Kaip sutaupyti elektros energijos tamsiuoju metų laiku?

Lietuvių liaudis yra prigalvojusi įvairių liaudiškų metodų, leidžiančių taupyti elektros energiją. Vieni jų – pagrįsti ir veikiantys, kiti – mitai, kurie priverčia sukti galvą, prisiminti taupymo taisykles, tačiau nepadeda sutaupyti. Be to, daugelis elektros energijos taupymo metodų taikytini visus metus. Kokie metodai patys efektyviausi tamsiuoju metų laiku?

Kalba apie nedideles sumas

Visgi rasti išbandytų, plačiai naudojamų ir efektyvių elektros energijos taupymo sistemų – sudėtinga. Elektros energijos taupymo sprendimus verslui siūlančios bendrovės „Energita“ vadovas Gintautas Balčiūnas teigia, kad kai kuriuos sprendimus gali pritaikyti ir individualių namų savininkai, tačiau reikšmingų sumų sutaupyti greičiausiai nepavyks. „Remiantis klientų patirtimi matome, kad judesio daviklių, nuo kurių šviesa užsidega arba automatiškai užgesta, įrengimas padeda sutaupyti nemažai lėšų. Tačiau apvalesnės sumos skaičiuojamos, kai teritorija ar pastatas yra didelio ploto. Judesio daviklius galima įrengti ir individualaus namo kieme, tačiau vargu ar tai padės sutaupyti ženklias sumas“, - teigia G. Balčiūnas.

Lygiai taip pat judesio daviklius galima įrengti ir vaikų kambariuose, nes mažieji tai įbėga, tai išbėga nesivargindami dėl šviesos kontrolės. Tačiau sprendimas, tikėtina, greitai neatsipirks, o ir atsipirkus – daug sutaupyti nesitikėkite. „Norintiems taupyti elektros energiją įdedant dar mažiau pastangų, šiais laikais paprasta – nuėjus į elektros prekių parduotuvę galima įsigyti laiko reles (laikmačius), kurias nustačius reikalingu grafiku, buitinės technikos patiems išjunginėti nereikės. Besišildantiems elektra jau seniai padeda temperatūros reguliatoriai, kuriais nustatoma, kokiomis valandomis ir kokia temperatūra turi būti jūsų namuose. Visgi didžiausias ir svarbiausias pokytis bei „technologija“ – tai naujų atsakingų įpročių išsiugdymas. Nuo to verta ir pradėti“, - teigia bendrovės LESTO Korporatyvinės komunikacijos skyriaus vadovė Lina Rimkutė-Žičkė.

Liaudis žaidžia lemputėmis

Populiariausi liaudiški elektros taupymo būdai, kurie padėtų sutaupyti elektros energijos tamsiuoju paros metu, susiję su apšvietimu. Skaičiuojama, kad išlaidos apšvietimui sudaro penktadalį visos sunaudojamos elektros.

Pirmiausia, pasikeitus lemputes į taupiąsias, remiantis įvairiais skaičiavimais, galima sutaupyti iki penktadalio elektros energijos. Kur šviesa jungiama trumpam ir dažnai (tualeto patalpa, koridoriai) – verta naudoti LED lemputes, jos atsparios dažnam įjungimui. Tačiau net ir įsigiję taupias elektros lemputes išeidami iš patalpos turėtumėte jas išjungti. Skaičiavimai rodo, kad viena laiku neišjungta elektros lemputė sunaudoja elektros energijos už beveik 10 eurų.

Negana to, elektros lemputes ir šviestuvus reikėtų nuolat prižiūrėti. Patartina nuo elektros lempučių ir šviestuvų gaubtų nuolat nuvalyti dulkes. Taip esą pavyks sutaupyti daugiau elektros energijos. Taip pat – jei apšvietimo sistema leidžia nedekite visų šviestuvo lempučių, jei tuo metu pakanka ir blausesnės šviesos.

Be to, apie elektros energijos taupymą prasminga pagalvoti ir atliekant būsto remontą. Architektai pataria, sukurti skirtingo apšvietimo zonas. Pavyzdžiui, skaitymo ar darbo zona turėtų būti apšviesta ryškiau, o televizorių žiūrėti galima ir prieblandoje. Maža to, ryškesnis interjeras reikalaus mažiau apšvietimo.

Tamsiuoju metu laiku dažnai apšvietimą įjungiame dar tamsų rytą. Visgi saulė kažkada pakyla – nepraleiskite to meto ir bent keletui valandų atitraukite užuolaidas, langų roletus ir išjunkite dirbtinį apšvietimą.

Stebėkite šildytuvus

Šaltuoju metų laiku dalis butų ir namų savininkų iš sandėliukų išsitraukia elektrinius šildytuvus. Šildytuvai leidžia reguliuoti karščio intensyvumą ir trukmę, todėl šias funkcijas reikia išnaudoti atsakingai – nebūtina kambaryje užsikurti pirties. Jei šildytuvas senesnis ir tokių funkcijų neturi, ko gero, investicija į naują šildytuvą būtų praktiškas sprendimas.

Didelė klaida, kurią daro šeimininkai – palieka šildytuvą įjungtą ir nakčiai. Naktį, miegant, žmogui nereikalinga tokia šiluma, kokios organizmas reikalauja dienos metu, todėl patartina šildytuvą arba visiškai išjungti arba gerokai sumažinti temperatūrą.

Elektrinio šildytuvo taip pat neprireiks, jei namuose bus šilta. Tai užtikrinti turėtų padėti standartiniai veiksmai padidinantys pastato energetinį naudingumą: pasikeisti „kiaurus“ langus bei duris, apsišiltinti sieną (gyvenantys daugiabutyje, tai gali padaryti iš vidaus) ir stogą.
Kiti sprendimai, kurie aktualūs ne tik žiemą, bet ir vasarą tik padės sutaupyti daugiau elektros energijos ir gauti mažesnes sąskaitas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis