Senos vonios atnaujinimas: 5 galimybės

Vonios paviršius nepagelsta ir nepasensta pernakt - jos susidėvėjimą sekti sunku, tačiau vieną dieną besimaudydami galbūt galutinai suvokėte, kad vonia toli gražu neprimena ankstesnio blizgančio savo pavidalo. Kita vertus, galbūt atsikraustėte į naują būstą, kur vonia iš tiesų "tragiška"? Bet kokiu atveju, apsisprendimas kažką daryti atvedė jus link kelių pasirinkimų. Kuris iš jų atrodo geriausias jums?

1. Purškimas

Tai vienas paprastesnių vonios paviršiaus padengimo būdų. Dažai gali būti purškiami pulverizatoriumi arba tiesiai iš flakono. Naudojant pulverizatorių, skysti dažai ant vonios purškiami keliais sluoksniais, kol paviršius įgauna norimą išvaizdą. Metodo privalumai - pakankamai ilgaamžiškas būdas (teigiama, kad tokiu būdu nudažyta vonia laiko iki kelių metų), trūkumai - reikia turėti pulverizatorių, be to, džiūdami dažai skleidžia kvapą. Vonia paprastai džiūsta iki kelių parų.

Dažų purškimas aerozoliniais produktais yra gerokai pigesnis, tačiau ilgaamžiškumas atitinkamai yra trumpesnis. Dažymas yra gana paprastas, voniai padengti nereikia specialių žinių. Tokio metodo trūkumas - dažai džiūva kelias paras, be to, priklausomai nuo pasirinkto produkto kokybės, reikės purkšti dažniau - pasirinkus prastesnius dažus, šį darbą gali tekti kartoti ir porą kartų per metus.

2. Įdėklai

Tai kitokio tipo dangos atnaujinimas - užsisakote jūsų vonios formas atkartojantį akrilinį ar metalinį įdėklą, kuris yra įtaisomas ant vonios, uždengdamas nepageidaujamus defektus. Toks metodas kiek pamažina vonios tūrį, tačiau kartu atsisakote galvos skausmo keliolikai metų į priekį - juk iš esmės gaunate naują vonią. Privalumai - trumpas laikas nuo įrengimo iki naudojimo, gamykliškai lygus paviršius, ilga garantija. Trūkumai - pats įrengimas, kurį praktiškai visada atlieka specialistai, todėl čia sutaupyti nelabai pavyks. Be to, paties įdėklo kaina yra gana didelė palyginus su alternatyviomis vonios dangos atnaujinimo priemonėmis. Įdedant įdėklą, gali tekti keisti apdailą, besiribojančią su vonia, sifoną, be to, tokie įdėklai tinka ne visoms vonioms.

3. Dažymas voleliu ar teptuku

Tai, ko gero, pats elementariausias vonios paviršiaus atnaujinimo metodas. Šiuo metodu galima vonią dengti emaliu arba dažais keliais sluoksniais. Ir visgi jame slypi daug smulkmenų, kurios gali paveikti vonios tarnavimo laiką. Visų pirma, gali kilti problemų dėl teptuko - kadangi vonios paprastai dažomos baltai, nuo teptuko nutrūkę šereliai, potėpiai ir kiti defektai gerai matosi, todėl reikia dvigubo kruopštumo. Sluoksnyje esantys "svetimkūniai" (šiuo atveju šereliai) ne tik atrodo negražiai, tačiau ir didina sluoksnio atšokimo riziką. Dažydami voleliu daugelio šių problemų išvengsite. Tačiau daug kas priklauso ir nuo pasirinkto produkto – atnaujinti tokią dangą reikės kas 1-2 metus, danga džiūsta keletą parų, skleidžia kvapą. Pakankamai ilgai džiūsta (2-3 paras), džiūdami skleidžia kvapą. Tačiau yra ir privalumų - tai pigus ir paprastas (geriau ar blogiau dažyti mokame visi) būdas atnaujinti vonią.

4. Emalio liejimas

Vonia gali būti padengiama ir storesniu tvirtu emalio sluoksniu. Tam naudojamas specialus pistoletas. Toks metodas suteikia daug galimybių, kadangi emalio sudėtis gali skirtis (skiriasi ir jo kaina), tačiau dangos ilgaamžiškumas bet kuriuo atveju yra pakankamai ilgas. Danga gana greitai džiūsta. Trūkumai: aukštesnė kaina bei įrankiai ir įgūdžiai. Rezultatas itin priklauso nuo įgūdžių ir naudojamų medžiagų, reikalinga speciali įranga, todėl greičiausiai samdysite meistrą.

5. Naujos vonios pakeitimas

Tai greičiausiai pats akivaizdžiausias patarimas, tačiau senos vonios keisti į naują nebūtina. Pagalvokite apie jos keitimą į dušo kabiną. Galbūt atsikraustėte į jau įrengtą butą, tačiau jūsų poreikiai neatitinka senųjų šeimininkų - vonia naudojatės tik kaip dušu ir niekada neprisileidžiate pilnos? Dušo kabina užims mažiau vietos, todėl turėsite daugiau erdvės kažką pastatyti šalia. Tiesa, reikėtų prisiminti, kad nors vonia užima bene dvigubai daugiau ploto nei dušo kabina, pastaroji okupuoja vietą vertikaliai - reikės įrengti apsaugą nuo tyškančio vandens.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis