Vonios baldai: nuo montavimo iki priežiūros

Vonios kambaryje poreikiai iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti minimalūs, tačiau visuomet – itin individualūs. Vieniems vonios kambarys – pabuvimo su savimi, kitiems – tiesiog higienos patalpa.

Vonios baldai – specifiniai, kurių ne tik stiliui, patogumui, bet ir kokybei keliami aukšti reikalavimai. Jie turi būti ergonomiški, nesudėtingai įrengiami, ypač atsparūs drėgmei, saugūs ir ilgaamžiai. Gal dėl to ir jų gamintojų šiandien Lietuvoje rasime vos vieną kitą?

Gamintojų akimis

Vonios baldus „Kamė“ gaminančios UAB „Raguvos baldai“ ir ko pardavimo ir rinkodaros vadovė Neringa Daniulaitienė pasakoja, kad vonios baldai, panašiai kaip ir virtuvės, skirti patalpai, kurioje labai gausu drėgmės, dėl to jie pirmiausia turi pasižymėti atsparumu jai.

Natūralaus medžio vonios baldus rastume nebent tik itin originaliame ir pedantų šeimininkų nuo intensyvaus vandens naudojimo apsaugotame interjere. Dažniausiai vonios baldai gaminami iš laminuotos medžių drožlių plokščių (MDP) ir medžio dulkių plokščių (MDF), kurios, kad būtų atsparesnės drėgmei, yra papildomai apdorojamos: dažomai MDF plokštei naudojamas vandeniui atsparus gruntas ir akriliniai nuo ultravioletinės spinduliuotės kietėjantys dažai; MDP plokštės briaunos prieš briaunavimą papildomai apdorojamos impregnantu. Balduose galimas ir šių dviejų medžiagų derinys: fasadai daromi iš dažytų MDF, karkasas – iš MDP. Taip pagaminti baldai, UAB „Kamė“ atstovės teigimu, yra atsparūs drėgmei, bet ne nuolatiniam vandens poveikiui.

Ne ką mažiau vonios balduose svarbu ir jų sudedamosios detalės: veidrodžiai, lankstai, rankenėlės, specialūs bėgeliai. Jie taip pat dėl naudojimo drėgnoje patalpoje turi būti nerūdijantys, tvirti, užtikrinti sklandų durelių varstymąsi ar stalčių slankiojimą.

Baldų korpusas ir durelės gaminami iš įvairių spalvinių derinių. Gamintojai norintiems geriausio, patogiausio ir moderniausio varianto siūlo rinktis ne tik pavienius vonios kambario baldus – spinteles, spintas, lentynas, lentynėles, bet ir baldus su praustuvėmis, elektrine dalimi, apšvietimu ar veidrodžiais. Estetiški, patogūs vonios kambario baldai tinka erdvesnėms vonios kambario patalpoms, o turint ribotą plotą galima rinktis iš didelio kompaktiškų, ergonomiškų vonios kambario baldų pasirinkimo. Tik išskirtinio planavimo patalpoms (pavyzdžiui, palėpių) gali netikti standartiniai gaminiai – tuomet reikia kreiptis į nestandartinių vonios baldų gamintoją.

Šiuolaikiniai korpusiniai vonios baldai atspindi bendrąsias dizaino tendencijas, todėl jų reikia nepamiršti kuriant namų interjero koncepciją. Juose montuojamos moderniausios šviesos diodų (LED) sistemos, kurios ne tik taupo elektros energiją, jos veikia skirtingais šviesos intensyvumo, nukreipiamumo režimais. Vonios kambaryje elektros komponentams ir šviestuvams keliami gerokai aukštesnio saugumo reikalavimai, todėl juos renkantis rekomenduojama pasiteirauti, ar jie atitinka elektros įrenginių apsaugos klasę IP44, kuri reiškia, kad naudojami komponentai nepraleidžia vandens.

Renkantis baldus, būtina atsižvelgti ir į tai, kokią santechniką naudosite, ypač kokios bus praustuvės, nes nuo pastarųjų priklauso ir vonios kambario baldų dizaino sprendimai. N. Daniulaitienė pažymi, kad Lietuvoje, priešingai nei Skandinavijoje, žmonės, rinkdamiesi vonios kambario baldus, pirmiausia nusiperka praustuvę ir tik po to prie jos derina baldus. Tai apsunkina procesą, galiausiai tenka kreiptis į savadarbius meistrus, kurių darbo rezultatas ne visada tenkina.

Pasak N. Daniulaitienės, renkantis vonios baldus, labai svarbu šeimos įpročiai, poreikis vonioje laikyti tik būtiniausius daiktus ar ją paversti sandėliuku. Prieš montuojant baldus, būtina numatyti, kur jie bus išdėstyti, ir dar prieš klijuojant plyteles (ypač gipskartonio sienose) padaryti specialius sutvirtinimus, skirtus spintelėms kabinti.

Architektų patarimai

Projektavimo ir statybos įmonės „Prusta“ architektė Ieva Prunskaitė sako, kad, renkantis vonios kambario baldus, tikslinga atsižvelgti į šios namų zonos specifiką. Ji taip pat sutinka, kad kokybiški vonios kambario baldai turi būti tvirti bei atsparūs drėgmei – šis veiksnys neturi veikti baldo tekstūros ar jo kaip nors deformuoti. Kitas aspektas, neretai ribojantis vonios kambario baldų pasirinkimą, yra patalpos matmenys. Jei gyvenama individualiame name, tikėtina, vonios kambarys yra didesnis, erdvesnis, todėl jame galima įgyvendinti daugiau dizaino sprendinių. Gyvenantys butuose, ypač senesnės statybos, asmenys dažniausiai tenkinasi labai nedidele vonios kambario patalpa. Tokioje vonioje, kad ir kaip norėtumėte, sunkiai pavyks sutalpinti daug vonios kambario spintelių.

Architektė taip pat pabrėžia, jog nuo to, kokia praustuvė pasirinkta, – pakabinama, pastatoma, ant horizontalios plokštumos įrengiama praustuvė-dubuo, įleidžiama ar pusiau įleidžiama į baldus, nemažai priklauso ir vonios kambario baldų dizainas.

„Kuriant interjerą, reikia iš karto apgalvoti, kur ir kiek tų spintelių reikia, kokios jos bus, o ne po to kabinti vieną, antrą, trečią, ketvirtą... Baldai turi būti numatyti projektuojant, pavyzdžiui, spintelė po praustuve turi būti labai apgalvota, nes ne po kiekviena jų pavyks gražiai sumontuoti baldą. Apsisprendimas dėl konkrečios praustuvės iš karto padiktuoja ir tai, koks turėtų būti vonios baldas. Tai labai susiję dalykai.

Niekada, projektuodama vonios interjerą, nekabinu vien praustuvių, bet galvoju, kokia bus spintelė, t. y. kuriu bendrą junginį. Lygiai taip pat ir dėl veidrodžio: iš karto pagalvoju, ar virš praustuvės reikalingas tik veidrodis, ar veidrodis su spintele, ar ta spintelė turi turėti viduje lentynėlių smulkiems daiktams, o kur susidėti didesnius“, – sako I. Prunskaitė.

Pasak architektės, daugelis santechninės keramikos gamintojų drauge su savo įranga siūlo ir baldus, neretai kainuojančius beveik antra tiek. Be jau minėtų MDF, MDP plokščių, pasak I. Prunskaitės, norintieji išskirtinių baldų juos kartu su praustuve gali rinktis iš lieto akmens. Technologijos sudaro galimybę praustuves, vonią ir baldus sumontuoti į vieną bloką, primenantį virtuvės „salą“. Ar spintelėse verta turėti apšvietimą, architektės teigimu, priklauso nuo asmeninių poreikių, tačiau apšvietimas vonioje turėtų būti ne dekoro, o greičiau funkcinis elementas.

Kalbėdami apie dabartines vonios įrengimo madas, dizaino specialistai sako, kad pastebima nestandartinio dizaino, kambario baldus primenančių baldų tendencija. Netikėtomis formomis, linkiais stebina veidrodžiai, vyrauja jaukumo, netikėtumo tendencija. Vonios baldams pasirenkamos tokios pačios faktūros bei medžiagos kaip ir kitų erdvių baldams – natūralus akmuo, medis, gal net plastikas.

Kas svarbu, renkantis vonios baldus

-Renkantis vonios baldus, būtina atsižvelgti į vonios kambario dydį ir planavimą, kiek erdvės turima vonios baldams.
-Reikėtų nuspręsti, kokios stiliaus vonios kambario norima: ar jis bus derinamas prie visų namų stiliaus, ar tai bus išskirtinis kambarys.
-Prie baldų reikėtų derinti vonią, praustuvę.
-Reikėtų pagalvoti, kokie daiktai bus laikomi vonios balduose, – ar tai bus tik reikalingiausi daiktai, ar ir rankšluosčiai ir kt.
-Neverta pamiršti mažų detalių – kilimėlių, rankšluosčių, užuolaidų, oro gaiviklių. Kai jie atsibos, bus galima pakeisti kitais.
-Beveik visus vonios komplektus galima keisti; kokio nors baldo atsisakoma, jeigu komplektas yra per didelis, arba galima papildoma komplektacija. Perkant visą komplektą, galima nemažai sutaupyti, lengviau sukurti stilingą interjerą, priderinti aksesuarus.
-Jei yra galimybė, rekomenduojama vonios kambaryje turėti du veidrodžius: vieną – skirtą veidui, antrą – pamatyti save visu ūgiu.
-Vonios kambaryje dažniausiai nebūna langų, dėl to apšvietimo įrengimas turi būti gerai apgalvotas, kad nebūtų per tamsu ir būtų patogu. Jei vonios kambarys yra nedidelis, gali užtekti vieno šviesos šaltinio ties veidrodžiu.
-Nedideliam vonios kambariui siūloma rinktis šviesius baldus – balta spalva vizualiai didina erdvę. Erdviam vonios kambariui galima rinktis tamsesnius didesnių matmenų baldus ir aksesuarus. Prie pastelinių, neutralių atspalvių vonios baldų komplekto derės tamsios detalės – rankšluosčiai, spintelės ar šviestuvai.

Montavimas

Vonios kambario baldai prie sienų montuojami pakankamu atstumu nuo vonios ar dušo kabinos, kad ant baldų nepatektų vandens ir muilo purslų. Kabinant spinteles, reikėtų laikytis rekomenduojamojo kabinimo aukščio. Surenkant baldą, svarbu elgtis atsargiai, nes bet koks mechaninis poveikis gali sugadinti dažytą ar laminuotą paviršių, veidrodį ar elektrinę gaminio dalį. Reikėtų naudoti tik kartu su gaminiu pateikiamą furnitūrą, priešingu atveju, daiktą galima sugadinti.

Kad spintelė po praustuve būtų apsaugota nuo drėgmės, prieš dedant ant jos praustuvę, viršutinę spintelės dalį, kuri liesis su praustuve, būtina užtepti silikonu ar kitu drėgmei atspariu hermetiku. Būtina užsandarinti ir praustuvės tarpą tarp praustuvo ir sienos. Jei dėl vamzdžių spintelėje reikia gręžti papildomai, šias angas taip pat privalu užsandarinti.
Kokybiškų spintelių elektrinė dalis (jei tokia yra) būna visiškai sukomplektuota ir paruošta įjungti į standartinį ~220V-50Hz tinklą. Prieš elektrinės dalies montavimą, taip pat valant šviestuvus, būtina atjungti elektros maitinimą.

Lankstai prie durelių tvirtinami 3,5 x 15 mm medsraigčiais. Neretai spintelių durelės tiekiamos nepritvirtintos, jų lankstai tvirtinami pagal reikiamą atidarymo kryptį. Pritvirtinus lankstus, šie sureguliuojami.

Priežiūra

Baldai turi būti kabinami šildomoje patalpoje, tačiau jų negalima glausti prie šildymo įrenginių, reikia saugoti nuo tiesioginio vandens ir garų poveikio – patalpos turi būti sausos ir gerai vėdinamos. Baldus taip pat reikia saugoti nuo mechaninio poveikio: nepažeisti paviršiaus aštriais daiktais, vengti smūgių. Patekus skysčiams ant baldų paviršiaus, juos būtina nedelsiant nuvalyti. Atkreiptinas dėmesys, kad daugelis koncentruotų kosmetikos produktų gali pažeisti baldų paviršių.

Visos vonios baldų gamybai naudojamos medžiagos lengvai prižiūrimos ir valomos, tačiau joms valyti nereikėtų naudoti abrazyvinių medžiagų arba valiklių su skiedikliais – jie gali pažeisti paviršių. Baldus rekomenduojama valyti drėgna mikropluošto šluoste, sudrėkintą paviršių kruopščiai nuvalant švariu, sausu audiniu. Veidrodžiams valyti naudotinos tik specialios abrazyvinių dalelių neturinčios priemonės. Keraminės praustuvės periodiškai valomos šiems paviršiams skirtomis priemonėmis, akmens masės praustuvės – akmens masės paviršiams skirtomis švelniomis valymo priemonėmis.

Skaičiuojama, kad kokybiški vonios baldai, atsižvelgus į naudojimo įpročius, gali būti tinkami eksploatuoti 7–10 metų, bet dažniau jie keičiami ne dėl to, kad nusidėvėjo, o paprasčiausiai dėl to, kad pabodo.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis