Kokią kilimo pluošto sudėtį rinktis?

Kilimas – paprastai nepigus interjero elementas, kuris suteikia namams jaukumo bei minkštumo. Renkantis kilimą ar kiliminę dangą, vienas svarbiausių aspektų į kuriuos derėtų atsižvelgti – pluošto sudėtis. Pluošto sudėtis nulemia kilimo kokybę bei kainą.

Nailonas. Nailonas – vienas labiausiai paplitusių pluoštų kilimų rinkoje. Jo populiarumas prasidėjo 1950-taisiais ir nuo tų laikų nesumažėjo, tad ši medžiaga savo reputaciją gali paremti pirmavimu rinkoje net kelis dešimtmečius. Nailoninis pluoštas yra mėgstamas dėl savo ilgaamžiškumo bei patvarumo. Jis yra laikomas vienu patvariausių sintetinių pluoštų. Nailoninio pluošto patvarumas paaiškinamas stangrumu, ši medžiaga tiesiog “atšoka atgal” nuo tankinimo. Tokių kilimų minusas – jie yra laikomi brangiausiais sintetiniais kilimais.

Poliesteris. Kitas populiarus sintetinis kilimų pluoštas yra poliesteris. Palyginus su nailoniniu pluoštu, jis yra pigesnis, tačiau nėra toks ilgaamžis, nes šis nepasižymi tokiu pat stangrumu (jame greičiau pasimato nusidėvėjimas, atsirandantis nuo intensyvaus vaikščiojimo). Kilimai iš poliesterio pasižymi gražia išvaizda, itin ryškiomis spalvomis bei yra malonūs liesti. Tokie kilimai dėl specialios dažymo technikos turi puikų atsparumą blukimui.

Shutterstock

Akrilas. Akrilinis pluoštas – sintetinis pluoštas, kuris primena vilną, todėl dažnai yra laikomas vilnos pakaitalu. Tokie kilimai, palyginus juos su kilimais iš vilnos, yra pigesni, jie yra atsparesni nešvarumams, juos paprasčiau valyti ir jie nesulaiko savyje drėgmės, tačiau jie nėra tokie elastingi bei ilgaamžiai kaip vilnoniai kilimai. Akrilinio pluošto kilimai pasižymi ryškiomis spalvomis bei yra atsparūs blukimui, kurį įtakoja saulės spinduliai.

Vilna. Natūralus ir prabangus pluoštas iš vilnos yra brangus pasirinkimas. Tokie kilimai dažniausiai yra gaminami iš avių vilnos (Naujosios Zelandijos avių vilna yra laikoma pačia geriausia), bet gali būti pagaminti ir iš tokių gyvūnų vilnos, kaip: ožkų, lamų, alpakų. Vilna yra elastinga ir patvari medžiaga. Avių vilna natūraliai auga į spiralė, todėl kilimai iš vilnos turi puikią “atmintį” ir išlaiko savo pradinį stangrumą. Iš vilnos pagaminti kilimai pasižymi ilgaamžiškumu, jie tarnauja 60 metų ir daugiau. Šią medžiagą lengva dažyti, todėl galima rinktis iš įvairiausių atspalvių. Šio pluošto minusai: jis nėra atsparus dėmėms; žalą tokiems kilimams gali padaryti namuose atsiradę kandys.

Šilkas. Šilko pluoštas – pats brangiausias natūralus pluoštas, kuris yra naudojamas rankų darbo kilimuose. Tokie kilimai gali būti pagaminti vien tik iš šilko pluošto arba maišyti su vilna. Šilko pluošto kilimai itin išvaizdūs ir ekstravagantiški, jie yra prabangos simbolis ir nėra tinkami namams, kuriuose yra intensyvus judėjimas. Jie pasižymi antialerginėmis savybėmis, neleidžia susidaryti pelėsiui bei grybeliui. Pagrindinis šilkinių kilimų minusas – jie yra neatsparūs drėgmei.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis