Darau pats: A+ klasės namo pamatų įrengimas

„A+ namas“ tinklaraščio autorius Mindaugas dalinasi savo pastabomis pamatų įrengimo A+ klasės namui tema.

Su pamatais buvo labai daug vargo. Norėjau plokščių pamatų, bet dėl prieštaringų konstruktorių nuomonių pasirinkau konservatyvius gręžtinius. Padariau klaidą, kad leidau kelio gruntą supilti į sklypo duobę. Norint teisingai įrengti plokščius pamatus, reikėjo iškasti supiltą gruntą (iki 2,5 m gylio), pilti naują 30 cm storio sluoksniais ir jį tankinti. Šie žemės darbai būtų labai brangūs, todėl pasirinkau gręžtinius pamatus. Juo labiau, kad tuo metu vos kelios firmos mokėjo daryti plokščiuosius, daugelis naudojo ne XPS, o paprastą EPS. O ir tokių pamatų kaina buvo didžiulė.

Polius išliejo per vieną dieną. Jokių nusiskundimų dėl polių neturiu. Tik jei kas darysite gręžtinius pamatus, būtinai paprašykite, kad polių viršų (bent 30 cm) apdėtų skarda ar kokia kita medžiaga. Tam, kad poliaus viršus būtų išlietas dailus, apvalus (arba kvadratinis). Tuomet bus daug mažiau vargo su pamatų šiltinimu. Putplastį galėsite išpjauti gražiu lanku ir be menkiausių skylučių priglausite prie polio.

O štai kuomet šiltino rostverko apačią ir liejo patį rostverką, atostogavau prie šaltosios Baltijos. Kaimynas žadėjo pasaugoti meistrus, bet jam ne motais šilto namo statybos. Nenuostabu, kad „auksarankiai“ meistriukai špuntuotą XPS vietomis sudėjo atvirkščiai, paliko didžiulius tarpus.

Ilgai dvejojau dėl vadinamojo pamatų sijono. Brangus malonus, bet vėliau nusprendžiau – darysiu. Juk statau energiškai efektyvų namą, plokščio pamato neįrengiau, todėl reikia kovoti su šilumos tilteliais. Gruntą atkasė tie patys auksarankiai, kurie ir sudėjo XPS. Vaizdas pritrenkė! Nudžiuvus smėliui, jį nusivaliau ir apžiūrėjau pamatus. Jau kitą dieną tuos „auksarankius“ išvijau. Tiesa, jie dar buvo sukreivinę rostverko sienutes, todėl vienas jų visą dieną šveitė su deimantiniais diskais. Pakelia baltą kaip malūno Pinčiuko galvą ir sako: „Aš įpratęs, daug pamatų esu taip šveitęs“. Ir toliau kelia dulkes.

Iš pradžių jų paliktą broką taisiau už savo pinigus. Tada spjoviau į viską ir paskambinau pamatų rangovui. Mokėjau didelius pinigus, ilgai derinom visas smulkmenas telefonu, paštu ir gyvai susitikę prie sklypo, o jie rostverkui pasamdė subrangovą, paliko vyrukus likimo valei, natūralu, kad tie įvėlė broko. Skandalas baigėsi tuo, kad šeštadienį visi firmos darbuotojai susiraukę ir tikriausiai mane viduje keiksnodami taisė broką. Tik vėliau supratau, kad jie betono, o ne putplasčio mylėtojai. Po metų jų darbą taisė kiti meistrai.

Manau, kad pamatų sijonas buvo vertas kiekvieno išleisto cento ir sugaišto laiko. Neabejoju, kad viso broko pamatuose neištaisėme, tačiau pamatų sijonas atlieka visą juodą darbą: po žeme tarsi skėčiu uždaro didelį kiekį grunto ir atitolina įšalą. Tokiu būdu iš esmės eliminuojamas visas brokas ir panaikinamas polių sukuriamas šilumos tiltelis. Rekomenduoju visiems, kurie pasirinks gręžtinius pamatus – būtinai darykite pamatų sijoną. O įvertinęs visus vargus ir galimą broką, kitą kartą rinkčiausi plokščius pamatus.

A+ klasės namo pamatų įrengimas:

Informacija ir video medžiaga – A+ namas

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis