Atsako ekspertai: ar galima rekonstruoti stogą bei platinti durų angą be kaimynų sutikimo?

Portalo skaitytojas p. Raimis teiraujasi, ar galima rekonstruoti stogą be kaimynų sutikimo, jeigu name gyvena trys šeimos, ir ką daryti, jeigu kaimynai nesutinka, o rekonstrukcija jau pradėta. Skaitytojas p. Antanas iš Klaipėdos taip pat klausia, ar gali gyventojas savavališkai, be jokio projekto platinti durų angą, virš kurios yra sąrama ir perdangos blokas, penkiaaukščio namo pirmame aukšte. „Buto savininkas, švelniai tariant, nelabai sukalbamas“, - rašo p. Antanas.

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos vyriausioji specialistė Vida Aliukonienė teigia, kad abu klausimai susiję su bendrosios dalinės nuosavybės teisės įgyvendinimu.

Pagrindinės namo konstrukcijos, bendrosios inžinerinės sistemos yra bendrosios dalinės nuosavybės teisės objektas, pabrėžia specialistė. Daugiabučio namo butų ir kitų patalpų savininkų bendrosios dalinės nuosavybės teisės įgyvendinamos vadovaujantis Lietuvos Respublikos civiliniu kodeksu, kuriame nustatyta, kad sprendimai dėl bendrojo naudojimo objektų valdymo ir naudojimo, taip pat dėl naujų bendrojo naudojimo objektų sukūrimo ir disponavimo jais klausimų priimami butų ir kitų patalpų savininkų balsų dauguma, jeigu įstatymuose nenustatyta kitaip.

„Savininkų balsų daugumą (50+1, 1-ame klausime nurodytu atveju reikalingas dviejų butų savininkų sutikimas) būtina nustatyta tvarka užsitikrinti iki pradedant statybos darbus. Teisės aktai nenumato, kad balsavimo metu savininkai privalo nurodyti nepritarimo motyvus, tačiau, jeigu suinteresuotas (-i) asmuo (asmenys) mano, kad balsavimo rezultatai pažeidžia jo (-ų) teisėtus interesus, jis (jie) turi teisę kreiptis į teismą.

Be to, neaišku, kokiai statybos rūšiai iš tikrųjų priskirtini nurodyti „stogo rekonstrukcijos“ darbai – pastato rekonstravimui, kapitaliniam ar paprastajam remontui. Nuo to ir nuo vietovės, kurioje yra pastatas, statuso priklauso, ar reikalingas projektas ir savivaldybės administracijos išduodamas statybą leidžiantis dokumentas (SLD)“, – komentuoja specialistė

V. Aliukonienės teigimu, antrajame klausime pateiktos informacijos taip pat nepakanka, kad būtų galima tiksliai atsakyti dėl konkrečiu atveju taikytinų teisės aktų nuostatų. „Nenurodyta, ar atliekamais darbais keičiama pastato išvaizda, ar pastatas priskirtinas neypatingų, ar ypatingų kategorijai. Jeigu pertvarkomos laikančiosios konstrukcijos, būtinas namo butų ir kitų patalpų savininkų daugumos sutikimas ir kapitalinio remonto projektas. SLD privalomumas priklauso ir nuo kitų aplinkybių“, – pabrėžia specialistė ir primena, jog daugiau informacijos šia tema galima rasti Statybos inspekcijos konsultacijose internetu.

Turint pagrįstų įtarimų, kad statybos darbai vykdomi neteisėtai, V. Aliukonienė šiuo atveju ragina kreiptis į VTPSI teritorinį skyrių (antrajame klausime nurodytos situacijos atveju – į Klaipėdos teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros skyrių Danės g. 17, Klaipėda).

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis