Stogų apledėjimo problema - ką daryti ir ko ne

Jei sniegas pradėjo tirpti, tai nereiškia, jog greitai atšils ir palėpeje. Atvirkščiai – šaltis ten dar laikysis, nes palėpės nepasiekia saulės spinduliai. Tačiau tai nėra problema - didesnė problema yra tai, kad tirpdamas sniegas bėga žemyn ir prie stogo krašto, susitikęs su oru iš palėpės, suledėja. Jei šis ciklas kartojasi keletą dienų, užšąlantys sniego „upeliukai“ kaupsis ir sudarys apledės, ledas kaupsis ir plėsis, sudarydamas vis didesnius užšalusio ploto „baseinus“, vanduo pradės smelktis į lietvamzdžius, į palėpę ar ant namo sienų.

Taip gali atsitikti, jei jūsų palėpė ir ventiliacijos sistema įrengtos netinkamai, taip pat tokie ledo kamščiai dažniausiai susiformuoja, kuomet temperatūra yra kelias dienas iš eilės žemesnė negu - 7oC ir ant stogo jau yra pripustyti keli centimetrai sniego.

Kondensacija palėpėje

Susikaupęs vandens garų kondensatas palėpėje gali sukelti medienos puvinį – o tai visuomet reiškia papildomas išlaidas. Kondensatas atsiranda, kuomet šiltas, drėgnas oras migruoja iš kambarių į viršų ir natūraliai susikaupia ir užsistovi palėpėje, po stogu.

Patikrinkite:

Vonios kambario, virtuvės ir kitų patalpų vėdinimo angos turi būti išvestos į išorę. Svarbu, kad ventiliacinės angos nebūtų užkimštos ir oro srautas judėtų, o izoliacinis sluoksnis išlaikys kambarius šiltus.

Ko daryti nepatariama

Nors ir labai norėtųsi greitai paimti ir išdaužyti apledėjimą, visgi tai nepatartina – visų pirma, galite pakenkti ne tik stogui bei vamzdžiams. Neverta nuolatos valyti sniegą nuo stogo ar reguliariai nudaužyti ledą. Pakenksite, subraižysite stogą.

Jei palėpėje nuolat negyvenama, neverta ten statykite mechaninių šildyklių ar kitaip dirbtinai kelti temperatūrą.

Jokiu būdu nebarstykite ant stogo druskos ar kalcio chlorido – šios medžiagos gali išėsdinti stogo dangą, sutrumpinti vamzdžių ir kitų metalinių stogo detalių garantinį laiką. Taip pat – šių chemikalų nuotekis pakenks namo aplinkai.

Ką reikėtų daryti

Patikrinkite stogo ventiliacines angas – svarbu, kad jos nebūtų užsikimšusios, uždengtos.

Patikrinkite, ar viskas padaryta teisingai, kad išvengtumėte drėgmės patekimo į palėpę – plokštės, elektros instaliacija bei kiti įrenginiai izoliuoti, užsandarinti.

Patikrinkite, ar visos ventiliacinės angos, ventiliatoriai turi išėjimą į išorę.
Visuomet prižiūrėkite, kad lietvamzdžiai būtų švarūs, neužkimšti lapų bei šiukšlių. Tai padės išvengti apledėjimo pavasarį.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis