3 dažnos tvenkinio problemos: kaip su jomis susidoroti?

Tvenkinys – akį traukiantis sodo akcentas, kurio vaizdu galima gėrėtis ilgas valandas. Kad toks vandens telkinys keltų tik malonius jausmus, būtina jį tinkamai prižiūrėti, nes neprižiūrimas jis praranda savo grožį. Tad kokios yra dažnos tvenkinio bėdos ir kaip su jomis susidoroti?

Dumblių perteklius

Reikia pradėti nuo to, kad visiškai švarių, be dumblių, tvenkinių nebūna, nes biologinis balansas juose niekada nebus idealus, tačiau svarbu palaikyti vandens telkinio ekologinę pusiausvyrą. Didelis dumblių augimas dažnai pastebimas naujuose tvenkiniuose arba vandeniui sparčiai šylant (pavasarį). Dumbliai veši ten, kur jie gali maitintis nereikalingomis maisto medžiagomis. Fosfatai yra maistinė dumblių medžiaga, jų koncentraciją esančią tvenkinio vandenyje galima ištirti vandens tyrimų laboratorijoje. Fosfatų vandenyje gausėja dėl mažo deguonies kiekio, per didelio negyvų augalų kiekio tvenkinio dugne arba dėl seniai keisto nepratekamo vandens.

Tvenkinio valymas priklauso nuo dumblių kiekio: jei jų tvenkinyje yra visai nedaug, su jais gali susidoroti žuvys; jei tvenkinys yra gausiau apaugęs dumbliais, reiks panaudoti kitas valymo priemones. Kai tvenkinys nėra labai prižėlęs, jį valyti galima pasitelkus paprastą druską. Supilkite į vandenį kilogramą druskos ir palikite kelias valandas, netrukus pastebėsite plūduriuojančius paviršiuje dumblius, kuriuos galėsite išgriebti graibštu. Kai tvenkinyje dumblių yra daug, prireiks įmantresnių priemonių iškelti juos į vandens paviršių. Šiam darbui galima pasitelkti specialius elektroninius prietaisus, kurie išskiria tam tikrą vibraciją. Ši vibracija paveikia dumblių ląsteles, jie žūva ir iškylą į paviršių. Taip pat rinkoje galima rasti specialių chemikalų, skirtų dumblių naikinimui. Prieš perkant tokius chemikalus, svarbu išsiaiškinti ar jie nepakenks žuvims.

Shutterstock

Nedidelė žuvų bei augalų įvairovė

Pradėkime nuo to, kad dirbtiniai vandens telkiniai ne veltui yra skirstomi į skirtus žuvininkystei, rekreacijai ir dekoratyvinius. Visų šių trijų funkcijų, net ir labai norint, į nedidelį tvenkinį sutalpinti nepavyks taip, kad jos sklandžiai persidengtų. Taigi antroji su tvenkiniu susijusi problema – mažesnė nei tikėjotės žuvų arba augalų įvairovė jame (žuvys dingo, o augalai nuvyto). Priežasčių gali būti ne viena, toliau aptarsime kelias iš jų.

Jei tai egzotiškesnių rūšių augalai ar žuvys, jiems gali netikti esamos sąlygos, pavyzdžiui, temperatūra. Reikia atkreipti dėmesį, kad kai kurioms žuvims reikalingos labai specifinės sąlygos (tad visada verta pasidomėti šiais dalykais iš anksto). Jei žuvys pradeda dvėsti nepriklausomai nuo jų rūšies, tai ženklas, kad tvenkinyje gali trūkti deguonies. Ši problema aktualiausia žiemą ir antroje vasaros pusėje, sušilus vandeniui. Tokiu atveju geriausiai gali padėti vandens aeravimas. Vandens aeravimas yra toks procesas, kai vanduo kompresoriaus pagalba prisotinamas deguonimi.

Rūšių nesugyvenimas yra kita galima mažos žuvų bei augalų įvairovės priežastis. Galbūt vandens telkinyje yra per daug plėšriųjų žuvų, kurios išgaudė mažąsias. Arba dėl maisto konkuruojančios žuvų rūšys, besidaugindamos išstumia kitas rūšis. Panaši situacija ir su augalais – galbūt viena jų rūšis yra labai aktyvi, greitai plinta ir užgožia visą erdvę, todėl kitiems augalams nepakanka vietos.

Nepageidaujami vandens telkinio svečiai – paukščiai.

Kartais tvenkinio savininkai susiduria su problema, kai dideli paukščiai gerokai sumažina žuvų populiaciją. Pavyzdžiui, garniai yra labai ėdrūs paukščiai, todėl dėl jų kaltės mažame vandens telkinyje gali beveik nelikti žuvies. Šiuos nekviestus tvenkinio svečius galima išprašyti pasitelkus įvairius baidymo būdus.

Gilus tvenkinys su slėptuvėmis savaime yra gerai apsaugotas nuo paukščių. Garniai žvejoja sekliose vietose, tad gilus tvenkinys jiems nėra patrauklus. Sekliose tvenkinio vietose galima įrengti slėptuves žuvims, tam gerai tinka vandens lelijų lapai.

Paukščius galima atbaidyti garsu, tad viena iš išeičių gali būti medžioklinis šuo, pavyzdžiui, taksas ar skalikas. Skardus jo lojimas lengvai išbaidys paukščius.

Paukščius taip pat gali išvaryti vaizdas bei judesys. Tam pasitelkti galima vandens srovę ir vietą keičiančius fontanėlius arba specialias vandens baidykles, kurias galima įsigyti sodo parduotuvėse.

Šie neprašyti svečiai prie tvenkinio dažniausiai susirenka temstant, todėl kita galima apsaugos priemonė – apšvietimas aplink tvenkinį.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis