Pats metas pertvarkyti sklypą: nuo ko pradėti

Sakoma, kad namuose laikas remontui kas 7-erius metus. Ne išimtis ir kiemas, kuriame ne tik susidėvi sodo baldai ar tiesiog atsibosta vaizdas, o ir paprasčiausiai perauga augalai. Modernūs apželdinimo kursai „Geltonas karutis“ pataria, kaip susiplanuoti savo sklypo pertvarkymą.

Pradėkite nuo savo poreikių

Ilgais žiemos vakarais susėskite su šeimos nariais ir pasvajokite, ko norėtumėte savo sklype. Dabar pamirškite apie savąjį. Jau buvote daugelio savo pažįstamų kiemuose, daug kur svečiavotės, įvairių sprendimų pamatėte. Pasipasakokit labiausiai patikusius. Gal pasirodys, kad norėtumėt didesnio gėlyno, gal klombos su tvirtais kraštais atsisėsti, gal darbastalio prie šiltnamio, gal ryškiai nudažytos atraminės sienutės, gal koloninių obelų gyvatvorės. Lektorė, kraštovaizdžio architektė Vaida Vaitkutė-Eidimtienė siūlo pasidaryti idėjų banką: išsikirpkite iš žurnalų patikusias idėjas, naudokite Pinterest arba kitokį jums tinkantį būdą.

Shutterstock nuotr.

Užsirašykite ir pasirinkite

Susirašykite viską, ko reikia, ir viską, ko norite. Laikas eina, poreikiai keičiasi – jei jums reikėjo didelės pievos, kad vaikai galėtų žaisti futbolą, nebūtinai tokios didelės jums reikia tada, kai vaikai jau studijuoja kitame mieste. Kai kurie sprendimai jūsų kieme atrodo savaime suprantami ir amžini, būtent todėl ir reikia nuoširdžiai ištarti ir susirašyti šiandieninius poreikius. Poreikių tikriausiai bus daugiau negu yra vietos sklype arba negu leidžia galimybės – tai normalu, tam ir skirti žiemos vakarai, kad galėtumėt padiskutuoti, kas būtina, o ko verta atsisakyti. Įvertinkite visus užsirašytus punktus ir pagal tai, kiek kiekvienas sprendimas reikalauja priežiūros. Todėl ir paminėta veja – ji reikalauja daugiausiai priežiūros, finansų ir laiko – pasverkite tai planuodami pertvarką.

Išsigryninkite funkcines zonas

Susiraskite savo kiemo planelį, jame apsibrėžkite funkcines zonas: reprezentacinė vieta (priešais namą), gyvenamoji ar poilsio zona (terasa, veja, lauko židinys, kt.), ūkinė zona (daržas, sandėliukas ir pan.). Jei aiškiai identifikuosite atskiras zonas, bus lengviau suprasti, ko jose trūksta, o ko per daug. Pavyzdžiui, reprezentacinė zona turi būti visus metus graži, kviečianti. Joje tinka visus metus gražiai atrodantys augalai (pavyzdžiui, tvarkingai suformuoti lanksvų krūmai arba šermukšniai, kurie ir žiemą su ryškiomis uogytėmis). Nusifotografuokite vaizdą, ką pamato svečias, tik atsidaręs vartelius; jei tame vaizde atsirado aptrupėjusi betoninė sienelė, šiukšlių konteineris, kastuvas, tai natūralu, tokiems dalykams reprezentacinė zona netinkama. Gerai apgalvokite, ar karštesnių kraštų kilmės augalai, kuriuos šaltajam sezonui apdengiate ar aprišate (įskaitant ir lepesnes rožes), iš tiesų puošia jūsų įėjimą žiemos metu.

Panašiai panagrinėkite ir kitas zonas, pagalvokite, ar jose jums patogu būti, gyventi, darbuotis, poilsiauti. Pažiūrėkite, ar neliko vietos be panaudojimo. Dažnai taip atsitinka su šiaurine puse arba pievele atokiau nuo namo – jei nežinote, ką su ta vieta daryti, geriau apauginkite nereikliais dekoratyviais daugiamečiais žoliniais augalais, vietoj nuolat šienaujamos vejos.

Sena vieta – nauja paskirtis

Pribrendote pokyčiams? Pasiimkite kėdę ar staliuką ir pabandykite pakeisti buvimo vietą: pastatykite prie daržo (galėsite prisėsti besidarbuojant arba ant stalo patogiai persodinsite daigus), pastatykite atsuktą ne į veją, o į augalus (galėsite skaityti knygą ir užuosti čia pat augančias kvepiančias gėles), pastatykite tiesiog kitoje vietoje. Pamatysite, kad kita suoliuko buvimo vieta atveria visai kitus vaizdus akims – net ir tas pats sodas gali pasirodyti visai nauju amplua.

Shutterstock nuotr.

Naudokite širmas – tai gali būti perregimos sienelės, kurios pagamintos iš medžio lentelių ar bambuko (laisvai pastatomos ir perkeliamos), arba tai gali būti širma iš augančių aukštų ažūrinių augalų (pavyzdžiui, miskantų ar aukštesnių smailiažiedžių lendrūnų). Naujas vertikalus elementas akimirksniu pakeičia erdvę, tarsi iš vieno kambario padarote du. Jei jūsų širma perregima, nėra klaustrofobiško užsidarymo efekto. Jei sprendimas patiks, galėsite laikiną širmą pakeisti nuolatine, pasodinti gyvatvorę ir pan.

Shutterstock nuotr.

Įveskite linijas, kurios padarys lemiamą įspūdį

Kai išsigryninote funkcines zonas, pabandykite suteikti joms linijas. Visų pirma, jei turite veją, suteikite jai aiškią formą: apskritimą, stačiakampį, ovalą, kokią nors banguotą formą. Ne pakramtytą, ne patrupėjusią, ne nubyrėjusią, ne apvalią su iškirptais kampučiais, o aiškią, akiai suprantamą, formą. Kai kurios teorijos sako, kad vejos forma yra tas dalykas, į ką visų pirma atkreipiame dėmesį. Internete rasite begalę pavyzdžių, kurie jus įtikins, kad taip ir yra. Kursuose „Mano sodo dizainas“ netgi pasitikrinam su daugeliu įvairių sklypų variantų (ilgas ir siauras, platus, netaisyklingas ir kt.) ir pamatom, kad net vizualinių gudrybių galima su vejos forma padaryti.

Tad nusibrėžkite aiškią vejos liniją ir drąsiai atsisakykite visų augalų, kurie tarsi netyčia išsimėtė vejoje ir dabar trukdo jai vis esybe išgyventi savo formą. Perkelkite tuos augalus iš vejos į pakraščius – į tą vietą, kuri liko už vejos formos ribų. Ten pat įgyvendinkite drąsiausius savo sumanymus, tuos sumanymus užmulčiuokite, o vejai ten neleiskite plėstis. Labai paprasta: panaudokite plastikinius bortus, ir jūsų vejos linija išliks būtent tokios formos, kokią jai užduosite, o žolė nelips ant kitų augalų zonos.

Shutterstock nuotr.

Keletas pokyčių lengvesnei priežiūrai

Augalus grupuokite. Jei vejai suteiksite aiškią formą, pirmą žingsnį jau padarėte, nes augalus, išmėtytus po vieną vejoje, prižiūrėti sudėtinga: kiekvieną su žoliapjove reikia apeiti, pasistengti neužkabinti, žolė nuolat auga link kamieno, tenka aplink medelį ravėti. Jei veją ir želdynų grupę atskyrėme, priežiūra darosi paprastesnė, nes vieną priežiūros būdą taikom vienai vietai, o kitą – kitai. Vadinasi, veją nušienaujam vienu ypu, o visą augalų grupę mulčiuojame.

Atsisakykite nepasiteisinusių augalų. Kaip ir su drabužių spintos pertvarka, galioja tie patys dėsniai: augalai serga, skursta, juos puola kenkėjai – vadinasi, jiems jūsų esamos sąlygos netinka. Atsisakykite be gailesčio. Turite privalumą prieš naujakurius – tikrai jūsų sklype jau auga augalų, kurie puikiausiai prisitaikė, nuostabiai atrodo ir kelia pavydą kaimynams. Pasidauginkite šių augalų. Taip sumažinsite netvarką, kuri kyla dėl augalų rūšių įvairovės (per daugelį metų apaugame dovanotais ir impulsyvių pirkimų augalais), vaizdas atrodys tvarkingesnis, o jūsų gražūs augalai, kai jų bus daugiau, atrodys žymiai efektyviau.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis