Kaip išsirinkti lauko šviestuvus?

Lauko apšvietimo sistemos planavimas – atsakingas darbas, nes nuo jo sėkmės priklausys ne tik teritorijos grožis, bet ir jūsų saugumas. Šviestuvų pasiūla yra milžiniška, tad išsirinkti tikrai nelengva. Galbūt bus lengviau, jei žinosite svarbiusias estetines ir technines detales, į kurias būtina atkreipti dėmesį.

Šviestuvais kuriama nuotaika

Bet kuri erdvė gali atrodyti ypatinga, suteikus jai tinkamą apšvietimą. Tinkamai parinktas apšvietimas gali sukurti vis kitokią atmosferą: suteikti žaismingą, romantišką ar dramatišką įspūdį. Tai daugiausia priklauso nuo to, kokiu kampu ir kokios spalvos šviesa kris ant jūsų pasirinktų objektų.

Išskiriamos trys šviesos sklidimo kryptys – iš viršaus, iš apačios ar besikryžiuojančios. Skirtingoms kiemo zonoms tinka skirtingi apšvietimo kampai. Pasisėdėjimams skirtoms terasoms tinka iš viršaus sklindantis apšvietimas, kuriantis ramią ir jaukią atmosferą ir nežlibinantis akių. Takelius, laiptus, duris įprasta apšviesti kryptiniais prožektoriais, užtikrinančiais gerą matomumą. Įvairiomis kryptimis ar iš apačios sklindanti šviesa gali neįprastai išryškinti jūsų sodo medžius ar gėlynus, vandens telkinius ar architektūrinius namo elementus.

Shutterstock nuotr.

Apšviečiant aplinką specialistai pataria vengti šaltų melsvų spalvų – jos gali paversti erdvę nejaukia, nenatūralia, net grėsminga. Visiškai priešingą efektą turi šiltos spalvos – ypač geltona, oranžinė – jos maloniai nuteikia, kuria svetingą nuotaiką.

Viena didžiausių daromų klaidų – netinkamai parinktas šviestuvo dydis. Jei nesate dėl jo tikri, pasižiūrėkite išėję į gatvę ar atsitraukę nuo namų keliolika metrų. Pavyzdžiui, šviestuvas ties pagrindinėmis durimis turėtų sudaryti apie 20 procentų jų aukščio. Dėl šviestuvų stiliaus daug klausimų nekyla – jie turėtų derėti prie namo eksterjero, jo spalvų paletės. Toną paprastai užduoda pagrindinio įėjimo šviestuvas.

Shutterstock nuotr.

Techninės lauko šviestuvų ypatybės

Lauko šviestuvai turi būti pritaikyti veikti lauko sąlygomis, t. y. būti atsparūs atmosferos poveikiui. Atsparumo lygį rodo vadinamasis IP kodas – kuo jis didesnis, tuo šviestuvas geriau apsaugotas nuo drėgmės, dulkių, purvo, smulkių daiktų. Mūsų klimate ypač aktuali apsauga nuo drėgmės – jei jos nebus ar bus nepakankama, šviestuvai greitai perdegs, be to, kels pavojų žmonių saugumui. Lauke montuojami šviestuvai privalo turėti izoliuotus laidus ir jungiklius.

Shutterstock nuotr.

Kadangi dalis lauko šviestuvų šviečia ilgą laiką, būtina atsižvelgti į jų šviesos šaltinių efektyvumą. Jis matuojamas Im/W, nurodančiu, kiek sunaudotas elektros energijos vatas išskiria šviesos. Pagal šį požymį taupiausios yra šviesos diodų (LED), metalo halogenų ir liuminescensinės lemputės, o mažiausiai efektyvios – kaitrinės lempos. Puiki alternatyva – energiją taupančios sistemos, kaip judesio jutikliai arba saulės energiją naudojantys šviestuvai. Šviestuvai su judesio jutikliais įrengiami rečiau naudojamose ar mažiau reprezentatyviose vietose – pavyzdžiui, ties sandėliukų durimis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis