Kaip sėti daržoves prieš žiemą

Kai kurias daržoves galite pasėti ir prieš žiemą. Tai gali pasirodyti kaip netikėtas sprendimas ar tiesiog sėklų švaistymas, tačiau iš jų iš tiesų gali išaugti tokios pačios daržovės kaip ir pavasarį.

Kodėl verta. Tiesa, daržovės bus ne visai tokios pačios - kai kuriais atvejais netgi vertingesnės. Daržovių sėklų sėjimas rudenį turi iš esmės vieną pagrindinį privalumą - derlius išauginamas nuo dviejų iki trijų savaičių anksčiau. Teigiama, kad vėlyvosios sėklos netgi grūdinasi dirvoje ir yra atsparesnės šalnoms, gali leisti daigus žemesnėse temperatūrose. Jos geriau išnaudoja drėgmę ir turi kiek geriau išsivysčiusią šaknų sistemą

Kokios sąlygos būtinos. Pagrindinė sąlyga - dirvožemis. Jame neturi laikytis drėgmė, o sodinimui turi būti pasirinkta gerai vėdinama bei gerai apšviesta vieta. Kitas svarbus kriterijus yra tinkamo laiko parinkimas - jokiu būdu negalima sėti per anksti. Tokiu atveju, sėklos gali sudygti ir pradėti kaltis daigai. Normaliu atveju tai būtų gera žinia, tačiau, savaime suprantama, daigai, išdygę prieš žiemą žus. Mūsų tikslas - kad sėkla dirvoje peržiemotų.

Teigiama, kad geriausias laikas sėti sėklas ir netgi sodinti (tai galioja svogūnams ir žieminiams česnakams) yra tada, kai dirvožemio temperatūra nukrenta iki 5 laipsnių ar netgi šiek tiek žemiau.

Shutterstock nuotr.

Ką galima sėti. Morkos, svogūnai (sėklos arba sodinukai), česnakai, ridikėliai, krapai, burokėliai.

Kaip tai atlikti. Prieš sukasant daržą, dirvą reikėtų patręšti - galite rinktis iš mėšlo, fosforo ar kalio trąšų, pelenų ir kalkių. Tuomet dirvožemis perkasamas. Sėkloms padaromi nedideli grioveliai - tiesa, juos geriau daryti gilesnius nei darytumėte pavasarį (apie 3-4 cm). Sėjame sėklas - jos turėtų būti sausos, be to, galite pabarstyti ir daugiau nei barstydami pavasarį. Tuomet lysvės užberiamos žeme, po to mulču. Tinka ir sausos durpės, ir mėšlas. Mulčo sluoksnis gali būti storesnis, apie 3 centimetrus.

Laukiame pavasario ir ankstyvo derliaus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis