Langų rasojimas - ne langų kokybės problema

Rasojantys langai, kad ir kokie erzinantys bebūtų, iš tiesų yra itin sandarūs. Ši jų savybė iš dalies ir lemia tai, kad perteklinė drėgmė nepasišalina, tačiau pagrindinė to priežastis yra netinkamas vėdinimas. Ką tokiu atveju daryti ir kaip pakeisti savo įpročius, pasiteiravome ekspertų.

Dėl kokios priežasties rasoja langai?

Ši problema dažnai pasireiškia pakeitus senus langus į sandarius naujus. Taip pakinta patalpos mikroklimatas – nauji langai yra sandarūs ir nepraleidžia oro, tad drėgmė, esant temperatūros svyravimams tarp patalpos ir lauko, gali būti linkusi kauptis ant stiklo.

Kartais tokiomis sąlygomis ant sienų gali pradėti formuotis ir pelėsis. „Jei patalpose instaliuota tinkama ventiliacinė sistema, didžioji dalis vandens garų pašalinama per ventiliacijos angą, kita dalis pasišalina per kitas namuose esančias angas, tarkime, langus, duris ir panašiai, t. y. patalpoje vyksta normali oro apykaita. Kartais, senus langus pakeitus į naujus, ant jų stiklo paketų susidaro rasos lašeliai. Taip atsitinka todėl, kad naujieji plastikiniai langai yra itin sandarūs senųjų atžvilgiu, o per uždarus bei sandarius langus drėgnas oras pasišalinti negali“, - teigia „TIKS langai“ direktorius Vilius Eidukevičius.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Kaip išvengti pelėsio atsiradimo namuose
Ką daryti, kad langai tarnautų ilgiau: montavimas ir priežiūra

Ką daryti, kad langai nerasotų?

Vėdinimas. Ekspertai šiai bėdai spręsti siūlo pasitelkti vėdinimą – tai paprasta, tačiau efektyvi išeitis. Tiesa, visuomet reikia atsižvelgti į esamą kambario temperatūrą. „Tinkamas patalpų vėdinimas ne tik leidžia palaikyti gerą mikroklimatą viduje, bet ir atnaujinti orą, pašalinti vandens garų perteklių ir išvengti drėgmės kondensavimosi ant langų bei šaltesnėse patalpų vietose. Jei patalpose nėra įrengtos priverstinės ventiliacijos, arba ji veikia neefektyviai, patartina 3 – 4 kartus per dieną 10 – 15 min atverti visus langus ir išvėdinti patalpas. Stebėkite, kad patalpų temperatūra vėdinimo metu nesumažėtų daugiau nei 15 laipsnių“, - teigia pašnekovas.

Jis taip pat pastebi, kad šis patarimas neturėtų gąsdinti šilumą taupančių žmonių – žiemą praverti langus gali būti netgi naudinga. „Šviežias šaltas oras nuo šildymo prietaisų sušyla kur kas greičiau nei patalpose esantis drėgnesnis. Oras patalpoje greitai pasikeis, jis bus sausesnis. Nors bute bus šiek tiek vėsiau, tačiau langai neberasos“, – teigia V. Eidukevičius

Nuolatinė lango ventiliacija. Nenorint nuolatos atidarinėti lango, galima įsirengti arba orlaides, arba ventiliacinius vožtuvus, kurie palaikytų oro kaitą. Taip pat galima paprasčiausiai palikti langą šiek tiek pravirą – daugumos plastikinių langų konstrukcija tai padaryti labai lengvai. Tai yra vadinamoji mikroventiliacija. Vis dėlto, langais prekiaujančios įmonės „Skrema“ atstovė Olga Meškunec, teigia, kad efektyviausias sprendimas yra susitvarkyti ventiliacinę buto ar namo sistemą.

„Orlaidės yra gana brangus malonumas, jas reikia sudėti tik ten, kur reikia, kad jų darbas būtų efektyvus. Tai gali padėti padaryti patalpų vėdimo specialistai, kurie išmatuos patalpų drėgnumą, patikrins kaip veikia ventiliacinės angos ir patars, kuriuose languose įstatyti orlaides. Jas galima įmontuoti į jau turimus langus, tačiau tai bus brangiau nei iš karto įsigyti langus su orlaidėmis.

Jeigu name blogai veikia ventiliaciniai kanalai, ir mes sudėsime orlaides tik pagal savo nuožiūrą, žiemą galime susidurti su problema, kad iš kambarių pro jas išeis šiltas oras, dėl to ant orlaidžių gali susiformuoti ledas. Orlaidžių pagrindinė funkcija yra oro padavimas, o ne ištraukimas. Oro ištraukimas turi būti vykdomas ventiliacinių kanalų pagalba“, - pasakoja pašnekovė.

Kiti būdai mažinantys kondensato susidarymą ant lango stiklų O. Meškunec taip pat pataria atsižvelgti į namo būklę – ypač, jeigu jis yra senos statybos. Reikėtų patikrinti, ar sienos apšiltintos, ar jose nėra įtrūkimų. Kondensato susidarymas ant langų taip gali būti ne langų ar vėdinimo problema, bet blogos senų pastatų būklės padarinys. Tokiu atveju gali padėti namo renovacija.

„Labai svarbu, kad vyktų pastovi oro kaita, kad nuo radiatoriaus šilto oro srautai be jokių kliūčių kiltų prie lango. Dažniausiai tam trukdo užuolaidos ir įrengtos per plačios vidaus palangės, kurios visiškai uždengia radiatorius. Taip pat patariame namuose turėti drėgnomatį. Normali drėgmė namuose yra iki 60%, jeigu šis rodiklis viršijamas, reikia imtis priemonių. Vienas iš pagalbininkų gali būti oro sausintuvai, kurie surinks drėgmės perteklių patalpose“, – teigia pašnekovė.

Langai. Pašnekovai teigia, kad įtakos rasojimui turi ir langų konstrukcijų ypatumai. „Mažiau rasoja trijų stiklų stiklo paketas, vien dėl to, kad jis yra storesnis, mažesnis jo šilumos laidumas - dėl šių priežasčių vidinis stiklas visuomet yra šiltesnis negu 2 stiklų stiklo pakete.

Tiesa, langai su 3 stiklų stiklo paketu maždaug yra apie 15-20 % brangesni. Kondensatas dažniausiai atsiranda ant šaltesnio stiklo. Ledas ant langų dažniausiai susidaro žiemą, ant 2 stiklų stiklo paketo, kada lauke yra labai šalta -10-15 laipsnių, o patalpų oras nepakankamai šiltas ir dar drėgnas“, – teigia O. Meškunec.

V. Eidukevičius pažymi, kad langų pakraščiai labiau rasoja, kai stiklo pakete įmontuoti aliumininiai rėmeliai, kurie blogiau nei plastikiniai izoliuoja šilumą, sklindančią iš patalpų vidaus. Tad stiklas tokiu atveju geriau izoliuoja šilumą nei rėmas ar varčia, dėl to drėgmė gali atsirasti ne ant stiklo, o jo pakraščiuose.

Ventiliacinė sistema. Kaip jau minėta, problemą gali išspręsti ir nuo papildomų rūpesčių išlaisvinti tinkama ventiliacinė sistema. Tai gerai ne vien langui, o pirmiausia namuose gyvenantiems žmonėms.

„Kokybiški langai užtikrina sandarumą ir gerą šilumos izoliaciją, tačiau, jei patalpoje nėra įrengta ventiliacijos sistema, patalpa tampa drėgnesnė, oras joje tampa troškus, kai labai šalta, stiklo paketo kraštas net gali apledyti“, – teigia V. Eidukevičius.

Langų kokybė. Nors dauguma parduodamų langų yra kokybiški, tačiau kai kuriais atvejais rasojimo priežastis gali būti neteisingas langų montavimas, o retesniais atvejais, jei perkamas abejotinos kokybės produktas – netgi ir paties lango defektai. Jei iš kelių vienoje patalpoje esančių langų nuolatos rasoja tik vienas, tai gali būti ženklas, kad dėl to kaltas langas ar jo montavimo metu paliktos klaidos.

Žinoma, reikėtų atsižvelgti į tai, ar šis langas nėra veikiamas skirtingomis sąlygomis. Patartina kruopščiai atsirinkti iš kokių tiekėjų pirkti ir kam patikėti langus montuoti, įvertinanat įmonių patirtį, produkciją ir patikimumą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis