Kaip iš savo sklypo išprašyti kurklius

Kurkliai dar vadinami turkliais arba parpliais – nelabai malonūs daržo gyviai. Jei atsiradus kurmiui gerai pamąstome vyti jį iš savo sklypo ar ne, šiems vabzdžiams gerų žodžių praktiškai nesakoma. Jie atsakingi už apgraužtas daržoves bei pažeistus sodinukus.

Šioje nuotraukoje kaip tik ir matote kurklį.

Kaip matyti, paprastieji kurkliai (Gryllotalpa gryllotalpa)turi stambias letenėles, ūsus ir išvaizdos kažkuo primena vėžius. Taip pat jie yra gana stambūs ir ilgi (gali užaugti iki 5-6 cm). Kurkliai įsikuria dirvožemyje, kur 10-15 cm gylyje rausia urvus. Gali misti tiek daržovėmis, tiek kitais vabzdžiais ar sliekais.

Šie vabzdžiai yra linkę gausiai daugintis, jie linkę įsikurti ir veistis lengvose priesmėlio dirvose. Jei aplinka pakankamai sausa, galite tikėtis kurklių skaičiaus padidėjimo.
Kurklio nebūtina pamatyti ropojančio po jūsų daržą, kad suprastumėte, jog bent keletas įsikūrė po jūsų dirva. Šie vabzdžiai kenkia augalų šaknims – jas arba apgraužia arba pažeidžia rausdami urvus. Augalas pradeda vysti, jo šaknų sistema silpnėja, tad po kurio laiko galite jį paprasčiausiai išrauti. Iš to galite įtarti, kad pasidarbavo kurklys.

Kaip atsikratyti kurklių

1. Purenkite dirvą. Dažnai ir giliai purenkite daržo tarpueilius. Tai naudinga daryti gegužės pabaigoje ir birželio mėnesį, kadangi tai laikotarpis po kurklių poravimosi. Į dirvą sudedami kiaušinėliai ir ją supurendami jūs juos galite išversti lauk. Nauja kurklių karta žus, palikdama ramybėje jūsų ateities daržoves ir augalus. Galima netgi specialiai paruošti lizdavietes – patartina šviežio mėšlo kauburėlius gegužės pradžioje uždengti nedideliu lakštu (tiks kartonas, fanera, ruberoidas). Kurkliams tai greičiausiai pasirodys geros sąlygos dėti kiaušinius. Po 3-5 savaičių jas atverskite ir lizdus sunaikinkite.

2. Apsaugokite sodinukus. Jei turite labai vertingų sodinukų ar daug atliekamos skardos ir storesnio plastiko, galite juos apsaugoti įkasdami skardos ir plastiko juostas aplink sodinuką. Geriausia, jeigu jos būtų apie 9-10 cm pločio – taip būtų galima palikti 2,5 cm virš dirvožemio, o pačias juostas įkasti 6-7 cm gylyje. Toks sprendimas trukdys kurkliams niokoti jūsų derlių.

3. Nusipirkite preparatų. Sodininkams skirtose parduotuvėse galite rasti specialaus kurkliams skirto masalo.

4. Paveikite kvapu. Teigiama, jog kurkliai nemėgsta įvairių kvapų, kaip antai - česnakų, kanapių, serenčių, vištų mėšlo, žalių alksnių šakelių kvapo. Dažniausiai kalbant apie kurklius minimos chrizantemos. Reikėtų susmulkinti jų stiebus ir sumaišyti su dirvožemiu. Kurkliai nežus, tačiau turėtų pabėgti gyventi į kitas vietas.

5. Paveikite maistu. Kurkliai turi ir maistą, kurio nemėgsta ar tą, kuris jiems pražūtingas. Galite naudoti silkinių žuvų (silkių, kilkių, sardinių, strimelių ir kitų) gabalėlius. Užkaskite juos tarplysvėse ar prie augalų. Ypatingai pavojingais laikomi grūsti kiaušinių lukštai, suvilgyti saulėgrąžų aliejumi. Užkrimtę tokio maisto, kurkliai žūsta.

6. Naikinkite po vieną. Kurklius geriausia naikinti metodiškai, tačiau jeigu besidarbuodami darže vieną kitą randate, galite juo pasirūpinti. Kurklius medžioti jums gali padėti ir sklype ar šalia jo gyvenantys gyvūnai – kurmis, įvairūs paukščiai, ežiai, pelės ir kiti. Tiesa, dauguma jų nesistengs kurklio pagauti jam būnant po žeme, jis turėtų išlįsti į paviršių.

7. Paspęskite spąstus. Į žemę įkaskite gilesnių indelių, tačiau nepripildykite jų iki viršaus. Geriausia tai atlikti, kai vyrauja sausi orai ar net sausros. Į paviršių išlindęs kurklys greičiausiai susigundys atsigerti vandens, tuomet įkritęs į indelį nebegalės išlipti ir žus. Sakoma, kad padeda ir pastovėjęs alus.

8. Apgaukite juos. Apsimeskite kurklių draugu – prasidėjus rudeniui iškaskite keletą negilių, apie 0,5 m gylio duobių. Į jas pridedame arklių mėšlo, pagal galimybes galima pridėti ir šiaudų. Kadangi šios vietos yra šiltos, kurkliai greičiausiai jose įsirengs savo žiemavietes. Tačiau prasidėjus šalnoms reikėtų atversti šias duobes ir mėšlą išbarstyti darže. Jame esantys kurkliai nespės rasti šiltos vietos ir žus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis