Darau pats: akmenų panaudojimo galimybės nuosavame kieme bei sode

Akmenys – itin populiari kraštovaizdžio dizaino formavimo medžiaga. Akmenimis savo kiemus puošti yra populiaru todėl, nes jie pasižymi natūralia išvaizda derančia su namo eksterjero medžiagomis (mediena, metalu, klinkeriu ir pan.). Nors šiais laikais lauko riedulių patiems prisirinkti nebėra taip paprasta, tačiau už nedidelę kainą jų galima gauti iš ūkininkų, o egzotiškesnių jų rūšių galima rasti specialiose prekyvietėse.

Alpinariumai. Alpinariumas – akmenų sodas, kuriame yra sukuriama tarpusavyje deranti akmenų ir augalų kompozicija. Tokie sodai yra ganėtinai populiari nuosavų sklypų puošmena, nes ji gražiai atrodo visais metų laikais.


Shutterstock


Dirbtinio vandens telkinio formavimas. Nusprendus savo sklype įsirengti dirbtinį vandens telkinį, be galo svarbu sukurti kuo natūralesnę jo išvaizdą. To pasiekti galima akmenų pagalba.


Shutterstock


Sodo takeliai. Akmenys ir įvairi skalda yra gera medžiaga sodo takeliams. Šviesūs tokių takų paviršiai gerai matomi tamsiame augalų fone, naktį. Beje, akmenys gražiai dera ir su kitomis takelių medžiagomis, todėl yra galimybė kurti itin įdomias kompozicijas.


Shutterstock


Shutterstock


Shutterstock


Lysvių sutvirtinimas. Akmenys yra tinkama medžiaga pakeltoms lysvėms formuoti. Jie ne tik prilaiko lysves, bet ir atrodo vizualiai patraukliai.


Shutterstock


Akmenų sienelės. Šiandien labai populiaru savo sklypą puošti akmenų sienelėmis sutvirtintomis gabionais (gabionai – metalinė cinkuota konstrukcija, kuri yra užpildoma akmenimis). Naudojat gabionus, iš akmenų galima formuoti tiek tvoras, tiek dekoratyvines sieneles, tiek lauko baldus.


Shutterstock


Shutterstock


Laužavietės. Akmenys gali praversti ir tuo atveju, jei savo kieme nusprendėte įsirengti nuolatinę laužavietę.


Shutterstock


Mulčiavimas. Smulki skalda ir žvyras yra tinkama medžiaga dekoratyvinių augalų mulčiavimui.


Shutterstock


Akmenukai sugeria šilumą ir naktį ją išspinduliuoja į aplinką, todėl juos labiausiai tinka naudoti prie sukulentų, levandų ir kitų šilumą mėgstančių augalų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis