Kuo pasižymi naujosios kartos namai?

Kaip mes įsivaizduojame pažangų ateities namą?

Daugelis architektų, su kuriais man tenka nuolat bendrauti seminaruose ir konferencijose apie trečiosios kartos namus, pažymi tokias pažangaus namo charakteristikas:

įdomi forma;
šiltas;
ekonomiškas;
tylus;
greitai pastatomas;
nebrangus.

Taip pat ateities namą apibūdina ir daugelis esamų namų savininkų.

Kodėl dabartiniai namai dar ne tokie?

Forma. Naudojant ankstesnės kartos nesandarias šiltinimo medžiagas, namo šiltumui padidinti reikalingas storas jų sluoksnis. Tai apriboja architektų ir konstruktorių galimybes kurti grakščias ir modernias pastatų formas.

Ne kartą teko girdėti piktai kalbant statybos vadovus: „Kur tas architektas, kuris sugalvojo tokias formas? Tegu dabar ateina ir parodo, kaip reikia tokias konstrukcijas teisingai apšiltinti!“

Šiltumas ir ekonomiškumas. Namo šiltumas labiausiai priklauso nuo jo sandarumo, nes ne kondukcinis šilumos perdavimas per atitvaras, o konvekciniai iš pastato pasišalinančio šilto oro srautai lemia didžiausius šilumos nuostolius patalpose. Ankstesnės kartos „kiauruosiuose“ namuose naudotos nesandarios šiltinimo medžiagos, statybos metu sudėtos su trūkumais, apsunkina šilumos išsaugojimą patalpose.

Todėl tokie namai dažniausiai yra ne tik neekonomiški, bet kartais ir sunkiai prišildomi.

Tylumas. Kai šiltinimo medžiagos konstrukcijose sudėtos su trūkumais, labai pablogėja pastato garso izoliacija. Per nesandarumus garsas lengvai skverbiasi per konstrukcijas.

Statybos trukmė ir kaina. Sudėtingi ankstesnės kartos šiltinimo medžiagų panaudojimo konstruktyvai su antikondensacinėmis difuzinėmis plėvelėmis, vetiliaciniais tarpeliais, vėjo bei garo izoliacinėmis medžiagomis, lakštinių medžiagų siūlių perdengimo schemomis sunkia atsakomybės našta gula ant statybininkų pečių.

Dažnas kvalifikacijos ir atsakingumo trūkumas sąlygoja, kad šiltinimo klaidos statyboje tapo ne atsitiktinumu, o sistema. Tai įtakoja ir į statybos trukmę, ir į jos kainą.

Kaip sandarus šiltinimas užtikrina naujosios kartos namo privalumus?

Forma. Atsiradus naujosios kartos sandaraus šiltinimo technologijai architektai gali atpalaiduoti savo fantaziją ir kurti naujas pastatų formas ir naujus architektūrinius stilius, nes siauros antrosios kartos šiltinimo galimybių ribos daugiau jų nebevaržo.

Šiltumas ir ekonomiškumas. Sandarus šiltinimas leidžia efektyviausiai sulaikyti konvekcinius šilto oro srautus, todėl šilumos išsaugojimo efektyvumas neįtikėtinai padidėja. Tai leidžia ne tik užtikrinti namo šiltumą, bet ir ekonomiškumą.

Tylumas. Kai konstrukcijos apšiltintos sandariai, garso izoliavimo efektyvumas padidėja net kelis kartus. Gaunasi panašus efektas, kaip su sandariu langu – kol jis išsandarintas, garsas lengvai prasiskverbia į patalpas, o kai langas sandariai uždaromas, garsas dingsta.

Statybos trukmė ir kaina. Naujosios kartos sandaraus šiltinimo technologija leidžia pastato šiltinimo procesą sutrumpinti mažiausiai 30 kartų. Taip pat ši technologija praktiškai panaikina šiltinimo klaidų galimybę. Tai leidžia ženkliai sutrumpinti statybos trukmę.

Ploni sandaraus šiltinimo medžiagos sluoksniai leidžia mažinti laikančiųjų pastato elementų (pvz. karkaso elementų, stogo gegnių) matmenis. Dėl to sumažėja statybos kaštai.

Be to, Kanados specialistai nustatė, kad jei pastatas apšiltintas sandariai, šildymo ir vėsinimo sistemų galingumus galima sumažinti iki 30 procentų.

Taigi sandarumo reikšmės supratimas ir trečiosios kartos sandaraus šiltinimo panaudojimas gali padėti Jums įsirengti daug efektyvesnį ir netgi mažiau kainuojantį naujosios kartos namą.

Pažangūs architektai ir konstruktoriai jau supranta sandaraus šiltinimo reikšmę ir projektuoja naujosios kartos sandarius namus, numatydami naujosios kartos sandaraus šiltinimo panaudojimą.

Šaltinis: www.sandarusnamas.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis