Esminiai patarimai, kaip tausoti medinius baldus

Mediniai baldai – klasikinis ir nesenstantis pasirinkimas. Nesvarbu ar medinius baldus tik ką įsigijote, ar jie yra antikvariniai, jiems reikia specialios priežiūros, kurios dėka išlaikomas jų ilgaamžiškumas ir grožis. Mediena yra natūrali medžiaga, todėl net ir priemonės, suteikiančios baldui apsaugą, ne visados jį apsaugo nuo įvairių aplinkos veiksnių. Pateikiame svarbiausius patarimus, padėsiančius tausoti medinių baldų grožį.

Nenaudokite pigių buitinių valiklių ir priemonių su amoniaku

Nors kaina tikrai negarantuoja kokybės, faktai kalba už save. Dauguma pigių baldų valymo priemonių sukelia daugiau žalos negu naudos. Įsitikinkite, kad priemonės, kurias naudojate medinių baldų priežiūrai nėra per stiprios ir neturi amoniako. Kai kurios medienos rūšys ypatingai jautrios cheminėms medžiagoms, todėl pats geriausias priežiūros būdas tokiems baldams – drėgna šluostė.

Pasidomėkite baldo impregnacija

Labai svarbu žinoti, kokiomis apsauginėmis medžiagomis padengtas jūsų medinio baldo paviršius. Ši informacija jums leis lengviau pasirinkti valymo priemones. Kai kurios baldą impregnuojančios medžiagos yra neatsparios ir gali netinkamai sureaguoti su jūsų naudojama valymo priemone, ko pasekoje yra sugadinamas baldas arba nuvalomas apsauginis sluoksnis.

Venkite tiesioginių saulės spindulių

Nepamirškite, kad tiesioginiai saulės spinduliai gali padaryti nemažai žalos. Venkite baldus statyti gausiai natūralia šviesa apšviestose vietose. Jei galite statyti baldą tik prie lango, įsitikinkite, kad jis bus kuo rečiau apšviestas UV spinduliais.

Rūpinkitės temperatūra ir drėgme

Temperatūros ir drėgmės pokyčiai sukelia daugiausiai žalos mediniams baldams. Nuo seno žinoma, kad natūrali mediena plečiasi ir traukiasi. Sugerdama drėgmę mediena išbrinksta ir baldo paviršius padidėja bei pasidaro nelygus. Esant aukštai ar žemai temperatūrai mediena traukiasi ir džiūva, medinių baldų paviršiuje atsiranda įtrūkimai. Siekiant išvengti tokios retai pataisomos žalos, nestatykite baldų labai drėgnose ar per karštose patalpose. Taip pat, siekiant apsaugoti medinius baldus nuo išsausėjimo, patartina kas pusę metų juos įtrinti medžio kondicionieriumi ar natūraliais aliejais.

„Natūraliai medžiagai naudokite natūralias priemones. Vietoj cheminių valymo priemonių, labai paprastai namuose galite pasigaminti natūralią ir ekologišką priemonę. Jums tereikia citrinos sulčių ir aliejaus. Siekiant pašalinti smulkius įbrėžimus į šį mišinį galite įmaišyti šiek tiek sodos. Medinių baldų blizgesį išsaugoti padės taip pat natūralios ir beveik kiekvienuose namuose aptinkamos priemonės: aliejus ir vaškas“, – dalinasi patarimais baldų ekspertas iš „Deinava“ baldų prekybos tinklo Valdas Davidavičius.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis