6 svarbūs kriterijai renkantis sklypą namo statybai

Ir štai - šiais metais pagaliau apsisprendėte, apsitarėte su artimaisiais ir apskritai jau galite sau leisti statytis nuosavą namą. Tačiau ant oro jo juk nestatysite, ar ne? Pirmiausia teks išsirinkti sklypą. Net jei šalia tyvuliuoja ežeras, ošia miškelis, o sklypo kaina tokia pigi, kad netgi sunku patikėti, statant namą ir jame gyvenant gali išlįsti nepageidaujamų veiksnių. Taigi į ką svarbu atkreipti dėmesį renkantis sklypą?

Vieta. Praktiškai bet kuris nekilnojamojo turto agentas jums gali išvardinti tris pagrindinius kriterijus, pagal kuriuos reikėtų rinktis sklypą – tai vieta, vieta, vieta. Galbūt šį pokštą jau girdėjote tiek kartų, kad prisiekėte sau niekada nebendrauti su NT brokeriais, tačiau visgi jie yra trigubai teisūs. Su vieta siejasi vienas itin svarbus sklypo kriterijus – kaina. Natūralu, kad tokio pat dydžio sklypas Vilniaus (ar kurio kito didmiesčio) centre kainuos daug daugiau nei priemiestyje su prastu susisiekimu. Tačiau svarbu ir ne tik atstumai nuo miesto, tačiau ir aplinka – vandens telkiniai, infrastruktūra, susisiekimas bei kiti kriterijai. Tačiau šioje vietoje greičiausiai viskas daugiau mažiau aišku - kuo daugiau pinigų galėsite skirti sklypui, tuo geresnę (vertinant pagal keletą kriterijų) vietą galėsite išsirinkti. Dėl šios priežasties verta atkreipti dėmesį ir į kitus, praktiškesnius aspektus.

Tinklai. Elektros, nuotekų, vandentiekio, dujų, tinklai gali ir netapti lemiamu aspektu, jei sklypas jums itin patinka, o į namo statybas ir eksploataciją esate pasiruošę investuoti daugiau, tačiau lyginant du panašius sklypus su šalia esančiais inžineriniais tinklais ir be jų, tai gali tapti vienu iš lemiamų kriterijų. Įsigydami sklypą, šalia kurio eina visos būtiniausios linijos, ne tik sutaupysite pinigų namo įrengimui, savo nervų, tačiau ir statybos eisis sklandžiau.

Tiesa, net ir įsikuriant atokiau, daugumai įprastų patogų gyvenimą užtikrinančių sprendimų yra alternatyvų, tačiau jos brangesnės. Svarbiausia, be elektros, yra vandentiekis, tačiau jei jo nėra šalia sklypo, reikės įrengti giluminį gręžinį, o tai atsieis daug daugiau. Kita vertus, nebūsite pririšti prie sąskaitos už vandenį. Kaina taip pat mažėja, jei įsirengiate gręžinį, išlaidas dalindamiesi su kitais kaimynais.

Daugiau skaitykite: Ką reikia žinoti apie giluminius gręžinius

Kai kurių nesustabdo net ir tokie iššūkiai:

Patirtis: kaip sklypą be inžinerinių tinklų paversti tinkamu statybai

Kiti, ypač užsienyje, yra linkę netgi sąmoningai atsijungti nuo tinklų:

Gyvenimas be buitinių sąskaitų: ar tai ateis iki mūsų?

Sklypo teisinė padėtis. Idealu sklypą nusipirkti tarsi baltą lapą - be jokių praeities sąsajų su buvusiais savininkais. Tad labai svarbu ne tik apžiūrėti sklypą, tačiau ir pasidomėti jo teisiniu statusu. Nors sklypas iš šalies žvelgiant yra toks kokį matote, tačiau siurprizų gali pateikti ir vėliau atsirasiančios biurokratinės kliūtys. Pigūs sklypai gali slėpti įvairių "kabliukų" - svarbu, kad parduodamas turtas nebūtų padalintas dalimis, užstatytas, areštuotas ir panašiai. Taip pat atkreipkite dėmesį ar sklypas (jo dalis) nėra saugomoje teritorijoje (gali iškilti įvairių apribojimų įrengiant gerbūvį), būtinai peržiūrėkite sklypo planus, patikrinkite sklypo statusą Registrų centre.

Planai teritorijai. Savivaldybės būna patvirtinusios plėtros planus bent keletui metų į priekį, tad verta išsiaiškinti ar šalia nebus statomi įvairūs didelės apimties objektai. Juk tikrai nenorėtumėte nusipirkti sklypo šalia būsimos geležinkelio vėžės ar kitų komfortą mažinančių objektų. Taip sumenkinsite ir savo sklypo vertę, jei ateityje norėtumėte jį parduoti. Kita vertus, tai nebūtinai turi būti blogos naujienos – ateities projektai gali apimti dujotiekio, elektros, kelių asfaltavimo ir kitus kompleksinius ateities projektus šalia jūsų sklypo, kurie atneš naudos ir jums.

Reljefas. Truputį kalvotas ar šlaitinis sklypas patiks alpinariumų mėgėjams ar tiems, kurie turi daugiau vietos sklype ir šlaitas nebus problema. Ir visgi lygiame sklype lengviau ne tik atlikti statybos darbus, tačiau ir sukelia jis mažiau problemų apskritai. Jei šlaitiniame sklype reikės projektuoti namą, jį teks statyti kiek nestandartinį, galimai su daugiau išlaidų statyboms. Problemų gali kilti ir su paties šlaito slinkimu, laimei yra priemonių jam sutvirtinti.

Daugiau skaitykite: Ką reikia žinoti tvirtinant šlaitinį sklypą

Taip pat reikia atkreipti dėmesį, į sklypo padėtį aplinkos atžvilgiu - jei sklypas yra upės slėnyje ar dauboje esant didesniam lietui ar vykstant pavasariniam tirpsmui gali kilti problemų su pertekliniu vandeniu. Namas prie vandens telkinių yra labai patrauklus, tačiau atkreipkite dėmesį į tai, kad iškritus daugiau sniego žiemą, pakilęs upės vanduo gali užlieti dalį jūsų valdų.

Gruntas. Nors atvažiavę apžiūrėti sklypo matote, kad jis jums patinka, nepamirškite, kad statantis namą pirmiausia lemia ne išorė, o kas slypi viduje, t.y. grunte. Priklausomai nuo grunto savybių bus galima parinkti jūsų namui atitinkamus pamatus. Visi pamatų tipai turi savų niuansų - pavyzdžiui, įrengiant polinius pamatus tenka atsisakyti rūsio, plokštuminiai pamatai yra idealūs statant pasyvius namus, o juostiniai yra puikus pasirinkimas jei tradiciškai manote, kad namas turi turėti rūsį ar renkatės itin sunkią namo konstrukciją. Visa tai gali riboti grunto savybės - jo tvirtumas, sudėtis, gruntinių vandenų lygis. Silpnam gruntui reikės gilių polinių-gręžtinių pamatų, esant aukštam gruntiniam vandeniui teks įrengti drenažą, o imantis juostinių pamatų su rūsiu dar ir pritaikyti papildomus hidroizoliacinius sprendimus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis