7 netikėti krakmolo panaudojimo būdai buityje

Krakmolas šiandien yra kiek primirštas maisto priedas, kurio pakuotė paprastai laikoma sunkiai prieinamoje virtuvinės spintelės vietoje. Jo prireikia tik tuo atveju, jei yra verdami cepelinai, virtiniai ar kisielius. Tačiau šie baltos spalvos milteliai namų buityje gali pasitarnauti kur kas dažniau. Pristatome 7 netikėtus krakmolo panaudojimo būdus.

1. Nemalonių kvapų pašalinimas


Krakmolas – medžiaga, kuri gerai sugeria nemalonų kvapą. Dėl šios savybės, krakmolo milteliai gali pasitarnauti kaip priemonė šalinanti blogą kvapą iš batų arba iš kilimo. Pavyzdžiui, jeigu pajutote, kad batai skleidžia nemalonų kvapą, į jų vidų įberkite šiek tiek šių miltelių ir palikite per naktį. Krakmolui atlikus savo darbą (sugėrus blogą kvapą), iš batų jį išpilkite.


2. Lyginimo palengvinimas


Jeigu norite, kad drabužiai po lyginimo atrodytų tarytum atkeliavę iš valyklos, galite pasitelkti šį triuką: sumaišykite du puodelius šalto vandens su šaukšteliu krakmolo. Supylę šį skysti į buteliuką su purškikliu, apipurkškite juo drabužį, tada jį išlyginkite.


3. Langų ir stiklinių paviršių valymas


Krakmolas gali labai praversti valant langus. Jo granulės veikia kaip švelnus abrazyvinis šveitiklis. Tereikia įpilti šiek tiek krakmolo į vandenį arba vandens ir acto tirpalą (skirtą langų plovimui). Toks valiklis, nuvalius langus, nepaliks dryžių.


4. Riebalų dėmių iš audinių pašalinimas


Riebalų dėmės, ypač ant kilimo, gali tapti tikru galvos skausmu. Jeigu ant kilimo atsirado riebalų dėmė, ją galite išvalyti pasitelkę krakmolą, nes šis sugers riebalus. Tereikia užbarstyti tokią dėmę krakmolu, palaukti, kol įsigers (maždaug apie 10 minučių), ir tada viską susiurbti.


5. Pliušinių žaislų valymas


Minkštus žaislus išvalyti galima pasitelkus šį triuką: sudėkite pliušinius žaislus į polietileninį maišelį, įberkite krakmolo ir gerai supurtykite. Krakmolas sugers visą purvą ir dulkes. Išimtus iš maišelio žaislus belieka nusiurbti siurbliu.


6. Medinių baldų poliravimas


Komercinės medinių baldų poliravimo priemonės dažnai baldus palieka gan lipnius, o juk šio darbo tikslas – suteikti baldams švaros ir naujumo įspūdį. Šiam darbui geriau pasitelkti krakmolą. Reikia sumaišyti lygias dalis krakmolo ir vandens ir šį mišinį supilti į butelį su purškiančiu antgaliu. Tada telieka švelniai apipurkšti medinius baldus šiuo tirpalu ir nuvalyti mikropluošto skudurėliu.


7. Sidabro valymas


Šakutėms, peiliams bei šaukštams naujai atrodančio blizgesio galima sutekti taip: pasigaminkite pastą iš krakmolo ir vandens ir ją įtrinkite į įrankius naudodami švelnią kempinėlę. Krakmolas turi šveičiamųjų savybių, bet nepalieka jokių įbrėžimų. Kai pasta išdžiūsta, ją reikia kruopščiai nuvalyti nuo įrankių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis