Ką rinktis šiltinimui: putų polistirolas ar vata?

Putų polistirolas ir mineralinė vata yra dvi dažniausiai fasadų apšiltinimui naudojamos medžiagos. Abi šios medžiagos turi labai panašų šiluminės medžiagos varžos koeficientą, tačiau turi ir nemažai skirtumų.

Putų polistirolo savybės

Kalbant apie individualių namų statybą, UAB „Iris“ prekybos vadybininkas Vaidas Baltušis sakė, kad maždaug 80 proc. atvejų žmonės renkasi pastatus šiltinti putų polistirolu: „Privačiuose namuose dažniausiai renkasi putų polistirolą, kadangi jis yra pigesnis. Vata kainuoja maždaug dvigubai brangiau nei polistirolas. O jeigu lyginant visas konstrukcijai reikalingas medžiagas, su klijais, su smeigėmis, su dekoratyviniu tinku, vata tampa dar šiek tiek brangesnė, nes šios sisteminės medžiagos taip pat brangesnės.“

Kaina yra pats didžiausias putų polistirolo pranašumas, tačiau be jos V. Baltušis įvardino ir keletą kitų privalumų: „Pliusas yra tas, kad polistirolui tinka bet koks dekoratyvinis tinkas. Vatai dekoratyvinis tinkas turi būti tik kvėpuojantis, kuris praleidžia vandens garus. Pavyzdžiui, populiariausias akrilinis tinkas tinka tik polistirolui, vatai jis netinka, nes jis per mažai praleidžia vandens garus“.

Fasadų apšiltino darbus atliekantis Antanas Karpavičius taip pat pastebėjo, kad polistirolas yra gerokai lengvesnis nei vata, ši sveria maždaug 10 kartų daugiau. Todėl polistirolą yra daug lengviau transportuoti.

Kaip kitą polistirolo privalumą galimą būtų laikyti tai, kad jis visiškai neįgeria vandens, tuo tarpu vata vandenį įgeria, tačiau jį greitai išgarina. Visgi tai nėra toks ir didelis privalumas, kadangi polistirolas ne tik neįgeria drėgmės, bet jos ir nepraleidžia. „Vandens garai susikaupę namo viduje praeina pro sienas iš atsimuša ir polistirolą. Jeigu gerai nėra įrengta ventiliacija, tada namuose gali atsirasti pelėsis. Vien dėl to, kad drėgmei nėra kaip pasišalinti iš namo vidaus. Per vatą drėgmė iš esmės praeina kaip per orą“, – sakė V. Baltušis.

Kaip dar vieną putų polistirolo trūkumą A. Karpavičius įvardino neatsparumą organiniams tirpikliams: „Reikia saugotis bet kokios polistirolo kontakto su organiniais tirpikliais, benzinu, acetonu ir panašiai. Akmens vata geriau, kad ji jiems atspari.“


Iris lentelė

Kada naudojama vata?

Vata dažniausiai yra naudojama aukštuose ir didelės drėgmės turinčiuose pastatuose. Ji taip pat naudojama daugiabučių renovacijoje. Pagrindinė priežastis tam – vata yra nedegi medžiaga. Dėl to, pagal techninius reikalavimus, vatą privaloma naudoti pastatuose, kurių aukštis daugiau nei 20 metrų.

„Vata yra visiškai nedegi. Polistirolo degumo klasė yra didesnė nei vatos. Polistirolas nepalaiko degimo, bet jei ugnies šaltinis bus, jis pats degs, smilks ir plėsis, jeigu bus ugnis. Be to, senų daugiabučių ventiliacijos sistema yra nepakankamai gera, patys gyventojai nori vatos, kad išeitų drėgmė ir nebūtų pelėsių“

Taip pat vata turi geresnes garso izoliacijos savybes, kuriomis nepasižymi polistirolas. Visgi V. Baltušis to nesureikšmino: „Garsas turi tokią savybę, kad jis sklinda ne vien per atitvarus, jis sklinda ir per konstrukcijas. Taigi, jeigu apsišiltini vata, bet yra kotedžas ar kaimynas, tai nėra kažkokio didelio skirtumo. Bet vatos garso izoliacijos savybės yra geresnės“

Be viso to, A. Karpavičius pažymėjo, kad vata yra lanksti medžiaga, todėl jei pastatas yra lenktomis sienomis, jį šiltinti vata kur kas paprasčiau.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis