Darau Pats: esminiai virtuvės įrengimo principai

Virtuvė – viena svarbiausių patalpų bute, joje kasdien verda darbas (tiesiogine ir perkeltine prasme), čia praleidžiama daug laiko. Tam, kad pasibuvimas joje būtų ne tik mažiau varginantis, bet ir sukurtų jaukią atmosferą, labai svarbu virtuvės funkcionalumas bei patogumas.

Planuojant virtuvę pirmiausia reikėtų gerai apgalvoti, kokia bus jos paskirtis – ar tai bus tik maisto ruošimo vieta, o galbūt jums svarbiausia patalpa, kurioje didelę dienos dalį praleisite pasisėdėjimui su šeima ar draugais? Nuo panašios vizijos ir reikėtų pradėti savo buto ar namo erdvių planavimą.

Be abejo, šiuolaikinis gyvenimo būdas diktuoja savo ritmą, madas, todėl, jei tik yra galimybė, rekomenduojama apjungti virtuvės, valgomojo ir svetainės erdves. Ši aktyvi zona yra kertinė namų vieta, joje praleidžiama daugiausia laiko. Įsivaizduokime: vienas sukasi virtuvėje, kitas užkandžiauja ar ruošia namų darbus prie valgomojo stalo, dar kiti susėdę ant sofos žiūri televizorių – daugybė skirtingų veiklų, bet viskas vyksta vienoje erdvėje. Drauge tai skatina bendrauti, sustiprina tarpusavio ryšį, o ir kasdienė rutina – tokia, kaip valgio ruošimas, tampa kur kas smagesnė.

Bepigu įsirengti tokią svajonių virtuvę turintiems daug ploto, tačiau ką daryti, kai virtuvė maža? Nenusiminkite. Jei gyvenate tipiniame daugiabutyje, virtuvę galite pasididinti paprasčiausiai išgriovę sieną į kitą kambarį ar koridorių. Daugelyje daugiabučių vidinės pertvaros nėra laikančios konstrukcijos, todėl jas galima griauti ir tam nereikalingi jokie leidimai. Atsargumo dėlei, prieš imdamiesi bet kokių griovimo darbų, pasikonsultuokite su projektuotojais ar statybininkais, kad šie, apžiūrėję patalpas, patvirtintų, jog sieną tikrai galima griauti ir tai nepakenks kitoms pastato konstrukcijoms.

Shutterstock nuotr.

Įsirengdami atvirą virtuvę, apjungiančią kelias namų erdves, stenkitės išlaikyti bendrą stilių, naudokite panašias medžiagas ar tam tikrus pasikartojančius akcentus. Tokia virtuvė turėtų būti panaši į gyvenamąjį kambarį. Be abejo, ji turėtų būti tvarkinga: uždaros lentynos, stalčiai, švarus stalviršis, virtuvės technika integruota spintelėse. Jūsų gyvenamoji erdvė atrodys subtili ir vientisa, priešingu atveju, jei bus daug rėkiančių spalvų, skirtingų tarpusavyje nederančių faktūrų, o darbastalis bus nukrautas puodais, patalpoje vyraus tikras chaosas.

Įsirenkite slankiojančias duris, kad, reikalui esant, galėtumėte virtuvės erdvę atskirti nuo gyvenamosios. Tai būtų protingas ir patogus sprendimas. Kita vertus, skirtingas virtuvės zonas, skirtas maisto ruošimui, valgymui ir poilsiui, galima ir tikslinga atskirti kitomis priemonėmis, t. y. panaudojant apšvietimą, skirtingas grindų dangas ar pastačius fizinį barjerą – barą, valgomojo stalą ir pan.

Norintiems praktiškos, bet kartu ir stilingos mažos virtuvės reikėtų kruopščiai įsivertinti esamą erdvę bei, pasitarus su projektuotojais ar baldų gamintojais, racionaliai susiplanuoti baldų ir buitinės įrangos išdėstymą joje. Reikėtų būti atsargiems renkantis ir derinant baldines plokštes, stalviršius, įvairius aksesuarus ir detales. Mažoje erdvėje sutalpinus daug daiktų, panaudojus ryškias spalvas, skirtingas faktūras ir raštus, nesunku persistengti – patalpa atrodys perkrauta ir apsunkusi. Nuo daiktų gausos greitai pavargsite ir nenorėsite čia užsibūti, be to, sunku bus rasti norimą daiktą. Išeitis paprasta – buitinę techniką montuokite sienose, paslėpkite spintelėse, įsirenkite daug stalčių, uždarų lentynų, kuriose tilptų visi jūsų buityje naudojami rakandai. Baldinių plokščių paviršius rinkitės šviesių spalvų, tai stebuklingai padidins erdvę, o ryškias spalvas naudokite kaip akcentą, suteiksiantį jūsų interjerui individualumo. Mažoje virtuvėje galima, o kai kada net privalu išnaudoti patalpos aukštį ir spinteles įsirengti nuo grindų iki pat lubų. Pasirinkus tinkamus spalvų ir medžiagų derinius patalpa atrodys subtiliai ir kartu įspūdingai.

Shutterstock nuotr.

Nepaisant virtuvės dydžio, svarbiausia joje yra tinkamas baldų ir įrangos išdėstymas. Kad ir kokį planą pasirinktumėte – L, U formos, baldų išdėstymą vienoje eilėje ar prie dviejų priešingų sienų, su salele ar be jos, – esminis virtuvės elementas išlieka viryklė. Baldų išdėstymo tvarka priklauso nuo virtuvei įprastų darbų eigos, taigi, iš abiejų viryklės kraštų turi būti laisvas plotas maisto ruošimui, už jo plautuvė, vėl laisvas plotas ir galiausiai šaldytuvas. Nuolatinis judėjimas vyksta būtent tarp šių trijų įrenginių, todėl atstumas tarp jų turi būti kuo trumpesnis. Patogumo atžvilgiu, geriausia, kad viryklė, plautuvė ir šaldytuvas būtų išdėstyti trikampiu, kurio kraštinė priklausomai nuo virtuvės dydžio galėtų svyruoti nuo 1,5 iki 2,4 m. Jeigu spinteles statote vieną priešais kitą, palikite tarp jų mažiausiai 1,2 m pločio praėjimą tam, kad galėtumėte atsidaryti abejas spinteles vienu metu ir jų durelės nesusidaužtų. Indaplovę, plautuvę, skalbimo mašiną ir kitus santechnikos prietaisus praktiškiausia montuoti šalia – nereikės atskirų atšakų nuo vandens įvado.

Darbastalio aukštis turėtų būti pritaikytas prie užsakovo ūgio, todėl renkantis baldus, įsitikinkite, ar jums bus patogu prie jų dirbti. Nuolat palinkus prie per žemo darbastalio, paskaus nugarą, o per aukštas irgi sukels nepatogumų dirbant. Rekomenduojamas stalviršio aukštis 85-92 cm. Baro stalas gali būti aukštesnis – 110-115 cm, prie jo geriausia pritaikyti reguliuojamas baro kėdes.

Tarpas tarp pastatomų ir pakabinamų spintelių dažniausiai būna 50-60 cm. Viršutinių spintelių, iš kurių norint kažką pasiimti ar padėti, nereikėtų pasilypėti, aukštis neturėtų viršyti 2 m. Žiūrint iš praktinės pusės, nereikėtų rinktis spintelių, pastatomų ant kojelių, nes po jomis nuolat kaupiasi dulkės, trupiniai, o tarpą tarp grindų ir spintelių sunku išvalyti. Šiuo atžvilgiu, racionalesnis sprendimas – šį tarpą uždengti baldine plokšte.

Virtuvėje itin svarbu įrengti gerą ventiliaciją, kad neužsilaikytų nepageidaujami kvapai. Tinkamiausias sprendimas būtų sumontuoti gartraukį su pajungimu į ventiliacinę angą. Neturint tokios galimybės galima rinktis gartraukį su angliniu filtru, tačiau jo efektyvumas mažesnis. Gartraukį galima tvirtinti prie sienos arba lubų, jeigu jūsų viryklė patalpos viduryje, tačiau siekiant vientiso vaizdo virtuvėje, gartraukį galite paslėpti pakabinamose spintelėse.

Iš anksto susiprojektuokite virtuvės apšvietimą – bendrą patalpos ir akcentinį darbo vietos. Šiuo metu populiariausias darbastalio apšvietimas – LED juostos, tvirtinamos po pakabinamomis spintelėmis virš stalviršio. Valgomojo stalui parinkite atskirą šviestuvą.

Turėdami erdvią virtuvę, galite joje įsirengti virtuvės salą. Tai atskirai stovintis darbastalis, kuriam galima pritaikyti keletą funkcijų. Jame gali būti įrengtos apatinės spintelės, plautuvė, viryklė, jis gali tarnauti kaip darbo vieta maisto ruošimui bei gali atstoti ir valgomojo stalą.

Shutterstock nuotr.

Virtuvės baldų medžiagų pasirinkimas yra labai platus – galima rasti įmantriausią skonį atitinkančių produktų. Dizainas ir kompozicinė dermė svarbu, bet kokybiškos ir patvarios medžiagos vaidina nemažesnį vaidmenį. Geriausią rezultatą pasieksite ir būsite patenkinti, jei išlaikysite balansą tarp grožio ir praktiškumo. Baldų durelės ir darbinės plokštumos turėtų būti atsparios fiziniam poveikiui, nusidėvėjimui, drėgmei. Jų gamybai galima rinktis natūralias arba dirbtines medžiagas, pastarąsias šiais laikais net sunku atskirti nuo natūralių, tačiau savo kaina yra patrauklesnės ir dėl to paklausesnės. Baldai iš laminuotų medžio drožlių plokščių (LMDP) yra vieni populiariausių. Jie – patvarūs, nebijo drėgmės, mechaninio, cheminio poveikio, turi didelę paviršiaus apdailos medžiagų įvairovę, tiesa, neatsparūs karščiui, todėl karšto puodo geriau nedėti. Medienos plaušų plokštes (MDF) galima rinktis iš daugybės spalvų, tačiau jos mažiau praktiškos, nes nėra atsparios braižymuisi ir smūgiams. Ieškantiems natūralumo reikėtų pasidomėti natūralia drožtine faneruote, medžio lukštu arba tiesiog natūraliu medžiu. Stalviršiai dažniausiai gaminami iš 38 mm storio laminuotos drožlių plokštės, tačiau esant poreikiui ir ieškant unikalesnių medžiagų, galima rasti ir kitų sprendimų – tokių, kaip natūralus ir dirbtinis akmuo, medžio masyvas, nerūdijantis plienas.

Renkantis stalviršį svarbiausia – atsparumas, todėl derėtų žinoti, kad, pavyzdžiui, granitinis stalviršis yra atsparesnis už marmurinį, dirbtinis akmuo turi panašias savybes kaip ir laminuotos plokštės, o tinkamai prižiūrimas medžio masyvas gali tarnauti labai ilgai. Pasirinkimas išties didelis, todėl nedarykite skubotų sprendimų, prieš keliaudami į parduotuvę arba pas baldininkus. Pirmiausia neskubėdami paruoškite namų darbu: pasidomėkite medžiagomis, jų savybėmis, išsimatuokite savo virtuvę, kad žinotumėte, kas joje tilps, o ką geriau atmesti iš karto. Per savo gyvenimą žmonės vidutiniškai pakeičia 2-4 virtuvės baldų komplektus, tad rinkitės atsakingai ir nesivaikykite naujausių mados vėjų – po 5 metų jūsų ekstravagantiškoji virtuvė gali būti morališkai pasenusi. Atminkite, kad svarbiausia – praktiškumas, funkcionalumas ir subtilumas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis