Židinio priežiūra: 5 žingsniai, kurių reikia imtis

Židinys namų erdvėje, koks jis bebūtų: modernaus dizaino šiuolaikiškas židinys ar senovinė koklinė krosnis, yra šilumos ir jaukumo simbolis. Vėstant orams tiesiog sunku įsivaizduoti gražesnę dienos pabaigą už šiltą pasisėdėjimą šalia šios jaukios interjero detalės. Deja, netinkamai prižiūrimas židinys greičiau susidėvi. Tad ko reikia imtis, norint to išvengti?

Seno židinio atnaujinimas

Jeigu turite seną, ilgą laiką nenaudotą židinį, tačiau norite vėl pradėti juo naudotis, reikia įvertinti jo pažeidimus. Kartais seni židiniai būna pažeisti tik išoriškai (nusidėvėjusi, apgadinta apdaila), tokius pažeidimus greitai sutvarkyti galima ir patiems, tačiau pasitaiko ir vidinių pažeidimų, kuriuos geriausiai nustatyti padės patyrę meistrai.

Paprasčiausias būdas estetiškai atnaujinti židinį – jį perdažyti arba apklijuoja plytelėmis (tam naudojant specialias karščiui atsparias priemones) bei nupoliruoti metalinius dekoro elementus. Jeigu norima židinio išvaizdą pakeisti iš pagrindų, reiks pakeisti jo išorinius elementus. Židinio apdaila gali būti išties įvairi, tad jos pasirinkimas visiškai priklauso nuo jūsų skonio. Atbraila gali būti marmurinė, medinė bei cementinė. Apvadas bei kitos apdailos detalės gali būti iš akmens masės arba keraminių plytelių, taip pat gali būti naudojami akmenys (marmuras, granitas, travertinas). Kraštams kartais naudojamas plienas, žalvaris arba varis.

Dažniausia seniai nenaudotų židinių vidinė problema – į kambarį besiveržiantys dūmai. Dūmijimą gali sukelti prasta trauka arba mechaniniai židinio, dūmtraukio pažeidimai. Vidinius pažeidimus geriausia leisti nustatyti ir tvarkyti patyrusiam meistrui.

Shutterstock

Kasmetinė židinio patikra

Įsirengus židinį, kad jo nepriekaištingu ir saugiu veikimu būtų galima džiaugtis ilgai, patariama kasmet leisti profesionalui patikrinti jo būklę. Labai svarbu yra tikrinti kaminą ir, jei turite įsirengę, kamino stogelį, kuris apsaugo kaminą, kad į šį nepatektų lietaus vanduo.

Reguliarus kamino tikrinimas

Be jau anksčiau minėtų kasmetinių apžiūrų, kaminą patys turėtumėte tikrinti reguliariai. Labai svarbu laiku pastebėti kamine atsiradusius trikdžius. Ar kamine neatsirado trikdžių, galite patikrinti naudodami žibintuvėlį. Reikia atkreipti dėmesį ar kamine neatsirado laukinių gyvūnų ar paukščių suregztų būstų, prikritusių lapų sangrūdų. Taip pat reikia stebėti kreozoto ir suodžių kaupimąsi, šios medžiagos yra degios, todėl jas reikia pašalinti.

Shutterstock

Pelenų valymas

Pelenų sankaupos kenkia židiniui, nes jos trukdo laisvam oro judėjimui bei efektyviam degimui. Židinio valymas: iš ugniadežės reikia pašalinti visus pelenus bei liekanas (pašalinus didžiąją daugumą liekanų semtuvu, likusias galima išsiurbti siurbliu). Taip pat reikia neužmiršti nuvalyti ant stiklo susikaupusius suodžius, tam naudojant specialų valiklį arba sudrėkintą šluostę.

Tinkama mediena

Židinio būklei įtakos turi ir mediena, kurią naudoje. Kad židinio dūmtraukis ilgiau išliktų neužterštas, svarbu naudoti tik gerai išdžiovintas malkas, kokybišką kietąjį kurą bei baltą matinį popierių. Nepatariama naudoti dervingos medienos (pavyzdžiui: pušų). Kūrimo procesas: kurti ugnį reikia naudojant popierių bei pakuras, ugniai besiplečiant reikia krauti vis didesnes pakuras, kol gailiausiai ugniai įsikūrus reikia pridėti malkelių karščiui palaikyti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis