Kaip tinkamai apšiltinti ir sušildyti sodo namelį?

Laikas nestovi vietoje, jūsų sodas vis dailėja, norite praleisti jame vis daugiau laiko ne tik vasarą, bet ir žiemos savaitgaliais. Ką daryti, jei statydami sodo namelį nepagalvojote apie šildymą?

Kuo sodo namelis skiriasi nuo gyvenamojo namo?

Šildymo skirtumai labai priklauso nuo to, ar sodo name gyvenama nuolat, ar atvažiuojama tik retkarčiais. Kartais gyvenimui tinkamą aplinką sodo namelyje tenka sukurti greitai, rašo 7dach.ru.

Jei vasarnamyje gyvenate nuolat, labai svarbu, kad šilumą akumuliuojančios sienos kuo mažiau atvėstų. Be jokios abejonės, svarbus sienų storis, tačiau dar svarbiau apsaugoti sienas, kad jos neatšaltų iš išorės. Sienas apšiltinti galima daugybe būdų viskas priklauso nuo finansinių galimybių ir skonio.

Tiesa, jei žiemą namas nešildomas, sienos neišvengiamai atšals. Trumpalaikis šildymas iš vidaus duoda mažai vaisių ir net gali pakenkti namui. Kaitaliojant aukštą ir žemą temperatūrą medžiagos plečiasi ir traukiasi, o tai ardo namą.

Kaip šildyti sodybą, skaitykite čia.

Shutterstock nuotr.

Tinkama termoizoliacija sodo nameliui

Jei sodo namelį aplankote tik savaitgaliais, sienų šildyti negalėsite. Tokiu atveju privalu padengti namo vidų termoizoliaciniu sluoksniu, kad įvairių šildymo prietaisų skleidžiama šiluma nebūtų eikvojama sienoms šildyti, o atsispindėtų ir liktų namo viduje. Tokiu būdu namo sienos neįšals ir neatšaldys patalpų oro.

Ant vidinės sienos suformuokite karkasą ir dėkite porėtą termoizoliacinę medžiagą. Šiais laikais galima rintis labai pigią, efektyvią ir ekologišką medžiagą ekovatą. Tai smulkinta makulatūra iš laikraščių su antiseptiko (boro rūgšties) ir antipireno priemaišomis. Visos šios medžiagos yra augalinės kilmės ir nekenkia žmonėms.

Shutterstock nuotr.

Iš vidinės pusės ant termoizoliacinės medžiagos būtinai įdėkite garo izoliacijos sluoksnį. Jis reikalingas, kad garai neįsigertų į termoizoliacinę medžiagą, kuri dėl drėgmės netenka teigiamų savybių. Kartais mineralinė vata taip stipriai sudrėksta, kad nuo savo svorio leidžiasi žemyn, apnuogindama sienas. Dėl šios priežasties labai svarbu apsaugoti apšiltinimo medžiagą nuo patalpoje susidarančių garų. Garo izoliacija ypač svarbi, jei namo sienos pastatytos iš „nekvėpuojančios“ medžiagos.

Tarp garo izoliacijos sluoksnio ir vidinės apdailos būtina palikti nedidelį oro tarpą, kad apšiltinimo sluoksniuose nesikauptų drėgmė.

Shutterstock nuotr.

Efektyvus sodo šildymas

Dar vienas svarbus dalykas – tinkamai pasirinkti šildymo rūšį. Sodo namuką galima šildyti įvairias būdais. Pavyzdžiui, efektyviai šildo kaloriferiai, katilai. Galima visame name sumontuoti radiatorius, kurie įšils įjungus krosnį ar židinį.

Daugiau apie ekonomiškus šildymo būdus skaitykite čia ir čia.

Naudingas patarimas!

Prieš puldami šildyti sušalusį sodo namelį, nepriklausomai nuo temperatūros lauke, būtinai atverkite langus ir 5 minutėms padarykite skersvėjį. Tik tada galite įjungti šildymo sistemą. Šis paprastas triukas padeda sušildyti patalpas net septynis kartus greičiau!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis