Kur ir kaip žiemą laikyti sodo techniką ir įrankius

Kur ir kaip laikyti sodo techniką ir inventorių – vienas iš aktualiausių klausimų artėjant žiemos sezonui. Iš pradžių įrankius nuvalome, paskui jie keliauja į namą, rūsį ar garažą. Tačiau tai svarbu atlikti teisingai, nes tik tinkamai laikydami įrankius žiemą galėsime ilgai jais džiaugtis.

Skirtingos įrankių rūšys skirtingai ruošiamos žiemoti. Kuo technika sudėtingesnė, tuo šis darbas rimtesnis. O ar jūs žinote, kaip teisingai laikyti „pagalbininkus“? Ką darome teisingai, o kur klystame?

10 klaidų, kurias darome ruošdami įrankius žiemai

Kaip jau minėta, paruošimas ir laikymas priklauso nuo inventoriaus tipo. Niekas nenuginčytų, kad kastuvą (kad ir koks brangus ir patogus jis bebūtų) nuvalyti ir padėti žiemai paprasčiau nei benzininį prietaisą, elektrinį pjūklą ar panašius įrenginius.

Žinoma, egzistuoja bendros taisyklės. Nuo visų instrumentų reikia nuvalyti žemes, purvą, žoles ir pan., nuplauti ir gerai išdžiovinti. Išdžiovinti labai svarbu – nors dažnai pritrūksta kantrybės. Primename, kad į plyšelius patekusi drėgmė nešildomoje patalpoje (pvz., rūsyje) virs ledu, kuris gali pakenkti inventoriui. Kad to išvengtumėte, nuvalę instrumentus palikite juos porai valandų saulėje arba laikykite šiltoje patalpoje tol, kol jie visiškai išdžius.

Shutterstock nuotr.

Svarbu! Kad nereikėtų sukti galvos, kuo geriausia plauti šakes, kastuvus, kauptukus ir grėblius, įsidėmėkite universalų būdą. Instrumentus iki koto užpilkite vandeniu, palaikykite 30 min. Galima patrinti kempine ar šepetėliu. Jeigu purvą vis tiek sunku nugremžti, įdėkite į vandenį ūkinio muilo, indų plovimo skysčio ar kokios nors kitos ne itin stiprios cheminės valymo priemonės.

Taip pat reikia apžiūrėti visus įrankius ir techniką – ar nesusidėvėjusi kokia detalė. Nuspręskite, ką reikia pakeisti iš karto, o ką – ateityje. Žiema – puikus metas inventoriaus remontui.

Tuos prietaisus, kuriuos reikia sutepti, sutepkite, kad nesusidarytų rūdys. Tai ypač aktualu kalbant apie aštrias, pjauti skirtas įrankio dalims.

Išnagrinėkite plastmasinių instrumentų instrukcijas, ypač atkreipkite dėmesį į tai, kas rašoma apie temperatūros kriterijus. Ne visos plastiko rūšys pakelia šalčius.

Aštrius instrumentus (sodo žirkles, sekatorius ir pan.) ar instrumentus su dantukais (pjūklus, pjaustiklius ir kt.) geriausia pirma pagaląsti, o paskui įdėti į medžiaginius dėklus. Jei dėklų neturite, pasinaudokite tuo, ką turite. Paprasčiausias variantas – kartoninės ar plastikinės dėžės arba išilgai perpjauta sena laistymo žarna. Galima sumeistrauti dėklą net iš senos striukės rankovių. Pavyzdžiui, jame galėsite laikyti pjūklą.

Įrankių medinius kotus ir rankenas išvalykite, kruopščiai nuplaukite, dar kruopščiau išdžiovinkite. Galima padengti juos šviežiu lako sluoksniu (žinoma, nepamirškite nuskusti senojo sluoksnio).

Labai svarbu įrankius laikyti vertikalioje padėtyje ar ant specialių kablių, įkaltų į sieną. Tokiu atveju jie nedrėks nuo grindų.

Shutterstock nuotr.

Dėl visa ko benziną iš prietaisų geriausia išpilti.

Alyvos iš inventoriaus išpilti negalima, bet jei techniką planuojate naudoti ir žiemą, alyvą reikia pakeisti žiemine, kitokio tirštumo alyva arba specialia alyva laikymui (jei tikrai nenaudosite).

Patalpa, kurioje laikomi įrankiai ir prietaisai, turi būti sausa, gerai vėdinama, apsaugota nuo gaisro ir patikimai užrakinta.

Kur laikyti prietaisus ir įrankius

Kai įrankiai sutvarkyti ir paruošti ilgam laikymui, juos reikia sustatyti į vietas. Kyla klausimas, kur geriausia jas įrengti.

1 variantas: rūsyje

Veikiausiai pirma į galvą šaunanti mintis – rūsys ar ūkinis pastatas. Tokią nedidelę patalpą rastume beveik kiekvienoje sodyboje. Svarbiausia, kad patalpa būtų sausa ir gerai vėdinama.

Dideli daiktai (dažniausiai tai – sodo technika) dedami ant grindų, geriausia – prie įėjimo, jei žiemą ko nors skubiai prireiktų.

Nedidelius įrankius, kaip minėta, reikėtų kabinti ant kablių arba laikyti dėkluose, pritvirtintuose prie sienų. Išdėstymo tvarka priklauso nuo naudojimo dažnumo. Vargu ar žiemą prireiks kapoklės, o štai kastuvu gali tekti pasidarbuoti. Net jei turite specialų kastuvą sniegui, atsarginis kastuvas visada pravers.

Svarbu! Instrukcijoje paskaitykite, ar žiemai galima palikti trąšas, nuodus, dezinfekavimo priemones ir pan. chemikalus – po sezono jų taip pat dažnai lieka. Jei nusprendėte laikyti minėtas priemones iki kito sezono, indai turi būti hermetiški. Ant visų užklijuokite užrašą su priemonės pavadinimu ir atsargiai pastatykite į lentynas.

2 variantas: garaže

Jeigu vasarnamyje dėl kokių nors priežasčių nėra rūsio ir nenumatoma jo įrengti, įrankius galima laikyti garaže. Jei garaže įrengsite sodo kampelį, vietos pakaks ir automobiliui. Rekomendacijų, kaip jį įsirengti, galima rasti internete, galima pasitarti su draugais ir kaimynais arba suprojektuoti patiems.

Garaže laikomas inventorius neturi pakenkti automobiliui, taigi nedėkite jo labai arti mašinos (mažiausiai – metro atstumu). Nevertėtų kabinti įrankių virš automobilio. Įsivaizduokite, kas būtų, jei ant jo užkristų šakė ar grėblys... Geriau nerizikuoti.

Shutterstock nuotr.

3 variantas: atiduoti į specialią saugyklą

Toks būdas egzistuoja, nors nėra labai paplitęs. Jei neturite nei rūsio, nei garažo, o namas nedidukas ir nenorite jo dar labiau apkrauti gausybe įrankių ir prietaisų, kreipkitės į specialias įmones, priimančias daiktus saugoti. Žinoma, dėl kastuvų ir šakių saugyklos ieškoti gal ir neverta, tačiau jei turite daug technikos statyboms ir pan., galite pasinaudoti tokio pobūdžio paslaugomis.

Jei nusprendėte išbandyti laikiną saugyklą, atkreipkite dėmesį:
- į įmonės reputaciją,
- ar ilgai ji užsiima šia veikla,
- kokias saugyklas ji siūlo.

Kaip tinkamai laikyti techniką ir inventorių

Kastuvai, semtuvai, šakės, kapoklės, grėbliai
Pirmiausia nuvalykite nešvarumus nuo kotų ir metalinių dalių, paskui juos nuplaukite ir išdžiovinkite. Pagaląskite briaunas, nulakuokite kotus ir rankenas, aliejumi patepta kempinėle ištrinkite metalines dalis.

Rankiniai instrumentai
Nuvalykite nešvarumus, nuplaukite, išdžiovinkite. Jei reikia, pakeiskite sulūžusias detales. Sutepkite, kad nerūdytų, sudėkite į dėklus.

Svarbu – rankiniai instrumentai turi būti laikomi tik surinkti.

Benzininiai pjūklai

Norint laikyti benzininį pjūklą ilgiau nei 3 mėnesius reikia:

  • išpilti benzino likučius arba įjungti pjūklą ir laikyti, kol išdegs benzinas,
  • sausai išvalyti benzino baką,
  • pagal instrukciją išimti filtrus iš benzino ir tepalų bako, taip pat oro filtrą,
  • išdžiovinti filtrus arba pakeisti juos naujais, paskui sudėti į vietas,
  • nuimti grandinę ir ratlankį, kruopščiai nuvalyti, patepti aliejumi ir susukti į popierių,
  • nuvalyti degimo žvakę ir sankabos dangtelį.

Elektriniai pjūklai

Šiuos pjūklus paruošti žiemai kur kas paprasčiau. Tiesiog nuvalykite nešvarumus drėgna kempine. Ypač kruopščiai valykite grandines ir ratlankius, paskui patepkite juos apsauginiu tepalu.

Benzininės žoliapjovės

  • Nurinkite žolės likučius nuo peilių ir kitų žoliapjovės dalių.
  • Išpilkite degalų likučius, iššluostykite benzino baką, kad nesusidarytų kondensatas.
  • Tepalų lygis turi būti toks, kaip nurodyta instrukcijoje.

Daugiau dėmesio skirkite peiliams. Pažiūrėkite, ar jie neatšipo, gal metas juos pakeisti. Pagaląskite arba pakeiskite peilius.

Paruoštą žiemai žoliapjovę pakabinkite ant sienos arba pastatykite ant stovo.

Elektrinė žoliapjovė

Apžiūrėkite, ar nesugedo kokia nors detalė, ar neatšipo peiliukai ir nuvalykite nešvarų korpusą.

Benzininė nešiojamoji žoliapjovė

Jos priežiūra labai panaši į benzininės žoliapjovės. Išpilkite benziną. Kiekvieno modelio instrukcijoje nurodoma, ką daryti su tepalu. Nuimkite, nuvalykite ir patikrinkite peilius. Pakeiskite degimo žvakę. Jei yra valas, jį nuimkite.

Nešiojamoji žoliapjovė laikoma pakabinta sausoje, gerai vėdinamoje patalpoje, kur nėra drėgmės.

Elektrinė nešiojamoji žoliapjovė

Prieš padėdami žiemai atkreipkite dėmesį, ar visos detalės sveikos. Peilius ir valą nuimkite. Visa kita darykite taip pat kaip benzininės nešiojamosios žoliapjovės atveju.

Kultivatoriai

Tai sudėtingi prietaisai, nes turi daugiausia detalių.

  • Pradėti reikėtų nuo variklio – išpilkite degalų likučius, pakeiskite tepalą.
  • Popierinį oro filtrą pakeiskite, o poroloninį – perplaukite vandeniu su kokia nors plovimo priemone.
  • Išvalykite degalų filtrą.
  • Pakeiskite degimo žvakę.
  • Prieš įstatant naują degimo žvakę patyrę sodininkai pataria įpilti į cilindrą 15–20 ml tepalo ir pasukti valą, kad jis pasiskirstytų po detales.
  • Visas metalines detales ištepkite, suvyniokite į popierių ir sudėkite į dėžę.

Svarbu nepalikti nešvarumų, purvo ant jokių kultivatoriaus dalių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis