Namo fasado dažymas: svarbiausi etapai

Dabar pats metas imtis nedidelių namo eksterjero projektų, iš tikrųjų galinčių pakeisti bendrą vaizdą. Net jei artimiausiu metu neplanuojate namo parduoti, vis tiek neatsisakykite minties pasirūpinti dailesniu namo eksterjeru. Štai keli patarimai, kurie padės šią užduotį įvykdyti kuo sėkmingiau.

Paruošiamieji darbai

Paruošiamieji darbai itin svarbūs. Naujų dažų sluoksnis guls kur kas geriau, jei paviršius bus švarus. Taigi patartina specialiais valikliais pašalinti purvą, pelėsį ir kitus nešvarumus, o jei valiklių nenaudojate, tuomet tiks muilo tirpalas ir šiurkštus šepetys. Apsilankykite artimiausioje ūkinių prekių parduotuvėje ir pasikalbėję apie jūsų poreikius kartu su konsultantu išsirinkite jums tinkamiausias priemones.

Būtinai prieš imdamiesi šios procedūros apdenkite augalus, kad ant jų nepatektų muilo ar kitų cheminių priemonių. Patartina namo fasadą valyti dalimis, o prieš pereinant prie naujo ploto įsitikinti, kad ankstesnis tikrai kruopščiai nuvalytas.

Jei fasado dažai nusilupę, juos reikia ne plauti, o grandyti. Jei paaiškėtų, kad dažuose švino yra, grandymo darbus derėtų patikėti specialistui. Jei profesionalas patvirtina, kad dažuose švino nėra, tuomet, šios užduoties galite imtis savarankiškai. Jei imsitės šių darbų patys, tiesiu taikymu keliaukite į buities ir statybinių prekių parduotuvę, kur išsirinksite labiausiai jums tinkančias priemones. Būtinai šiuos paruošiamuosius darbus atlikite kvėpavimo takus pridengę apsaugine kauke – juk svarbiausia yra saugumas.

Atėjo eilė švitriniam popieriui. Nušveitę ir nuvalę paviršių pašalinkite nelygumus švitriniu popieriumi, nes dažyti tinkamas paviršius turi būti lygus. Jei ant fasado paviršiaus atsiradę įdubimų ar mažų skylučių, jas užpildykite specialia tam skirta priemone, o jai išdžiūvus dar kartą išlyginkite paviršių švitriniu popieriumi.

Shutterstock nuotr.

Laikas gruntuoti

Kai paruošiamieji darbai baigti, laikas fasadą gruntuoti. Derėtų rinktis gruntavimo priemonę, labiausiai tinkamą lygiems paviršiams (švitriniu popieriumi apdorotuose plotuose) ir anksčiau dažytiems paviršiams (toms dalims, kurias reikėjo nuvalyti, bet nereikėjo šveisti švitriniu popieriumi). Skirtingoms medžiagoms labiausiai tinkamos skirtingos gruntavimo priemones, taigi statybinių medžiagų parduotuvėje pasikonsultuokite su darbuotoju, kuris būtinai padės jums išsirinkti tinkamiausias prekes.

Galbūt jums patiks galimybė naudoti dažų purkštuką, ypač jei dažote didelius plotus ar tuo atveju, jei paviršiai sunkiai pasiekiami voleliu. Tiesa, rekomenduojama kampus apeiti su teptuku rankoje, kad įsitikintumėte, ar nepraleidote jokių plotelių. Daugiau dėmesio skirti derėtų plotams aplink siūles, ypač toms vietoms, kur susijungia du skirtingi paviršiai (pavyzdžiui, plytos ir šlifuotas paviršius), kad užkirstumėte kelią vandens patekimui į plyšius.

Fotolia nuotr.

Fasado dažymas

Pagaliau atėjo laikas namą dažyti, tačiau iš pradžių teks nuspręsti, kokius dažus naudosite. Be jokios abejonės, spalvą galite rinktis laisvai, o štai renkantis dažų rūšį pirmenybę turbūt vertėtų skirti lateksiniams dažams, puikiai tinkantiems lauko paviršiams. Be to, dažus galite papildyti specialiomis priemonėmis, sulėtinančiomis jų džiūvimo procesą, o tai savo ruožtu sumažina teptuko žymių likimo tikimybę. Tinkamus dažus pasirinkti jums padės konsultantas dažų skyriuje, kuris turėtų atsižvelgti ir į jūsų gyvenamosios vietos klimato ypatumus.

Prieš imdamiesi dažymo patikrinkite orų prognozę. Minimali šiems darbams tinkama oro temperatūra – 10 laipsnių, o planuodami dažymo darbus įsitikinkite, kad artimiausiomis dienomis lietaus nenusimato. Vis dėlto patartina vengti ir pernelyg saulėtų dienų, nes tokiomis oro sąlygomis prasčiau matysite dirbdami. Be to, saulėtą dieną dažų džiūvimo procesas vyks greičiau.

Laikas nuspręsti, kaip tepsite dažus ant paviršiaus. Purškiami dažai padeda užduotį atlikti greitai, ant paviršiaus gula lygiai, tačiau tam reikia įgūdžių. Jei niekada nesate dažę paviršių purkštuku, turbūt namo fasadas nėra pati tinkamiausia vieta mokytis. Jei vis dėlto dažų purkštukas jums jau ne naujiena, nepraleiskite progos ir namo fasadą dažykite būtent taip.

Kitas variantas – teptukas, kuris turbūt suteiks galimybę paviršių nudažyti geriausiai. Dažydami paviršių teptuku turėsite daugiau kontrolės ir galėsite kruopščiau padengti dažomą paviršių. Nors dažant tam tikrus paviršius volelį naudoti nėra itin patogu, vis dėlto tai irgi neblogas pasirinkimas. Voleliu dažyti paviršius paprasčiau nei purkštuku ar teptuku. Vis dėlto dažydami namo fasadą voleliu, turėkite po ranka ir teptuką, kuriuo dažus tepsite sunkiai pasiekiamuose plotuose.

Nepriklausomai nuo pasirinktos dažymo technikos namo fasadą denkite dviem dažų sluoksniais. Prieš tepdami antrą dažų sluoksnį, įsitikinkite, kad pirmasis tikrai išdžiūvo. Jei toks poreikis yra, prieš tepdami antrą dažų sluoksnį švitriniu popieriumi pašalinkite bet kokius atsiradusius nelygumus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis