Ką daryti, kad kenkėjai Kalėdų „nepavogtų“?

Pamenate kino filmą apie Grinčą, pavogusį Kalėdas? Kenkėjų kontrolės specialistai UAB „Dezinfa“ įspėja, kad tokiu Grinču šventiniu laikotarpiu dažnai tampa tarakonai, graužikai ir kiti kenkėjai, netikėtai užplūstantys gyvenamas patalpas.

Kalėdų eglutės – kenkėjų namai

Norvegijoje, Bergeno universitete, atliktas tyrimas parodė, kad gyvoje Kalėdų eglutėje gali tūnoti net apie 25 000 vabzdžių, erkių ir vorų. Amarai, vorai, straubliukai, erkės ir kandys – dažniausiai Kalėdines eglutes apninkantys kenkėjai. Paprastai su eglute patekę į mūsų namus, šie vabzdžiai žūva, vis dėlto patariama prieš perkant Kalėdų eglutę kruopščiai ją patikrinti, apžiūrėti. Kenkėjus galima tiesiog lauke nupurtyti arba nuvalyti audinio skiaute. Pagrindinę Kalėdų puošmeną rekomenduojama statyti atokiau nuo kitų kambarinių augalų, kad apsaugotumėte juos nuo kenkėjų.

Maisto likučių vilionės

Pasak kenkėjų kontrolės bendrovės vadovės Margaritos Kutkaitės, gražiausios metų šventės galvos skausmu gali virsti dėl namus užpuolusių tarakonų, blakių ar graužikų. Dar labiau atvėsta oras, todėl šildomos patalpos privilioja kenkėjus, o užsimiršę per šventes gyventojai patys palieka jiems „dovanų“.

„Maisto likučiai ant stalo ir kitų paviršių, neišneštos šiukšlės – puikiausiais masalas tarakonams ir pelėms. Kiekvienais metais po švenčių maratono sulaukiame itin daug klientų skambučių dėl tarakonų ir graužikų naikinimo“, – situaciją komentuoja M. Kutkaitė.

Shutterstock

Sprendimas – čia ir dabar

Kenkėjų kontrolės ekspertai pataria laiku imtis prevencinių priemonių, kad netektų kovoti su nemaloniais „svečiais“ ir gadintis pakilios šventinės nuotaikos. Pasak specialistų, veiksmingiausias ginklas prieš kenkėjus namuose – švara ir tvarka.

„Palaikydami švarą ir tvarką namuose, mes ne tik užkirsime kelią kenkėjams, bet ir išvengsime streso per šventes, kuomet norisi atsipalaiduoti ir mėgautis buvimu su šeima ir draugais. Tad jei per šventes planuojate išvykti, rekomenduojame palikti namus tvarkingus: pašalinti maisto likučius, išnešti šiukšles, šiukšliadėžes sandariai uždaryti, užtaisyti plyšius, išvalyti ir išvėdinti patalpas“, – pataria M. Kutkaitė.

Kenkėjų kontrolės specialistai siūlo aplink namus išdėlioti specialias jauko dėžutes, kurios yra saugiai užrakintos, kad augintiniai ar vaikai nepasiektų graužikų nuodo. Tokiu būdu galima sustabdyti pelių ir kitų graužikų patekimą į patalpas.

Blakės per šventes taip pat „keliauja“

Kaip rašoma spaudos pranešime, dar vienas kenkėjas, per šventes neretai atsirandantis gyventojų namuose, yra blakės. Tai kenkėjas „keliauninkas“, dažniausiai parsivežamas iš kelionių su daiktais rankinėse ar krepšiuose. Norint po viešnagių namo grįžti be „palydovų“, patartina patikrinti, ar ten, kur apsistojote nakvynei, ant lovos čiužinio nematote kraujo ar juodų dėmelių. Jei visgi kyla įtarimų, kad susidūrėte su patalinėmis blakėmis, savo daiktus reikia atidžiai apžiūrėti, išvalyti ir, jeigu reikia, išplauti.

„Jei blakės „atsikraustė“ į Jūsų namus, svarbu išnaikinti ne tik suaugusius vabzdžius, bet ir jų kiaušinėlius. Intensyvus namų tvarkymasis, siurbimas ir palaikoma švara padės išvengti šių kraujasiurbių. Jei kenkėjų kiekiai dideli, be profesionalų pagalbos problemos išspręsti nepavyks“, – teigia kenkėjų kontrolės ekspertė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis