Ieškant grožio ir naudos balanso – kokią takelio dangą rinktis?

Takelių funkcija dvejopa – estetinė ir praktinė. Jie skirti maloniems pasivaikščiojimams, padeda prieiti prie gėlynų, pavėsinių, alpinariumų. Jais išeiname iš namų ir į juos grįžtame. Be kita ko, jie suteikia sodui struktūrą ir išryškina kraštovaizdžio ypatybes. Jie naudingi, nes apsaugo žolę nuo mindymo ir palydi į dažnai lankomas ir kiek atkampesnes sodo vietas.

Pagal dangą takai skirstomi į dvi kategorijas: tvirtus ir minkštus. Į pirmąją įeina tašyti akmenys, betonas, taip pat ir medis, nors jis ne toks ilgaamžis kaip prieš tai išvardytos medžiagos. Į antrąją įeina žvyras, žvirgždas, smėlis, molis, smulkūs akmenėliai. Prieš klojant takelį reikėtų pasidomėti, kaip atrodo ir kokiomis savybėmis pasižymi kiekviena danga. Be abejo, svarbu atsižvelgti ir į būsimą tako paskirtį – ar jis bus naudojamas žmonėms vaikščioti, ar karučiui su sodo reikmenimis vežti? Kaip intensyviai juo naudositės? Ar jis bus skirtas vienam ar keletui žmonių? Svarbi ir takelio vieta – pasivaikščiojimams sode tiks ir skalda ar žvyras, o štai ties pagrindiniu namų įėjimu rekomenduojama kloti tik vientisą tvirtą pagrindą.

Dažniausiai renkantis takelio dangą atsižvelgiama į jos kainą ir patvarumą. Reikėtų įvertinti ir į tai, kiek laiko užtruks klojimo darbai. Žvyro taką nutiesite greitai ir pigiai, tačiau akmenų ar plytelių takeliu džiaugsitės žymiai ilgiau. Iš akmenėlių sudėliotos mozaikos ir iškilių stambių plokščių takai suteiks jūsų sodui nepakartojamo žavesio ir elegancijos, bet jiems įrengti reikės paaukoti ne vieną vakarą ar savaitgalį.

Pristatome keletą takų dangų – nuo pigiausių ir lengviausiai įrengiamų iki brangiausių ir sudėtingiausių.

Žvyras

Žvyras – lengviausiai prižiūrima, be to, pigiausia medžiaga. Žvyro takelį lengvai nusities ir pradedantysis.

Ši danga pakankamai minkšta, bet atlaikys ir prikrauto karučio svorį. Žvyro takeliai atrodo paprastai, todėl labiau tinka prie sodybos stiliaus, tačiau nesubjauros ir formalaus sodo, ypač jei apvesite juos akmeniniu borteliu. Be to, bortelis padės išlaikyti formą, atskirs taką nuo vejos. Pakopoms įrengti naudokite medieną arba akmenį.

Shutterstock nuotr.

Vis dėlto, žvyras turi nemažai trūkumų. Jis netinka takeliams, vedantiems prie namų, nes batai aplips žvirgždu ir pernešite jį į kambarius. Žiemą, kasdami sniegą, kartu galite nukasti ir žvyrą. Teks susirankioti po sodą pasklidusius akmenėlius. Na ir žinoma – menkas malonumas eiti žvyru basomis kojomis.

Jei norite to išvengti, neapleiskite žvyro takelio – kas mėnesį ar pagal poreikį, po smarkesnių liūčių, jį sulyginkite, išraukite piktžoles. Kas keletą metų ant viršaus užberkite naują žvyro sluoksnį.

Plytos

Palyginti nebrangi statybinė medžiaga, kurią naudojant galima sukurti tiek formalius, tiek žaismingus takelius. Pamirškite standartus ir klokite plyteles kitaip – įstrižai sudėtos jos gali sukurti netikėtą įspūdį. Jas kloti paprasčiau nei, pavyzdžiui, trinkeles. Visomis kitoms savybėmis šios dvi dangos yra panašios.

Shutterstock nuotr.

Trinkelės

Trinkelės – viena tvirčiausių ir patogiausių medžiagų pėsčiųjų takams. Jų būna pačių įvairiausių dydžių, formų ir spalvų, taigi, galutinis vaizdas priklausys tik nuo jūsų fantazijos. Iš trinkelių gali būti kuriamos įmantrios mozaikos, piešiniai.

Trinkelės kuria vientisą, tvarkingą ir dailų vaizdą. Vis dėlto, kai kuriems žmonėms jos atrodo nenatūraliai. Tai brangoka medžiaga, be to, darbams greičiausiai reikės samdyti profesionalą.

Didžiausias trinkelių tako trūkumas – pro tarpus prasiskverbianti žolė. Dėl šios priežasties rekomenduojame į tarpus priberti polimerinio smėlio ar kito rišiklio, kuris sustings ir užkirs kelią žolei.

Štampuotas betonas

Specialiai apdirbto betono tekstūra imituoja kitas medžiagas – akmenį, plyteles, trinkeles. Dirbti su betonu lengviau ir greičiau nei su akmeniu, be to, jis nepalieka jokių šansų žolei. Kaina – vidutinė, lyginant su kitomis medžiagomis. Skirtingi modeliai gali padėti sukurti natūralų ar gana formalų įvaizdį.

Betono grindinį pakloti gali tik profesionalai. Vienintelis trūkumas – jis gali suaižėti, suskilinėti.

Natūralus akmuo

Tai viena prabangiausių ir labiausiai vertinamų, taigi – brangiausių – statybinių medžiagų. Akmenys sode atrodo ypač natūraliai, puikiai susilieja su aplinka. Dizaino galimybės – praktiškai neribotos. Akmeniniai takai labai tvirti: atsparūs atmosferos poveikiui, neyra, neskeldėja, neblunka. Tik akmenys laikui bėgant gali išsivaikščioti.

Shutterstock nuotr.

Klojant akmenų taką neabejotinai teks paplušėti. Siekiant apsaugoti nuo žolės, tarpus tarp akmenų reikėtų užpildyti rišamąja medžiaga. Nors galbūt prasimušusi žolė – joks trūkumas, o kaip tik privalumas?

Siūlome keletą originalių idėjų, kuo išgrįsti sodo takelį:

Formuokite kvadratus iš žvyro ir plytelių – taip sukursite šachmatų lentą imituojantį paveikslą.

Medžio rąstą „suraikykite“ skirtingo dydžio trinkomis ir įkaskite jas į žemę.

Suklokite senus pabėgius – tai bus originalus akcentas.

Suklokite apvalios ar rombo formos akmenines plokštes, o tarpus tarp jų užpildykite skalda.

Kai kurie įsigudrina išgrįsti takelį vyno buteliais – visas grožis atsiskleidžia, kai šviečia saulė.

Shutterstock nuotr.

Galite drąsiai derinti skirtingas formas, raštus, spalvas, paviršius, dydžius ir medžiagas. Jos sukurs ritmą, pagyvins sodą ir tikrai patrauks jūsų svečių akį.

Shutterstock nuotr.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis