Klinkeris ar tinkas: ilgaamžiškumas prieš laiką ir pinigus

Renkantis lauko sienų apdailą dažniausia ant svarstyklių dedami du pasirinkimai: tinkuoti ar klijuoti klinkerio plytelėmis. Nors ir meistrai, ir klinkerio plytelių pardavėjai randa daugiau šio fasadų apdailos būdo privalumų, pastarieji pastebi, kad ateitis priklauso ne klinkeriui.

Ilgaamžiškumu neabejoja

Pagrindinis ir kone svarbiausias klinkerinio fasado pranašumas prieš tinkuotą yra jo ilgaamžiškumas. Tuo neabejoja nei pardavėjai, nei abiejų tipų apdailos darbus atliekantys meistrai.

„Klinkerio plytelių apdaila už tinką ilgaamžiškumo prasme pranašesnė turbūt viskuo. Klinkerio apdaila nepraleidžia drėgmės, skirtingai nei tinkas, laikui bėgant neapsamanoja arba tik labai nedaug. Be to, klinkerio apdaila yra kieta, todėl gana atspari mechaniniam poveikiui. Tuo tarpu tinkuota namo išorės siena yra lengvai pažeidžiama – kartais ją gali net paukštis prakapoti“, - teigia klinkerio plytelėmis prekiaujančios bendrovės „Apdailos namai“ atstovas Ramūnas Jurgelevičius.

Jam antrina ir meistras Deividas Mauricas, esą saulės, vėjo, kritulių ir kitokio aplinkos poveikio veikiamas tinkuotas namo fasadas gerą išvaizdą išlaiko pirmuosius 5 metus, o paskui pamažu praranda estetines savybes. Tuo tarpu klinkeris išlaiko gerą išvaizdą kur kas ilgesnį laiko tarpą.

„Laikui bėgant tinkas suskeldėja, bendras vaizdas tampa nebepatenkinamas. Ypač dažnai tai nutinka po palangėmis ir virš langų, palei pamatus“, - pastebi patyręs statybininkas.

Pašnekovų teigimu, klinkerio ilgaamžiškumą lemia ir fasadą įrengiančių meistrų profesionalumas. Esą kai kurie šeimininkai renkasi mažiausią darbų kainą pateikiančius statybininkus, o tarp tokių dažniau pasitaiko ir „atgrubnagių“, kurių darbą paskui reikia taisyti.

Skubantys tinkuoja

Kita vertus, tinkas taip pat turi savo privalumų. Pavyzdžiui, nutinkuoti ir nudažyti pastato fasadą kainuoja kur kas pigiau nei išklijuoti jį klinkerio plytelėmis. Be to, tinkas yra kur kas geresnis pasirinkimas skubantiems įsirengti gyvenamąją erdvę.

„Viena iš priežasčių, kodėl tinkuotas fasadas kartais atrodo prasčiau, yra tas, kad kai kurie žmonės linkę pataupyti pinigus ir pirkti prastesnių gamintojų ir ne pačią kokybiškiausią produkciją. Tada dažniausia apkaltinamas arba tinkas kaip produktas arba neva nekokybiškai darbus atliekantys statybininkai“, - dėmesį atkreipia D. Mauricas.

Beje, jis priduria, kad kaip po kurio laiko atrodys tinkuotas pastato fasadas priklauso ir nuo pačio pastato kokybės. Pavyzdžiui, jei kokybiškai pastatytas A klasės namas, tinko sluoksnis gali ir niekada nesutrūkti.

„Vienas rimčiausių tinko privalumų prieš klinkerį yra tas, kad jis geriau kvėpuoja. Kitas – kad tinkuotas fasadas yra lengvesnis, tik sunkiai suvokiu, koks skirtumas, ar fasadas lengvesnis ar sunkesnis“, - pastebi R. Jurgelevičius.

Fasadų ateitis slypi kitur

Tačiau klinkerio plytelėmis prekiaujantys specialistai pastebi, kad vienos klinkerio plytelės taip pat yra geresnės už kitas. O ateitis priklauso produktui, prieš kurį šiuo metu pirkėjai kol kas numoja ranka.

Parametrų, įvertinančių klinkerio plytelių savybes ir kokybę yra įvairių ir vienas jų – atsparumas drėgmei. Yra gaminių, kurie sugeria drėgmę kaip kempinė, tačiau yra ir visiškai nesugeriančių drėgmės.

„Lietuvoje klinkeriu vadinama praktiškai viskas, kas klijuojama ant išorinių sienų fasado, bet iš tiesų klinkeris yra tik medžiaga, iš kurių pagamintos plytelės. Šiuo metu rinkoje jau yra ir mūro raštą imituojančios, tačiau drėgmės praktiškai neveikiamos plytelės. Ateityje jos turėtų būti naudojamos kur kas dažniau nei dabar“, - tikina R. Jurgelevičius.

Pasak pašnekovo, netgi tiekėjai pripažįsta, kad tai geresnis produktas. Be to, kaina skiriasi nedaug, tačiau konservatyvūs lietuviai jų dar neatrado.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis