Vynmedžiai: 3 darbai vėlyvą pavasarį

Vynmedžiai šiuo metų laiku pradeda busti iš žiemos miego: krauna pumpurus, augina ūglius. Šis metas taip pat yra puikiai tinkamas naujų sodinukų sodinimui. Pristatome 3 svarbius darbus, kurie vėlyvą pavasarį yra aktualūs vynuogių augintojams.

Naujų sodinukų sodinimas

Jeigu vynuogių dar neauginate, bet norite pradėti, šis metas (balandžio pabaiga, gegužės pradžia) yra laikomas tinkamiausiu naujų sodinukų sodinimui. Sodinimo laiką dažnai koreguoja orai. Sodinimui tinkama dirvožemio temperatūra yra 7-10 °C. Prieš sodinant vynmedžius, reikia atsižvelgti į du jų augimui svarbius aspektus: dirvą bei erdvę. Vynmedžiams patinka lengva dirva, tad kuo yra daugiau gyvos, išjudintos žemės, tuo geriau. Jeigu gruntas yra sunkus, sodinant būtinai reikėtų iškasti ne mažesnę kaip 1 kub.m duobę į kurią reikia įpilti perpuvusio mėšlo ir kompostinės žemės, taip pat galima įberti kalio ir fosforo trąšų. Sodinant vynmedžius, labai svarbu įvertinti tai, kad jiems yra reikalinga erdvė. Vienam vynmedžiui, kad šis gerai augtų ir būtų lengvai formuojamas, reikia penkių metrų į kairę ir penkių į dešinę.

Vynmedžių priežiūra šaltajam sezonui pasibaigus

Šylant orams, vykta svarbus vegetacinis procesas – pumpurų brinkimas. Vynuogių augintojai sako, kad iš pagrindinių pumpurų vėliau išauga didžiausios kekės. Jeigu šie augalai žiemai buvo uždengti, rekomenduojama neskubėti jų nudengti, dėl galimų šalnų keliamo pavojaus. Įvertinus orus ir esant šalnų galimybei, vynmedžius dienomis galima laikyti atidengtus, o naktį juos atsargiai uždengti. Jeigu žiemai buvote atrišę daugiametes šakas nuo atramų, jas pririšti atgal rekomenduojama dar prieš pumpurų skleidimąsi.

Genėjimas bei formavinas

Gegužės pabaigoje, birželio mėnesį vynmedžių ūgliai aktyviai auga, tad juos galima pradėti skabyti. Genėjimas ir formavimas yra būtinas, jeigu norite džiaugtis gausiu bei saldžiu vynuogių derliumi. Pagrindinis šio proceso tikslas – nukreipti maisto medžiagas į bręstančias uogas bei optimaliai parinkti kekių skaičių. Vykstant intensyviam ūglių augimui, reikėtų pašalinti tuos ūglius, kurie yra be žiedynų bei tuos, kurie nereikalingi formavimui. Pirmuosius metus skaičiuojančių vynmedžių žiedynus, deja, rekomenduojama pilnai nuskabyti, nes tokiems jauniems augalams svarbiausia yra suformuoti gerą šaknų sistemą, kad galėtų ištverti lietuvišką žiemą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis