Kaip sumažinti erkių atsiradimo riziką nuosavame sklype?

Erkės – itin nemalonūs gyviai, kurie minta krauju. Klaidinga būtų manyti, kad jos savo aukų tyko vien tik miškuose, iš tiesų susidurti su šiomis kraugerėmis galima ir parke, ir nuosavame sklype. Tad ko imtis, kad apsaugoti savo sklypą nuo erkių?

Erkės – voragyvių klasės nariuotakojai, kurie minta tik krauju. Jos yra pavojingos tiek žmonėms, tiek gyvūnams, nes per kraują yra pernešami virusai bei bakterijos. Įsisiurbus erkei, galima užsikrėsti anaplazmoze, babezioze, erkine dėmėtąja šiltine, erkiniu encefalitu, Laimo liga bei kitomis ligomis.

Šios kraugerės mėgsta drėgmę bei šilumą. Dažniausiai savo buveinei renkasi atokesnes vietas, jos yra aptinkamos miškų proskynose, krūmynuose bei aukštoje žolėje. Savo aukų jos paprastai tyko 10-20 cm aukštyje virš žemės.

Kaip apsaugoti sklypą nuo erkių?

Gera žinia, kad savo sklypą nuo erkių galima apsaugoti. Tereikia imtis tam tikrų prevencinių priemonių. Erkių atsiradimo riziką sumažinsite laikydamiesi šių sanitarinių reikalavimų:

1. Neleiskite sklype užaugti labai aukštai žolei. Aukšta žolė yra mėgstama erkių slėptuvė, todėl veją reikia pjauti trumpai. Nederėtų leisti žolei užaugti aukštesnei nei 8 cm.

2. Sumažinkite augmenijos kiekį, laisvas vejos plotas nėra patraukli buveinė šiems parazitams.

3. Sklype ir aplink jį rekomenduojama pašalinti krūmynus ir nenaudojamus objektus (seną techniką, šiukšles, metalo laužą) po kuriais gali slėptis erkės; taip pat neužmirškite sutvarkyti keliukus ir takelius, vedančius į sklypą.

4. Erkes į sklypą gali atnešti laukiniai paukščiai ir gyvūnai, todėl nerekomenduojama jų šerti ar kitaip jaukintis. Taip pat jas gali atnešti įvairūs graužikai, todėl reikia pasirūpinti, kad jie nesiveistų jūsų sklype.

5. Erkės taip pat gali atkeliauti su jūsų augintiniais, todėl neleiskite jiems lakstyti plotuose, kur yra erkių rizika. Jei buvote išvedę savo augintinį pasivaikščioti po mišką, grįžus apžiūrėkite ar neparsinešėte erkių.

Kova su erkėmis

Taigi pagrindinis kovos su erkėmis būdas yra šienavimas. Tačiau sklype atsiradus erkių židiniui, kartais norisi drastiškesnių priemonių. Toks legalus kovos su erkėmis būdas yra vienas – cheminis purškimas. Chemija, skirta erkių naikinimui, deja, yra brangus malonumas.

Šis būdas padeda sunaikinti erkes, tačiau tai nėra ekologiškas kovos būdas, o kai kurie žmonės dvejoja ir jo efektyvumu. Visgi nusprendus pasitelkti chemiją, reikia nusiteikti, kad vieno karto paprastai neužtenka, nes erkės gali būti spėjusios į dirvą padėti kiaušinėlius.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis