Kokie yra medinių lauko dailylenčių privalumai bei trūkumai?

Medinės dailylentės yra seniausia dailylenčių rūšis, kuri ir šiandien yra populiarus pasirinkimas namo fasado apdailai. Dailylenčių populiarumas yra siejamas su natūralia ir ekologiška jų išvaizda. Jos daugiausiai yra naudojamos privačių namų pilnam arba daliniam apkalimui. Paklausėm specialistų, ką reikėtų žinoti apie šią fasado apdailos rūšį.

Kokia mediena yra naudojama lauko dailylentėms?

Nors dailylentes galima pagaminti beveik iš bet kokios medienos, pagal užsakovo norus ir pageidavimus, tačiau praktiškai yra naudojamos šios medienos rūšys: šiaurinė pušis bei eglė, Sibiro maumedis. UAB „Giraitis“ direktorius Arnas Ulčinas sako, kad šiaurinės eglės ir pušies dailylentės yra dažniausiai naudojamos dėl kelių priežasčių. Visų pirma, jos turi mažiau šakų ir jų mažesnės rievės. Taip pat, kadangi toks medis yra augęs atšiauriomis sąlygomis, jis yra atsparesnis aplinkos poveikiui. Lauko apdailai taipogi galima naudoti Sibiro maumedžio medieną. Sibiro maumedžio mediena yra beveik dvigubai brangesnė nei šiaurinės eglės, bet tuo pačiu tokia mediena yra ilgaamžiškesnė. Ekspertas sako, kad maumedžio dailylenčių galima ir nedažyti, kadangi maumedis turi daug sakų, todėl yra labai atsparus (tačiau papilkėjimo išvengti nepavyks).

Kokie yra dailylenčių pliusai bei minusai?

Kalbant apie medinių dailylenčių pliusus, pradėti juos vardinti, žinoma, reikia nuo jų natūralumo bei estetiškai patrauklios išvaizdos. Mediena yra 100% natūrali ir ekologiška medžiaga. UAB „Statybų medis“ direktorė Kristina Sesickaitė pastebi, kad ir kaip įvairūs gamintojai bandytų medines dailylentes pakeisti pwc dailylentėmis, kurios šiandien yra apdirbamos taip, kad atrodytu maksimaliai natūraliai, tačiau medinių dailylenčių išvaizdai jos neprilygsta. Medis savo natūralia faktūra bei savybėmis, tokiomis kaip: šakos, spalviškumas, kvapas, skleidžiama šiluma (tiek fiziška, tiek vizualia, kiek tai įmanoma pajausti) nurungia minėtas pakaitines medžiagas.

Kalbant apie trūkumus, reikia pradėti nuo to, kad medis nėra itin atsparus aplinkos veiksniams. Specialistė teigia, kad didžiajai daugumai medienos pirkėjų užkliūna šie niuansai: natūralus, laikui bėgant atsirandantis medienos papilkėjimas (taip nutinka, kai mediena niekuo nedengiama ir/ar yra per trumpas pasirinktų dažų, beicų, impregnantų “galiojimo terminas”, dėl ko vėliau yra reikalinga ganėtinai dažna dailylenčių priežiūra). Kiti nepageidaujami dailylenčių trūkumai – deformacija, įtrūkimai, netenkinanti išvaizda (pavyzdžiui: šakų dydis/tankis ar jų defektai, įaugusios šakos, išbėgantys sakų maišeliai, neidealiai vienodi lentų matmenys ir panašiai).

Ar įmanoma eliminuoti paminėtus dailylenčių trūkumus?

K. Sesickaitė sako, kad daugumą dailylenčių trūkumų tikrai galima eliminuoti. Štai medienos papilkavimas, deja, niekuo neapdorojant medienos yra neišvengiamas, todėl reikia galvoti kokių priemonių reikėtų imtis. Jei pilka spalva jums yra graži, tik netinka būtent specifinis natūraliai papilkėjusios medienos atspalvis, reiktų pasitelkti skandinavų patirtį. Jie namų fasadus dengia geležies oksidu. Pastarasis niekada nenusilupa, neišblunka, jo niekada nereikia pertepti is naujo. Trūkumas tas, kad atspalvis yra vienintelis, nes tai yra reakcijos su medienoje esančiomis rūgštimis rezultatas (jis yra pilkas su žalsvai rusvu atspalviu). Ši spalva – unikali, jokios priežiūros, natūralumas išsaugotas, taip pat nėra jokios žalos aplinkai. Tiems, kuriems visiškai nepatinka pilki atspalviai, specialistė pataria rinktis praktišką dažų spalvą, kuri labiausiai užmaskuos laikui bėgant išryškėjančias pilkas zonas (tai galėtų būti visi šalto atspalvio dažai).

Jei bijote, jog nusipirkta mediena turės defektų, reikia atidžiai išstudijuoti kokią dailylenčių kategoriją perkate. Jūs turėtumėte prašyti pardavėjo tikslaus kokybės aprašymo ir leistinų defektų sąrašo. Jei tokio aprašo įmonė neturi, labai atsargiai vertinkite jo prekę.

Nuo medienos deformacijos apsisaugoti 100% nepavyks, bet ją sumažinti iki minimalios – įmanoma. Tereikia teisingai tvirtinti dailylentes, naudoti tinkamas medienos apdorojimo medžiagas, nesirinkti pernelyg tamsaus atspalvio dažų.

Į ką atsižvelgti renkantis dailylentes?

A. Ulčinas pateikia kelis praktiškus patarimus, į ką atsižvelgti renkantis dailylentes:

* Renkantis dailylentes, svarbu atsižvelgti į profilį, kad jis būtų toks, kad vanduo nuo jo nubėgtų, o nesikauptų ant jo.

* Jeigu turite žemą namą ir norite jį optiškai paaukštinti, galima rinktis vertikaliai montuojamas dailylentes.

* Svarbu, kad dailylentė turėtų jungtis iš galų ir kad būtų galima jungti jas viena su kita nepriklausomai nuo jų ilgio, taip galima paprastai ir dailiai apdengti bet kokio ilgio fasadą.

* Rekomenduojame rinktis šiurkštaus paviršiaus dailylentes, kadangi, jos geriau įgeria dažus ir jas reikia rečiau dažyti.

* Kad dailylentės ilgiau tarnautų, patariame jas dažyti pramoniniu būdu, ne mažiau kaip dviem sluoksniais dažų.

* Dailylentes rinktis reiktų iš rinkoje pripažintų gamintojų, kurie turi pramonines džiovinimo kameras ir gerą obliavimo bei rūšiavimo įrangą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis