Darau pats: namas, pastatytas iš šiukšlyno radinių, nekainavo nė 400 eurų

Svajojate apie nuosavą namą, bet iki jo dar – ilgi taupymo metai? Bet kokius 400 eurų, iškratę visas taupykles, gal atrastumėte? Ekologiškai gyvenančios bendruomenės nariai per tris mėnesius pasistatė namuką, išleidę vos 420 dolerių (apie 390 eurų). Didžiąją dalį namui reikalingų medžiagų jie rado išmestas ar tiesiog šiukšlyne. Be to, niekada prieš tai neįgiję jokių statybinių įgūdžių, jie praktiškai visus darbus atliko patys. Pora pasakoja, jog jie gyvena bendruomenėje, kuri turi bendrą erdvę susitikimams, valgymui, todėl namo reikia tik išsimiegoti, pabūti tyloje ir pasidėti asmeninius daiktus. Žinoma, toks gyvenimo būdas retam būtų priimtinas, tačiau sukurti kažką panašaus būtų nepakartojamas nuotykis, ar ne?

Šį namą aprašo portalas Treehugger.com. Liamas Culberstonas ir Rachel Newby, namuko savininkai, į jo kainą įskaičiavo ir degalus, kurių prireikė važinėjant į statybvietę. 6,25 kvadratinių metrų namą jie statė patys, rankomis, tiesa, galiausiai teko panaudoti elektrinį grąžtą ir suktuvą. Statybos užtruko tris mėnesius.

„Lankėmės statybvietėse, sąvartynuose, ieškojome informacijos interneto svetainėse, kas ką atiduoda – gavome praktiškai visas medžiagas nemokamai, reikėjo pirkti tik izoliacinę plėvelę, tvirtinimo detales“, – džiaugiasi L. Culberstonas.

Pritrūkę izoliacinės plėvelės stogui, jaunuoliai rado visiškai geros kokybės tentą vietinio prekybos centro konteineriuose. Skamba pasibaisėtinai? Na, ši pora greičiausiai pasibaisėtų jūsų namo statybos būdais, nes, jų nuomone, šiuolaikinės statybų technologijos yra „netvarios“, pernelyg kenkia aplinkai.

„Turbūt didžiausias iššūkis buvo tai, kad mes su Rachel niekada anksčiau nebuvom nieko statę. Turėjome visko išmokti proceso eigoje“, – sakė L. Culberstonas.

Pora sako, jog statyti namą patys ir rankomis ėmėsi ne tiek iš taupumo, kiek dėl to, jog jiems labai smagu buvo įgyti naujų įgūdžių.

O kaip žemė, ant kurios ši gūžta stovi? „Mes ir dar keturi žmonės pasistatėme namus ant vienai šeimai priklausančios žemės. Mums leidžiama ja naudotis ir statyti savo būstus be jokio nuomos mokesčio – savininkai už tai prašo tik prižiūrėti daržovių daržus, kurti infrastruktūrą ir tiesiog rūpintis savo aplinka“, – sako filmuko apie poros namą autorius Jordonas Osmondas.

Šie žmonės turi bendrą valgymo, bendravimo patalpą, bendrus dužus ir vonią, todėl namo jiems reikia tik pernakvoti.

Namą apžiūrėti galite VIDEO reportaže:

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis