Verčiame palėpę gyvenamąja erdve – svarbiausi etapai

Kad ir kaip romantiškai skamba idėja įsirengti palėpę, pirmiausia reikia įvertinti darbų sudėtingumą ir išlaidas. O jų tikrai bus nemažai – jei palėpė ligi tol nebuvo naudojama, ją reikės apšiltinti, įvesti elektrą, vandenį ir šildymą, numatyti apšvietimą, galbūt teks keisti ir laiptus, taisyti stogo konstrukciją. Taip pat gali tekti aukštinti stogą, nes pasirodys, kad nėra kaip apsisukti, ar įstatyti daugiau langų, nes trūks šviesos.

Nepaisant šių sunkumų, palėpę įrengti verta. Taip ne tik praplėsite gyvenamąjį plotą, bet ir padidinsite savo turto vertę, ypač, jei jūsų namas nėra didelis, palyginti su aplinkiniais namais.

1 žingsnis: susipažinkite su reikalavimais

Norint įsirengti palėpę ar rekonstruoti šlaitinį stogą reikės užsakyti rekonstrukcijos projektą ir paisyti reikalavimų, apibrėžtų statybos taisyklėse ST 2190.01:1997 „Palėpių projektavimo taisyklės“ ir statybos techniniame reglamente STR 2.05.02:2001 „Statinių konstrukcijos. Stogai“. Šiuose dokumentuose galima rasti ir schemas, nustatančias, kaip palėpėje išdėstyti patalpas.

2 žingsnis: apšiltinkite stogą

Norint dulkėtą pastogę paversti gyvenimui tinkama erdve, be abejo, pirmiausia reikės apšiltinti stogą. Tam dažniausiai naudojamos šiltinimo putos arba šilumos izoliacijos plokštės – polistirolas, stiklo, akmens vata. Pastaruoju būdu apsišiltinti galite ir patys.

Nepamirškite, kad per stogą netenkama didelės dalies namo šilumos, tad šis etapas turi būti atliktas ypač atsakingai ir atsižvelgiant į medžiagų šiluminę varžą.

Medžiagos skiriasi savo kaina ir savybėmis: mineralinė stiklo vata ir akmens vata yra palyginti pigios, tačiau jas reikia saugoti nuo drėgmės. Tuo metu ekovata ir termovata yra brangesnės ir joms reikalinga specialia įranga, kita vertus, naudojant jas galima pasiekti geresnio sandarumo.

Shutterstock nuotr.

3 žingsnis: jei reikia, paaukštinkite stogą

Paprastai palėpės, esančios po dvišlaičiu stogu, yra gana erdvios, tačiau kartais stogo šlaitą gali tekti pakelti, jei norėsite išsitiesti visu ūgiu. Beje, vertinant patalpos aukštį ir būsimą komfortą, reikia įvertinti, kiek vietos užims apšiltinimo ir apdailos sluoksnis.
Žinokite, kad norint patogiai jaustis, ties centru stogas turėtų būti įrengtas ne žemiau nei 2,3 metro. Pasieniuose esantį plotą galima išnaudoti žemoms komodoms ir spintelėms, voniai ar lovai, vaikų žaidimų kampeliui ir pan.

Shutterstock nuotr.

4 žingsnis: suplanuokite erdvę

Prieš imdamiesi rekonstrukcijos greičiausiai jau žinosite, kam bus skirta atnaujinta palėpė. Tuomet pats laikas numatyti, ar tai bus vientisa erdvė, ar patalpa su atskirais kambarėliais. Žinoma, viskas priklauso nuo palėpės ploto ir jūsų galimybių, taip pat stogo konstrukcijos. Be to, prireikus galėsite padidinti pertvarų skaičių.

Esminis patarimas būtų toks: jei patalpa nedidelė ir joje dažniausiai bus tik vienas žmogus, geriau jos neskaidyti pertvaromis, bet sukurti funkcines zonas. O jei visgi nusprendėte įrengti palėpėje atskirus kambarius, turėkite minty, kad daugiau grindų ploto reikės kambariams ties stogo nuolydžiu nei tiems, kurie atsidurs centre ir turės normalias sienas.

Shutterstock nuotr.

5 žingsnis: suplanuokite apšvietimą

Tinkamai suplanuotas apšvietimas – vienas svarbiausių veiksnių, lemsiančių palėpės jaukumą. Tai pasiekiama derinant pro langus sklindančią dienos šviesą ir dirbtinį apšvietimą. Priklausomai nuo palėpės dydžio, reikia įrengti bent keletą apšvietimo taškų, kad visos zonos gautų pakankamai šviesos. Reikia turėti omenyje, kad šviesos kritimo kampas šioje patalpoje gan specifinis.

Kuo daugiau patalpoje šviesos – tuo jaukesnė ir erdvesnė ji atrodys. Tai ypač aktualu, jei ketinate įsirengti gyvenamąjį, darbo kambarį arba virtuvę. Jei neįrengtoje palėpėje yra tik vienas langelis, didesnei erdvei jo tikrai bus maža. Didesnis stoglangių skaičius padeda sukurti skaidrią nuotaiką, taip pat atveria vaizdą į lauką.

Shutterstock nuotr.

Stoglangius patartina įrengti iš abiejų stogo šlaito pusių. Langai neturėtų būti pernelyg aukštai – optimalu, kai jų apatinė dalis yra apie 90 cm aukštyje. Jei palėpė aukšta, viršuje galima įrengti papildomų langų – taip užtikrinsite vėdinimą ir šviesos patekimą į giliausias kambario kerteles.

Dar vienas svarbus dalykas – langų aksesuarai, kaip žaliuzės, užuolaidėlės ar markizės. Jie padeda reguliuoti vidun įeinantį šviesos srautą, o markizės apsaugos ir nuo pernelyg didelio karščio.

6 žingsnis: apdaila

Palėpių sienų apdailai dažniausiai pasitelkiamos gipskartonio, OSB plokštės, dailylentės. Prieš tai sienos ir grindys apšiltinamos. Po grindimis dažnai įrengiama ir garsą izoliuojanti medžiaga. Jaukumo suteikia minkšti kilimai, kurie taip pat sugeria garsą.

Įėjus į palėpę mūsų akys paprastai nukrypsta į nuožulniai einančius šlaitus, taigi, juos galima išryškinti įdomesnės tekstūros dailylentėmis. Galite net pažaisti erdvės teikiamomis galimybėmis ir panaudoti skirtingo ilgio lenteles. Taip sukursite žaismingą asimetriją.

Shutterstock nuotr.

Paprastai palėpės dažomos šviesiai, siekiant išvengti ankštumo įspūdžio.

Shutterstock nuotr.

7 žingsnis: baldai

Paskutinis, bet tikrai ne mažiausiai svarbus palėpės akcentas yra baldai. Jie turi būti kompaktiški, kad būtų galima įtalpinti į nišas, kampus, išnaudojant ties grindimis susidarančias tuščias erdves ir t. t. Plotas palei sienas paprastai išnaudojamas sieninėms spintoms, lentynoms, kėdėms ir lovoms, o centras paliekamas laisvas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis