Dažnos vejos priežiūros klaidos, kurių reikia stengtis išvengti

Veja – ne tik estetiškas, akiai patrauklus žalias kiemo plotas, bet ir gyvas organizmas, kurį reikia tinkamai prižiūrėti. Graži ir sveika veja reikalauja nemažai pastangų. Pristatome dažnai daromas vejos priežiūros klaidas, kurių reikia stengtis išvengti, norint džiaugtis nuostabiai žaliu plotu.

Netinkamai parinktas sėklų mišinys

Vejos priežiūra prasideda jau nuo pačios pirmos akimirkos – sėklų mišinio parinkimo. Jeigu vejos sodinimui naudojate sėklų mišinį, be galo svarbu įvertinti kokia veja jums bus reikalinga. Vejos sėklų mišinį reikia rinktis pagal jos paskirtį bei savo gyvenimo būdą: gal jūs savo kiemo plotą norite tiesiog papuošti dekoratyvine žole, o gal jums tinkamesnė yra mindymui labiau atspari, universali žolė ir t.t.. Renkantis sėklų mišinį taip pat reikia atsižvelgti į tokius aspektus, kaip: vejai reikalingą šviesos kiekį, dirvožemio-reljefo savybes bei į tai, kiek laiko galite skirti jos priežiūrai.

Netinkamas laistymas

Laistymas iš pirmo žvilgsnio – itin elementari vejos priežiūros dalis, juk veja, kaip ir kiti augalai, kad karštomis vasaros dienomis nepagelstų bei nenuvystų, turi gauti tinkamą vandens kiekį. Tačiau kartais yra laistoma neteisingai. Karštomis dienomis, laistant veją, reikia atsižvelgti į paros metą. Dėl karščio vanduo greitai išgaruoja, todėl geriausia laistyti anksti ryte, kai veja dar gali sugerti reikalingą drėgmės kiekį.

Kita su laistymu susijusi klaida – dažnas, bet trumpas laistymas. Specialistai sako, kad veją geriau laistyti rečiau, bet giliau. Laistymas turi trukti ilgai, drėgmė jo metu turėtų pasiekti 10-15 centimetrų gylį. Rekomenduojama veją laistyti pusvalandį, o po to kastuvu smeigti į dirvą ir stebėti, kaip giliai vanduo įsigėrė į ją. Jai vanduo pasiekė tinkamą gylį laistymo pakanka, jei ne – jį reikia tęsti toliau.

Netinkamas vejos pjovimas

Labai svarbu prieš pjaunant žolę patikrinti vejapjovės peilių aštrumą ir pagaląsti juos dar prieš sezoną. Neaštrūs vejapjovės peiliai švariai žolės nepjauna, o tik skabo, dėl šios priežasties žolė gali atrodyti nesveika ir išdžiuvusi. Ji taip pat gali patapti mažiau atspari ligoms ar kenkėjams.

Dažna su vejos pjovimu susijusi klaida – vejos nupjovimas per trumpai. Kiekvienas žolės tipas turi optimalų pjovimo aukštį, tad reikia atsižvelgti į individualią veją, tačiau dažniausiai dekoratyvinės vejos pjaunamos iki 3-4 cm. Žolės lapuose yra augalo maistinės medžiagos, tad nukirpus žolę per trumpai, trumpuose lapuose maisto medžiagos nepasigamins taip greitai kaip ilgesniuose.

Piktžolių naikinimas

Piktžolės – didžiausias vejos augintojų galvos skausmas. Specialistai sako, kad jas šalinti reikia palaipsniui, po vieną. Jeigu jų yra tik keliose vietose, patariama neskubėti jos visos purkšti chemikalais, užtenka tai daryti rankiniu purkštuvu. Piktžoles reikia naikinti dar joms neišdygus, rekomenduojama priemonę nuo piktžolių naudoti tarp antrojo ir trečiojo vejos pjovimų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis