Šventinio stalo serviravimas: klaidos, kurias darome kasmet

Artėjant Kūčių vakarui, atsakingai ruošiame patiekalus, kuriuos dėsime ant šventinio stalo. Tačiau visą dėmesį skirdami maistui, labai dažnai pamirštame serviravimo taisykles, stalo puošybą, dekoracijas ir kitas svarbias detales, kurios padeda sukurti šventinę nuotaiką. Jeigu nenorite, kad Kūčios taptų paprasta vakariene, skirkite laiko ir joms.

Nesibaigiančios interpretacijos

Šių metų serviravimo tendencijos jau metų pradžioje paskelbė apie klasikos interpretavimo būtinybę ir nesibaigiančias kūrybiškumo paieškas. Tai yra, neprivaloma griežtai laikytis etiketo, tačiau keliomis detalėmis svarbu parodyti, jog jį išmanote, nors ir nenorite visos šeimos sprausti į griežtus taisyklių rėmus. Nebijokite nei romantiškojo retro stiliaus, nei kontrastingų spalvų derinių. Svarbu, jog jie tiktų prie bendro jūsų namų interjero.

Serviruojant šventinį stalą nepamirškite krištolinių taurių, kurios suteiks spindesio net natūraliomis spalvomis dekoruotam stalui. Jos, beje, šį sezoną labai madingos − pilka, samaninė, ruda, žalia ar net juoda spalva gali tapti šventine, jeigu suteiksite jai prabangos pritaikę baltas, raudonas, aukso spalvos dekoracijas.



Salonas „Lėja. Domus galerija

„Geležinės“ taisyklės

Svarbiausia stalo serviravimo dedamoji − įrankiai ir jų vieta ant stalo. Iš anksto žinokite, kelių patiekalų vakarienę galvojate patiekti svečiams ir kokių įrankių prireiks jų valgymui. Taip pat svarbi maisto patiekimo seka. Būtent nuo jos priklauso įrankių išsidėstymas ant stalo. Pirmam patiekalui valgyti skirti įrankiai turi atsidurti tolimiausiame nuo lėkštės kairės ir dešinės pusės krašte, o paskutiniam patiekalui skirti įrankiai dedami arčiausiai lėkštės. Desertui skirtus įrankius galite atnešti kartu su juo arba serviruoti virš lėkštės iš anksto.

Kai sudėliosite įrankius, laikas pagalvoti apie indus. Norėdami išlaikyti formalų toną rinkitės baltas lėkštes, tačiau jeigu prie šventinio stalo susirinksite tik artimiausia šeima, galite ir paeksperimentuoti. Prabangiai atrodys juodi, raudoni ar tamsiai žali indai, sunkiau su dekoracijomis derinti tik spalvotus ir ypač išmargintus indų komplektus, tad jų verčiau vengti.


Salonas „Decosense. Domus galerija

Šiuolaikiškas pasirinkimas

Architektė ir interjero studijos „R2“ dizainerė Rūta Jurevičienė pataria puošiant Kalėdų stalą nebijoti maišyti įvairių metalo atspalvių: „Aukso, sidabro, vario, žalvario, platinos atspalviai bei jų formų ir faktūrų įvairovė kompozicijai suteikia šiuolaikiškumo, šventiškumo atspalvį, kurio atspindžiai visuomet yra labai įdomus ir smagūs.“

Pasak dizainerės, metalų atspalvius drąsiai galima derinti ir su klasikine raudona, kuri mums asocijuojasi su šventėmis: „Klasikinis raudonos spalvos dekoras – tai staltiesės ar stalo juostos, žvakės ir kalėdiniai žaisliukai, perrišti auksiniu kaspinu. Taip namuose sukuriama klasikinė Kalėdų dvasia. Tiesa, stalo porcelianą ir keletą detalių reikėtų palikti baltos spalvos, jog sodri ir didinga spalvinė kompozicija būtų subalansuota.“

DELFI / Kiril Čachovskij

Salonas „Retroforma. Domus galerija

Jeigu raudoni atspalviai jums jau pabodę ir norisi natūralių medžiagų, rinkitės žemiškų tonų kompozicijas – žaliųjų elementų, medžio šakų, tekstilės, popieriaus derinius, sukuriančius ypač jaukią atmosferą. Greta jų labai tinka skaidraus stiklo vazos ir indai.

Atradėjo žvilgsnis

„Kalėdų stalo serviravimas turėtų būti puošnus, atitinkantis šventinę dvasią bei jūsų pasirinktą dekoravimo idėją“, – akcentuoja R. Jurevičienė. Tačiau persistengti nereikėtų. Visų pirma, atminkite, kad į stalą ne tik žiūrėsite, bet prie jo skanausite kalėdinius patiekalus, bendrausite, todėl dekoracijos neturėtų užgožti ar dengti priešais sėdinčių žmonių veidų. Aukštesnes bei masyvesnes kompozicijas, kaip akcentą, patartina komponuoti stalo gale. Ant šventinio stalo turėtų harmonizuoti tiek jo dekoracijos, tiek pačių patiekalų pateikimo stilius bei indai.


Salonas „Farrow&Ball. Domus galerija

Kalėdų stalą dekoruoti galima pasitelkus labai įvairius namuose esančius daiktus. Tereikia trupučio fantazijos ir jūsų rankų darbo. Pavyzdžiui, senas vazas, nusibodusias žvakides ar stiklo butelius galite nupurkšti pasirinktais dažais. Taip pat iš lauko parsinešti medžio šakelę, vazą pridėti pušies kankorėžių su lemputėmis, net nudažyti ar padekoruoti skalbinių segtukus, galbūt panaudoti apyrankes ar pakabukus.



Inesa. Floristikos mugė Domus galerijoje

„Visų pirma, siūlau pagalvoti, kokį Kalėdų stalą norėtumėte turėti šiemet, tuomet apsidairyti aplink smalsiu atradėjo žvilgsniu, įdėti šiek tiek rankų darbo ir jūsų namiškiai bei svečiai tikrai liks sužavėti, o piniginė nė kiek nenukentės“, – rekomenduoja dizainerė R. Jurevičienė.

Užsakymo nr.: PT_76685913

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis