Kaip atsikratyti rūdžių ir jų išvengti?

Jokio skirtumo, ar surūdijo vamzdžiai, ar gyvatvorių žirklės – šeimininkui nemalonu vienodai. Jei pastebėjote, kad ant metalinių įrankių ar įrenginių pradėjo plisti rūdys, tuoj pat pasiraitokite rankoves ir kibkite į darbą. Kuo ilgiau ignoruosite problemą, tuo labiau rūdys pažeis metalinius paviršius ir tuo sunkiau bus jas pašalinti. O jei rūdys dar šviežios, jas išvalyti bus gana lengva, be to, išvengsite rimtų pažeidimų.

Pateikiame šešis veiksmingiausius metodus, kaip išvalyti rūdis.

1. Mechaninis būdas

Jei nenorite terliotis ir nebijote, kad nuimsite dažus, apsiginkluokite švitriniu popieriumi, plieno vata, vieliniu šepečiu ir pasiruoškite trinti, grandyti ir šveisti. Šveistukai su šlifuojamuoju paviršiumi ir net paprasčiausias folijos gniužulėlis gali puikiai pašalinti rūdis. Tiesa, toks valymo būdas netiks minkštiems metalams ar lengvai susibraižantiems daiktams, pavyzdžiui, nerūdijančio plieno gaminiams.

Smarkiai surūdijusiems stambiems daiktams išvalyti naudojamas specialus diskinis šlifuoklis arba elektrinis grąžtas. Dirbdami su paviršiais nuolat judinkite įrankį, kad neliktų įdubų. Sunkiau pasiekiamoms vietoms naudokite brūžiklį ar šlifavimo padą. Tinkamą priemonę parinkite pagal apgadinto ploto formą – stiklo pluošto ar vėduokliniai diskai tiks dideliems, lygiems plotams, o vieliniai šlifavimo diskai – siūlėms, kampams ar apvaliems plotams.

2. Actas

Actą galite pilti tiesiai ant rūdžių pažeisto metalinio daikto, o mažesnius daiktelius – į jį panardinti. Kai rūdys atitirps, švariai nušluostykite paviršių ir nuplaukite šaltu vandeniu. Tai būtina, nes paliktas actas gali pažeisti metalinius paviršius. Įsisenėjusioms rūdims pašalinti palaikykite daiktą acte pernakt, o ryte nuvalykite rūdis metaliniu šepetėliu arba plieno vata.

3. Kepimo soda

Sumaišykite kepimo sodą su vandeniu. Gautu mišiniu patepkite rūdžių pažeistas vietas. Palaukite, kol mišinys išdžius, tada jį sudrėkinkite ir nuvalykite. Kitas būdas – paberti sodos miltelių ant pažeistų vietų, prieš tai daiktą sušlapinus. Palikite valandai, paskui patrinkite plieno vata ar šepečiu. Procesą kartokite tol, kol rūdžių nebeliks. Jei valote keptuvę, naudokite šveičiamąją kempinėlę. Baigę darbą, įrankį nuplaukite ir nušluostykite rankšluostėliu.

4. Bulvė

Perpjaukite bulvę pusiau ir užpilkite indų ploviklio arba užberkite druskos ar sodos. Bulvės pusele nušveiskite pažeistą paviršių. Šis metodas ypač tinka rūdžių dėmėms ant peilio ašmenų, puodų ar keptuvių išimti.

5. Citrina ir svogūnas

Padenkite pažeistą plotą druskos sluoksniu ir išspauskite ant viršaus citrinos sulčių. Palaikykite kurį laiką ir nušveiskite. Jeigu tai nepadės, galbūt reikės palaikyti mišinį keletą valandų. Baigę darbą, nuplaukite įrankį vandeniu ir išdžiovinkite. Šis metodas puikiai tinka virtuviniams peiliams valyti.

Jei norite stipresnio poveikio, pabandykite sumaišyti citrinos sultis su keliais lašeliais acto. Svogūnų sultys – taip pat išeitis.

6. Citrinų rūgštis

Į dubenį su karštu vandeniu įlašinkite 2–3 šaukštus citrinų rūgšties. Šios priemonės galite įsigyti parduotuvėje. Įmerkite surūdijusį daiktą į dubenį ir palaikykite jame per naktį. Ryte nuvalykite rūdžių likučius šepečiu, nuskalaukite ir nusausinkite. Dėmesio! Citrinų rūgštis su rūdimis pašalins ir dažų sluoksnį, todėl naudokite tik ant tų daiktų, kuriuos ketinate perdažyti.

Shutterstock nuotr.

Kaip išvengti rūdžių?

Rūdys susiformuoja, kai metaliniai daiktai per ilgai būna drėgnoje aplinkoje, šlampa. Metalui oksiduojantis, įvyksta korozija. Taigi, jei norite išvengti rūdžių, metalinius daiktus laikykite sausai. Pasinaudoję ketaus keptuve labai gerai ją išdžiovinkite ir reguliariai patepkite kepimo aliejumi. Lauke esančius daiktus, pavyzdžiui, kepsninę, dviračius, laikykite po stogeliu.

Nuėmę rūdis, nusausinkite, nugruntuokite ir keliais sluoksniais nudažykite pažeistą vietą. Ant glotnaus paviršiaus gruntą užpurkškite. Jei ant daikto atsirado skylučių ar įbrėžimų, pirmiausia užglaistykite juos specialiu gruntu.

Jei ant daikto liko senųjų dažų sluoksnis, prieš gruntuodami nuvalykite paviršių dažų tirpikliu. Jo galite įsigyti automobilių prekių parduotuvėje.

Nuo rūdžių apvalytam daiktui dažyti naudokite tik aukščiausios kokybės antikorozinius dažus, į kurių sudėtį įeina cinkas. Pigesni dažai neužtikrins reikiamos apsaugos nuo rūdžių, nes jie turi mažiau pigmento ir neapsaugo nuo korozijos.

Shutterstock nuotr.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis