Medinės terasos priežiūra žiemą: kaip tinkamai ją valyti

Nors pagrindiniais terasos priežiūros bei atnaujinimo darbais yra užsiimama pavasarį, tačiau kartais iškritęs didesnis sniego sluoksnis ar ryškesni temperatūros svyravimai ima neraminti. Kyla klausimas: ar sniegas nepakenks terasos grindims? Kad pavasario laukti būti ramiau – galima imtis kelių terasos priežiūros būdų.

Ar sniegas ir šaltis daro įtaką terasos grindims?

Tai priklauso nuo to, ar gerai buvo įrengta terasa: kokios lentos buvo naudotos, ar gerai jos buvo impregnuotos, ar tinkamai buvo parinkti tarpai tarp lentų, ar teisingai buvo įrengtas vandeniui nutekėti skirtas nuolydis. Visa tai gerai pasimato pavasarį, kai ima tirpti sniegas.

Kad būtų paprasčiau išvengti tirpstančio sniego sukeliamų nemalonumų, terasa reikia pasirūpinti dar žiemai neatėjus – ją reikia gerai nuvalyti, nušlifuoti ir impregnuoti du kartus per metus. Šiuo darbu užsiimama pavasarį bei rudenį, bet būtent rudeninis terasos tvarkymas yra labai svarbus, kalbant apie prevenciją sniego daromai žalai.

Žiemą laukia kitas svarbus terasos priežiūros darbas – sniego kasimas nuo jos grindų. Svarbu žinoti, kad netinkamas valymas gali labiau pakenkti terasos grindims nei joms padėti, todėl tai darant, reikia nepersistengti.

Shutterstock

Kaip valyti terasos grindis žiemą?

Verta pradėti nuo to, kad sniegą kasti nuo terasos grindų reikia tik retkarčiais, tai neturėtų būti reguliarus darbas. Kadangi įrenginėjant terasą yra parenkamos gan atsparios lentos, taip pat jos paprastai papildomai yra impregnuojamos du kartus per metus, terasos grindys yra tvirtos ir gali atlaikyti ir didesnį sniego sluoksnį. Neatsargus ir per dažnas sniego kasimas gali padaryti žalos grindų paviršiui – jį suraižyti. Rekomenduojama kasti sniegą tik tada, jei dėl sniego sluoksnio pasidarė sunku atidaryti duris arba kai sniego priversta aukščiau už turėklus. Žinoma, jei terasa suprojektuota taip, kad per ją veda pagrindinis kelias iš namų į lauką, visada galima išvalyti pusmetrio takelį.

Shutterstock

Pirmas patarimas. Terasos negalima valyti metaliniu kastuvu, nes šis subraižys grindų paviršių. Jeigu neturite kitokio kastuvo, tada kasti sniegą reikia itin atsargiai. Jei prisnigo nedaug, sniegą galima tiesiog nušluoti kiemo šluota, o esant didesniam sniego kiekiui patariama naudoti plastikinį kastuvą, nes jos kampai yra švelnesni ir žala grindų paviršiui neturėtų būti padaryta.

Antras patarimas. Norint išvengti įbrėžimų, lentas reikia valyti pagal jų kryptį, o ne skersai.

Trečias patarimas. Reikia labai atsargiai elgtis tuo atveju, jei terasą aptraukė ledukas. Labai pavojingas yra ledo sutrupinimas mechaniniu būdu, nes tada sunku išvengti grindų pažeidimų. Taip pat nerekomenduojama naudoti ledą tirpdančių tradicinių priemonių kaip NaCl arba CaCl2 druskos, nes jos gali sukelti metalinių dalių koroziją. Smėlio barstymas irgi nėra pati geriausia idėja, nes jo dalelės gali subraižyti dangą. Rekomenduojama pasidomėti, kokie tirpikliai tinkami konkrečiam terasos tipui. Taip pat yra geriau naudoti priemones sukibimui padidinti, o ne ledui tirpdyti.

Ketvirtas patarimas. Reikia neužmiršti pakelti galvos ir į viršų, pasižiūrėti ar ant stogo nekaba varvekliai ir pašalinti tuos, kurie gali kelti pavojų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis