Grindjuosčių tvirtinimas: jų tipai bei tvirtinimo medžiagos

Grindjuosčių montavimas – baigiamasis grindų dangos įrengimo etapas. Grindjuostės turi paslėpti įvairius sienos ir grindų jungties netikslumus, technologines tuštumas tarp grindų dangos ir sienos, komunikacijas, laidus. Svarstydami, kokias grindjuostes reikėtų pasirinkti, pasitikslinkime, kokiam tikslui jos bus naudojamos ir su kokiomis medžiagomis jas teks suderinti.

Grindjuosčių tipai

Pilnavidurės grindjuostės iš medžio masyvo

Jos būna 2 tipų: masyvo, vienalytės medienos bei klijuotos. Masyvo medienos grindjuostės yra brangesnės, jos gaminamos iš geresnės kokybės rinktinės medienos. Tokias grindjuostes vertėtų įsirengti patalpose su natūralia medine grindų ir sienų danga. Masyvo grindjuostės visada tiks prie parketo, parketlenčių, medžio masyvo, lentinių grindų. Iš medienos dalių suklijuotos grindjuostės yra pigesnės, ekonomiškesnės. Jos gali būti gaminamos iš pigesnių medienos rūšių. Kartais plonas viršutinis dekoratyvus sluoksnis gaminamas iš brangesnės medienos. Klijuotas grindjuostes galima naudoti ir su pigesne grindų danga (laminatu, linoleumu, plytelėmis), ir su prašmatnesniu parketu.

Tuščiavidurės plastikinės grindjuostės

Tokios grindjuostės yra pakankamai populiarios. Plastikinių grindjuosčių privalumai: galimybė po jomis patogiais paslėpti laidus bei kabelius; atsparumas deformacijoms, krūviams, didelis lankstumas; atsparumas cheminėms medžiagoms; atsparumas ugniai; mažas svoris; montavimo paprastumas; labai lygus ir glotnus paviršius nereikalauja papildomos apdailos: gruntavimo, lakavimo, impregnavimo, antiseptikų, dažymo; žema kaina. Įvairus plastikinių grindjuosčių paviršius, natūralią medieną imituojantis piešinys leidžia jas puikiai priderinti prie įvairiausio grindų ir sienų dangos rašto.

Grindjuostės iš MDF

MDF – tai vidutinio tankio medienos plaušų gaminiai. Tokios grindjuostės gaminamos iš medienos pluoštų ir rišamųjų medžiagų. Gaminys kaitinamas aukštoje temperatūroje ir presuojamas aukštu slėgiu. Panašiai gaminamos ir MPP, statybinis kartonas. MDF grindjuostės yra ekologiška medžiaga, joje naudojamos natūralios medienos plaušai. Tačiau MDF yra žymiai trapesnė už medžio masyvą ir plastiką. Ši medžiaga pasižymi mažu atsparumu smūgiams, lenkimams, kitokioms deformacijoms. MDF grindjuosčių paviršius dažniausiai laminuotas, imituoja natūralios medienos raštą. Todėl jo nebereikia šlifuoti, gruntuoti, lakuoti ir dažyti. Tokios grindjuostės priskiriamos prie ekonomiškų medžiagų, nėra brangios. Montuoti MDF grindjuostes yra paprasta. Joms, kaip ir plastikinėms, reikalingi specialūs laikikliai bei užraktai. MDF grindjuostės yra profiliuotos arba tuščiavidurės, todėl jų ertmėje bei profilių kanaluose galima tiesti ir slėpti telekomunikacijų laidus. MDF tinka ekonomiškai grindų dangai: laminatui, linoleumui, plytelėms.

Shutterstock

Prie grindų ar prie sienos?

Paprasčiau ir išmintingiau yra grindjuostes tvirtinti prie to paviršiaus, į kurį lengviau įveržiamas tvirtinimo elementas. Statiniuose iš tašų bei rastų su betoninėmis grindimis geriau grindjuostes tvirtinti prie sienų. Jeigu sienos mūrinės, betoninės bet grindys medinės – grindjuostės tvirtinamos prie grindų. Jei ir grindys, ir sienos betoninės, dauguma nusprendžia jas tvirtinti prie sienų.

Tvirtinti grindjuostes prie pertvarų iš gipso kartono, OSB, kitų minkštų apdailos medžiagų arba prie storo tinko sluoksnio nerekomenduojama – patikimai grindjuostės nesilaikys. Tokiose patalpose jas reikia tvirtinti prie grindų. Jeigu aplinkybės verčia tvirtinti prie gipso kartono, patogu naudoti inkarinius savisriegius. Galima jas tvirtinti ir prie metalinių karkasų.

Tvirtinant grindjuostes prie betono, pradžioje gręžiamos angos mūrvinėms. Tvirtinimo vietų žingsnis priklauso nuo sienos paviršiaus nelygumo ir nuo pačių grindjuosčių matmenų. Standartinis tvirtinimo taškų žingsnis 30-40 cm.

Tvirtinimo būdai

Mūrvinėmis bei varžtais

1. Pradedama nuo žymėjimo . Pirmasis taškas – ilgiausios sienos kampe. Ant plastikinės grindjuostės galo užmaunama kampinė jungtis. Medinės grindjuostės galas nupjaunamas 45 laipsniu kampu. 2. Pirmasis tvirtinimo taškas pasirenkamas 5-6 cm nuo sienos kampo. 3. Grindjuostė glaudžiai prispaudžiama prie abiejų paviršių: ir sienos, ir grindų. 4. Pro pažymėtą tašką medinėje grindjuostėje išgręžiama kiaurymė. Grąžto galas turi palieti ir sieną. Plastikinę grindjuostę galima pradurti ir yla. 5. Sienose ar grindyse išgręžiamos angos mūrvinėms. 6. Į angas įkalami plastikiniai mūrvinių kaiščiai. Ant kaiščių iš viršaus yra guldomos grindjuostės. Kiaurymės grindjuostėse turi sutapti su su kaiščių ertmėmis. Į mūrvines įveržiami kaiščiai arba varžtai. Medinėje grindjuostėje kaiščių ir sraigtų galvutes galimas paskandinti, bet savisriegių į plastikines grindjuostes veržti iki galo nereikėtų – perspaustas plastikas gali deformuotis.

Laikikliais

Paslėptų laikiklių sistema grindjuosčių gręžimo padeda išvengti. Grindjuostės užkabinamos ant prie sienų ar grindų pritvirtintų laikiklių. 1. Laikiklis pritvirtinamas 5 cm atstumu nuo kampo. 2. 40 cm žingsniu pažymimos kitų laikiklių tvirtinimo vietos. 3. Gręžiamos kiaurymės mūrvinėms. 4. Mūrvinėmis grindjuosčių laikikliai pritvirtinami prie sienų ar grindų. 5. Ant laikiklių uždedamos grindjuostės.

Skystomis vinimis

Šis tvirtinimo būdas yra lengvas ir paprastas, bet neracionalus. Skystos vinys yra nepatogios grindjuosčių keitimo metu. Tuomet jas nuo sienų tektų atplėšti didesne jėga. Pagrindo, tinko sluoksnis bus pažeistas. Klijavimo eiga paprasta: 1. Ant grindjuostės vidinės pusės 10 cm žingsniu išspaudžiami stori skystų vinių lašai. 2. Klijais sutepta grindjuostė prie sienos ar grindų paviršiaus stipriai prispaudžiama. 3. Grindjuostę keletą minučių reikia palaikyti prispaustą. Tada skystos vinys su paviršiumi sukibs patikimai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis