Kokios malkos geriausiai pleška?

Malkos – viena populiariausių privatiems namams šildyti naudojamų kuro rūšių. Jos naudojamos tiek kietojo kuro katiluose, tiek krosnelėse ir židiniuose. Jei norite, kad jie kuo ilgiau šildytų jūsų namus, turite žinote keletą dalykų apie malkas.

Renkantis malkas reikėtų atsižvelgti į kelias esmines charakteristikas. Pirmiausia, žinoma, rūpi medienos kaitrumas, lemiantis išskiriamos šilumos kiekį. Be to, gerai paruoštos malkos turi būti sausos ir išskirti kuo mažiau dervų. Aptarkime kiekvieną šių savybių išsamiau.


Kaitrumas


Malkų kaitrumas – tai fizikinis dydis, nusakantis, kiek šilumos (energijos) išskiria tam tikras sudegintų malkų kiekis. Tiesa, visų tinkamai paruoštų malkų kaitrumas arba kaloringumas yra maždaug vienodas – 4510 kcal/kg. Tačiau didesnio tankio medžiai turi daugiau grynos medienos viename kubiniame metre ir, atitinkamai, išskiria daugiau šilumos iš to paties tūrio. Dėl to vertindami medieną žiūrime, kiek šilumos išsiskiria sudeginus vieną kubinį metrą malkų, kitaip – kietmetrį (ktm) medienos. Lapuočių medžių tankis yra didesnis negu spygliuočių.


Aukščiausiai kaitrumo grupei priskiriama kietųjų lapuočių – ąžuolo, beržo, skroblo, klevo, uosio ir kt. – mediena. Ji yra sunki, tanki ir išskiria daugiau energijos nei, pavyzdžiui, drebulės malkos. Tokia mediena, visiškai ją išdžiovinus, puikiai tinka šiuolaikiniams, didesnio galingumo ir aukšto naudingumo koeficiento katilams arba katilams, veikiantiems dujų generacijos principu. Tačiau ja nerekomenduojama kūrenti molinių ir koklinių krosnių, nes esant aukštai degimo temperatūrai jos gali sutrūkinėti.


Kiek žemesnei kaitrumo grupei priklauso pušų, juodalksnių malkos. O pačioje žemiausioje rasime eglių, liepų, drebulių, gluosnių, tuopų, baltalksnių malkas. Jos geros tuo, kad yra pigesnės, lengvai skyla, nedaug sveria ir turi mažai dervų. Tokios malkos gerai kūrenasi paprastesniuose katiluose, krosnelėse, kaimo krosnyse. Jeigu bijote rizikuoti, geriau sumaišykite kelių skirtingų rūšių malkas, taip gausite vidutinės kaitrumo reikšmės kurą.


Svarbiausia – kad malkos būtų sausos


Kad ir kokią malkų rūšį pasirinktumėte, jas būtina tinkamai išdžiovinti. Nusipirkus malkų džiovinimui, jas reikia palaikyti bent vieną sezoną, tačiau neperlaikyti – po kelių metų jų kaitrumo savybės ima mažėti. Optimaliausia laikyti 18–24 mėnesius sausoje, gerai vėdinamoje malkinėje arba pašiūrėje. Gali jos stovėti ir lauke, sukrautos rietuvėmis, svarbiausia, kad drėgmė nepatektų iš viršaus.


Sausos malkos gerai dega, todėl pasiekiamas puikus šiluminis efektas. Be to, kūrenant sausomis malkomis neišsiskiria smala ir vandens garai, mažiau teršiami krosnies dūmtraukiai, katilų degimo kameros.

Tuo metu šlapios malkos dega sunkiau, išskiria kur kas mažiau energijos, smarkiai rūksta. Jei židinys atviras, dalis dūmų patenka į kambarį.


Dervos


Daugiau dervų išskiria spygliuočių, beržo mediena, drėgnos malkos. Dervų problema ypač aktuali vandeniu aušinamuose katiluose, užkraunamuose didesnio galingumo katiluose. Jeigu deginate nepakankamai išdžiovintas malkas, ant katilo sienelių kaupiasi dervos su suodžiais, kurie ėsdina metalą. Be to, gali užsiteršti dūmtraukis, tad kaminą teks dažnokai valyti. Pakuroje, dūmtraukyje ir kamine nusėdusios suodys ilgainiui net gali sukelti gaisrą. Minėtų medienos rūšių derėtų privengti ir tuo atveju, jeigu krosnelėje įstatytas stiklas – jis paprasčiausiai aprūks ir teks dažnai valyti.


Kūrenant lietuvių mėgstamą, gerai degančią ir palyginti pigią, tačiau daug dervų turinčią beržo medieną kartu patariama supleškinti drebulės malkų krūvelę. Taip pat galima sukūrenti vien drebulinių malkų šūsnį – jos mažai dervingos ir veiksmingai išvalo susikaupusias suodis, dervas ir kitas apnašas.


Kokias malkas pirkti?


Pirkdami malkas turite atsižvelgti į tai, kaip jos sukrautos. Tūris, kurį užima malkos, vadinamas erdmetriu. Tačiau tarp malkų visuomet lieka oro tarpų, kurie, žinoma, mažina grynos medienos kiekį. Todėl pirkėjui reikšmingesnis kietmetrio terminas, nusakantis grynos medienos kiekį, į kurį ir reikėtų atsižvelgti perkant malkas. Pavyzdžiui, jeigu kietmetrio koeficientas yra 0,75, tai reiškia, kad įsigysite apie 75 procentus grynos medienos.


Reikia žinoti, kad trumpesnėse malkose grynos medienos bus daugiau, ilgesnėse ir šakotose, rąstuose – mažiau. Dar vienas svarbus dalykas – kaip malkos sukrautos. Kuo jos tvarkingesnės, tuo mažiau susidaro nereikalingų oro tarpų. Be to, pirkdami tvarkingai sukrautas malkas, iškart matysite jų tūrį.


Jeigu malkas skaldysite patys, rinkitės lengviau skylantį medį – beržo, juodalksnio, lazdyno malkas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis