4 faktai, kuriuos verta žinoti apie saulės kolektorius

Nors šildymo sezonas jau beveik baigėsi ir nebekamuos mintys apie išlaidas už šildymą, net ir šiltuoju metų laiku išlaidos už karštą vandenį išliks aktualios. Norėtumėte jas sumažinti? Įdarbinkite saulę! Tikriausiai jau esate girdėję apie saulės kolektorius - tačiau ar viską apie juos žinote?

1. Šaltuoju metų laiku jų efektyvumas ženkliai nukrenta

Lietuva – tai ne Australija ir ne Meksika. Net ir vasarą ar pavasarį ne visos dienos yra tokios saulėtos kaip mums norėtųsi, ką jau kalbėti apie žiemos mėnesius, todėl tokiu atveju kolektoriai tampa ne tokie naudingi. Birželio bei gruodžio saulėtumas gali skirtis net penkis kartus pastarojo nenaudai. Reikia turėti omenyje, kad žiemą naudingą kolektorių plotą gali padengti sniegas, dėl to, ir taip mažas efektyvumas gali tapti nuliniu.

Visos vandens šildymui sunaudojamos metinės energijos kompensuoti nepavyks, tačiau tai tik viena medalio pusė. Dalis, kurią nepaisant Lietuvos klimato galite kompensuoti taip pat skamba itin patraukliai. Skaičiuojama, kad Lietuvoje galima pasigaminti iki 70 % karšto vandens ruošimui reikalingos energijos, o naudojant ją namo šildymui - apie 10 %.

2. Saulės kolektorių galima pasigaminti ir pačiam

Nepaisant to, kad saulės energetika yra pakankamai nauja rinka, pats principas, atrodytų, yra lengvai suprantamas kiekvienam. Kolektoriaus danga absorbuoja šilumą, kuri yra pergabenama šilumnešio (vandens ar glikolio) pagalba.

Parduodami gamykliniai kolektoriai gerai atrodo, yra efektyvūs, tačiau sistema gali būti brangi. Jei nenorite išlaidauti, kolektorių galite pasidaryti ir pats.

Štai keletas pavyzdžių kaip tai padaryti:

Darau pats: nebrangūs savadarbiai saulės kolektoriai

Darau pats: kaip pasigaminti pigų saulės kolektorių

Saulės kolektorių jungimo schemos

3. Saulės šildytuvai yra saulės kolektorių porūšis

Saulės kolektoriai ir saulės šildytuvai yra labai panašios technologijos ir veikia pagal tą patį principą. Skirtumas tas, kad saulės šildytuvas turi atskirą prie kolektoriaus prijungtą šildytuvą (boilerį). Šio boilerio šilumokaitis yra jungiamas į vandens tiekimo sistemą, o jį įkaitina saulės spindulių energija. Šildytuvuose kaip šilumnešis naudojamas vanduo, kai kolektoriuose dažniausiai cirkuliuoja glikolis.

Toks sprendimas yra patogus, nes atkrenta kai kurie papildomi darbai, pavyzdžiui boilerio įrengimas namuose. Tokios konstrukcijos trūkumu gali būti laikoma išvaizda - jei saulės kolektorius galima daugmaž nepastebimai “priglausti” prie stogo, tai šildytuvas ant stogo matysis gana gerai. Kitas aspektas, į kurį būtina atsižvelgti yra tokių šildytuvų naudojimas žiemą - gamintojas turėtų užtikrinti apsaugą nuo užšalimo.

4. Kolektoriai ir baterijos (elementai) – ne tas pats

Šie du saulės energiją naudojančių įrengimų tipai kartais vis dar supainiojami. Saulės kolektoriai sušildys jūsų vandenį, tačiau tai faktiškai viskas, ką jis galėtų padaryti. Fotovoltinius elementus, kitaip tariant saulės baterijas, gaminančias elektros energiją galima naudoti plačiau. Bent jau teoriškai – kadangi saulės Lietuvoje nėra per daugiausiai, galima kompensuoti tik nedidelę dalį savo sunaudojamos energijos (žinoma, priklauso nuo to, kiek naudojate).

Šildytuvai yra ženkliai populiaresni, visų pirma dėl jų kainos. Tiesa, saulės baterijos technologijos rodo tendenciją pigti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis