Kodėl medžio granulės laikomos efektyviu kuru?

Rinkdamiesi kuro rūšį atsižvelgiame į daug dalykų – pirmiausia, žinoma, įvertiname kainą, tačiau ne mažiau svarbūs ir kuro patogumo, gabenimo ir laikymo veiksniai. Žinoma, daug šių rūpesčių atkrenta, jei šildomasi dujomis ar elektra. Vis dėlto, kietasis kuras išlieka pigiausia šildymo rūšis. Šįkart aptarsime vieną iš kietojo kuro rūšių – medienos granules.

Kas yra tos granulės? Medienos granulės – buityje ir pramonėje naudojama kietojo kuro rūšis, gaminama iš lapuočių ir spygliuočių medienos atliekų (pjuvenų, skiedrų, drožlių). Sumalus, išdžiovius ir supresavus atliekas gaunamos cilindro formos granulės, pasižyminčios dideliu sausumu ir sąlyginai mažu išskiriamų pelenų ir kitų kenksmingų medžiagų kiekiu.

Shutterstock nuotr.

Kaina – ir pliusas, ir minusas

Biokuras yra pigesnis už skystąjį kurą, todėl namai šildomi mažesnėmis sąnaudomis. Granulės yra viena pigiausių kuro rūšių – už jas pigesnis tik šildymas malkomis. Jums spręsti, ar dėl didesnio patogumo verta kiek daugiau sumokėti. Tik pasakysime, kad granulių kuro kaina išties maža, palyginti su tuo, kiek šilumos jis išskiria. Jų šiluminė vertė yra aukštesnė nei malkų, nes jos pasižymi mažesniu drėgnumu, todėl šildyti jomis labiau apsimoka.

Medžio granulių, briketų ir malkų palyginimą rasite čia.

Kita vertus, granulėms skirti katilai yra brangesni už kitas katilų rūšis. Tiesa, kieto kuro katilams galima pritaikyti specialius degiklius, leisiantiems juose kūrenti ir granules. Be to, granuliniame katile galėsite kūrenti įvairų biokurą – ne vien granules, bet ir grūdus, medžio skiedrą. Šiaip ar taip, katilas ir kiti reikalingi įrenginiai atsieis nepigiai – reikės kamino, katilinės įrangos ir t. t.

Shutterstock nuotr.

Patogumas

Vienas didžiausių medžio granulių pranašumų, lyginant su malkomis, yra tas, kad jas daug lengviau atsivežti į namus ir sandėliuoti. Jos užima palyginti nedaug vietos, parduodamos tiek mažomis, tiek didelėmis pakuotėmis. Dar vienas didelis privalumas – į namus granules atsivežate jau paruoštas naudojimui, sukrautas į drėgmei atsparius maišus. Į mažą tūrį dažniausiai telpa daugiau medienos nei malkų atveju, kurių grynasis medienos kiekis labai priklauso nuo to, kokiais gabalais pliauskos sukapotos ir kaip sudėtos.

Shutterstock nuotr.

Automatiniai granuliniai katilai veikia nepertraukiamai, gali turėti automatinio užsikūrimo net ir pasibaigus pagrindiniam kurui, pelenų šalinimo funkcijas, net reaguoti į kintančią patalpos temperatūrą. Tačiau kaip jau minėjome, tai kainuoja brangiai. Aišku, kad kuo daugiau automatikos, funkcijų ir kuo mažiau reikia įdėti rankų darbo, tuo katilas bus brangesnis.

Pigesnės granulinio katilo versijos – tai tokie katilai, kuriuos pakanka papildyti kuru kas keletą dienų ar kartą į savaitę. Tokiu atveju pelenus reikės išnešti patiems, taip pat nepamiršti kartas nuo karto išvalyti degimo kameros šilumokaitį. Bet bent jau nereikės kasdien po keletą kartų krauti į katilą kuro, kaip kūrenant malkomis arba briketais.

Kokybiškų granulių požymiai

Šildant namą ar sodybą granuliniu katilu labai svarbu užtikrinti kuro kokybę, o tai ne visuomet pavyksta, dėl to reikėtų būti atidiems:

  • Granulėse neturi būti jokių pašalinių priedų, tokių kaip klijai ar cheminės priemaišos. Kokybiškos granulės suspaudžiamos presu, o klijų funkciją atlieka natūralus medienoje esantis rišiklis – ligninas. Kūrenant, turi sklisti įprastas deginamos medienos kvapas. Priemaišos gali sukelti įvairių bėdų, net sugadinti degiklį.
  • Granulių spalva neturi būti per tamsi, nes tai galėtų reikšti, kad į jų sudėtį įeina dažai, laminatai, plastikai ir pan. Tiesa, tamsesnė spalva gali būti ir dėl to, kad medienos atliekos buvo per smarkiai džiovinamos. Tačiau dažniausiai kokybiškos granulės būna šviesios, spalva tolygi.
  • Granulių drėgnumas turėtų siekti 10–12 proc. Jeigu drėgnumas bus didesnis, granulės gali lengvai subyrėti. Gavę drėgmės laikymo metu jos gali išbrinkti, todėl turi būti laikomos tik sausoje patalpoje.

Ekologiškumas

Visi norime gyventi kaip galima sveikesnėje aplinkoje, todėl labai svarbi granulių ir kito biokuro savybė – ta, kad ši kuro rūšis beveik nekenkia aplinkai. Nors jam degant išsiskiria CO2, tai kompensuoja deguonis, kurį medžiai pagamino augdami miške. Be to, mediena yra atsinaujinanti kuro rūšis, o granulėms, kaip ir briketams, pagaminti naudojamos medienos atliekos, likusios panaudojus kokybišką medieną. Gerai pagamintos granulės neišskiria jokių kitų kenksmingų medžiagų, nes joms sutvirtinti nenaudojami klijai.

Shutterstock nuotr.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis