Ką daryti, jei sanitariniame mazge kaupiasi kondensatas?

Teko matyti užrasojusį unitazo bakelį arba šaltą kondensatą ant santechninių vamzdžių paviršiaus? Toks kondensatas gali lašėti ant grindų, vamzdžiai greičiau rūdija, tačiau neretai sunkiai suprantame, kodėl tas bakelis rasoja. Kondensato priežasčių atsiradimo žinojimas padės jo atsikratyti.

Ką reiškia susikaupęs kondensatas ir kokios to priežastys?


Jeigu visas išorinis unitazo bakelio paviršius užrasojęs tolygiai – tai nėra pratekėjimas pro įskilusią vietą. Ant bakelio paviršiaus ryškiai matosi kondensato riba. Ji atitinka vandens lygį bakelio viduje. Virš šios ribos bakelio paviršius yra sausas.


Kondensatas susidaro ant šalto vandens tiekimo vamzdžių ir ant susisiekiančios su jais santechnikos. Ant karšto vandens ir šildymo vamzdžių kondensato lašų nebūna. Kondensatas susiformuoja lygiai taip pat, kaip rasa ant žolės. Šiltas drėgnas oras tualete ar vonios kambaryje susiliečia su šaltu unitazo bakeliu ar šaltais vamzdžiais ir susilietęs atvėsta. Ant vėsesnio paviršiaus kondensuojasi drėgmė, rasa.


Kondensatui susiformuoti reikia dviejų sąlygų: tinkamos oro drėgmės ir tam tikro temperatūrų skirtumo. Maksimalią paviršiaus temperatūrą (vadinamą rasos tašku), kurioje šiomis sąlygomis atsiras kondensatas, galima surasti lentelėje:

Tarkime, esant 70 proc. drėgnumui ir 22 oC oro temperatūrai kondensatas susiformuos ant iki 16 oC temperatūros atvėsusio paviršiaus. Jeigu paviršiaus temperatūra būtų didesnė, kondensatas nesusidarytų.

Tuo ir paaiškinamas dažnas santechninio kondensato atsiradimas šaltuoju metų laiku. Žiemą iš atvirų telkinių ir šaltinių (ežerų, upių, talpyklų) tiekiamas vanduo yra 4-5 oC temperatūros, o vasarą – 12-14 oC temperatūros. Jeigu vanduo tiekiamas iš artezinio gręžinio, kondensatas ant santechnikos įrenginių gali susidaryti ir vasarą.


Dar viena kondensato susidarymo priežastis yra plastikiniai langai be įmontuoto vėdinimo vožtuvo. Taip, patalpą nuo šalčio jie izoliuoja patikimai, bet sutrikdo natūralų patalpos vėdinimą, o kartais visiškai nutraukia oro apykaitą. Visa bute išgaravusi drėgmė šimtais rasos lašelių nusėda ir kondensuojasi ant šaltų santechninių vamzdžių bei unitazo bakelio. Todėl įsirengdami langus netaupykite, į stiklo paketus įmontuokite vėdinimo vožtuvą.


Kaip sustabdyti kondensatą ant vamzdžių?


Tai padaryti nėra labai sunku. Kondensatas formuojasi esant tam tikram temperatūrų skirtumui tarp paviršiaus ir oro. Reikia padaryti taip, kad patalpos oras nepasiektų vėsių vamzdžių paviršiaus. Padės šiluminė izoliacija.


Tokiam darbui tinka putų polietilenas. Tai lengva, akyta ir porėta medžiaga su uždarų akučių sistema. Ji nepūva, nesugeria drėgmės, gerai izoliuoja šilumą. Patogu naudotis vamzdelio formos putų polietilenu. Jis užmaunamas ant vandentiekio vamzdžių. Tokį vamzdelį reikia perpjauti išilgai, standžiai užmauti ant vamzdžio ir apvynioti lipnia juosta. Ypač kruopščiai užsandarinti vamzdžio apačią ir viršų. Sunkiai pasiekiamose vietose vamzdį galima izoliuoti montažinėmis putomis.


Kaip panaikinti kondensatą ant unitazo bakelio?


Pats bakelis ir visa jo sistema turi veikti tinkamai, be gedimų. Neleistinas net nežymus vandens nutekėjimas per nuleidimo vožtuvą. Jeigu toks nutekėjimas vyks, vandens lygis mažės ir įleidimo vožtuvas nuolat pils šaltą vandenį į bakelį, o tuomet padaugės ir kondensato.


Dėja, net ir geriausiame bakelyje šaltas vanduo nuolatos nuleidžiamas ir įleidžiamas. Kol visas vandens tūris bakelyje įšils iki kambario temperatūros, ant jo paviršiaus kondensatas formuosis nuolatos.


5 veiksmingi būdai:


1. Jeigu bakelio išorė ir estetinis vaizdas jums nerūpi, bakelį galite apkloti arba apklijuoti kokia nors šilumą izoliuojančia medžiaga. Žinoma, tai ekstremalus būdas, bet veiksmingas.


2. Šiandien prekyboje atsiranda bakelių su dvigubomis sienelėmis. Juose kondensatas susidaro tarp dviejų sienelių, o vėliau per drenažo angą nuteka į unitazą. Tačiau tokie bakeliai parduodami tik kartu su unitazais. Reikėtų keisti visą komplektą.


3. Dar vienas būdas užkirsti kelią kondensato susidarymui – sumažinti patalpos oro drėgnumą arba temperatūrų skirtumą (žr. pvz.)

Viso buto oro drėgnumą pakeisti labai sudėtinga. Bet to ir nereikia. Pakanka drėgmę suvaldyti tualete arba vonioje. Padėti gali ištraukimo sistema arba ventiliatorius. Bet jeigu oro drėgnumas tualete labai didelis, ventiliatorius tik pablogins padėtį – jis nuolatos tieks naują drėgną orą.


4. Galima pabandyti tualete sumažinti oro temperatūrą, ypač žiemą. Oro temperatūrai sumažėjus nors vienu laipsniu sumažėja ir rasos taško susidarymo temperatūra. 2-3 laipsnių užtenka kondensatui sustabdyti.


Vonios ar tualeto šiltus vamzdžius ar stovą gerai izoliuokite. Sandariai darykite duris. Tai ypač aktualu gyvenantiems patalpose šildomose centralizuotai. Jei šildymas individualus, nustatykite katilą taip, kad tualete būtų vėsiau.


5. Dar vienas būdas – vandens unitazo bakelyje pašildymas. Skamba juokingai, bet rezultatas akivaizdus. Tai nereiškia, kad vandenį bakelyje reikia kaitinti. Bet galima vietoje esamos trumposios šaltą vandenį į bakelį tiekiančios žarnelės sumontuoti ilgesnę. Ją vertėtų kelis kartus apvynioti aplink netoli unitazo esantį karšto vandens vamzdį. Tuomet į unitazą bus įleidžiamas keliais laipsniais pašildytas vanduo. Kondensato kiekis dėl to tikrai sumažės, o gal ir išnyks. Ilgoji lanksčioji žarnelė turi būti pakankamai ilga, 1-1,5-2 m ilgio.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis