Svarbiausi patarimai, kaip naudoti ir prižiūrėti skirtingų rūšių katilus

Katilo priežiūros sudėtingumas ir jai sugaištamas laikas iš esmės priklauso nuo įrenginio tipo ir rūšies. Katilų rinkoje galima rasti visokiausių produktų – nuo tokių, kuriuos reikės periodiškai kūrenti ir valyti savomis rankomis iki visiškai automatizuotų sistemų.

Jei galite sau leisti didesnes išlaidas, verta pagalvoti apie aukštą komforto lygį užtikrinančius šilumos siurblius ar elektrinį šildymą. Šiuos įrenginius reikės tik minimaliai arba visai nereikės prižiūrėti, tiesa, jie turi savus trūkumus – didelė įrengimo kaina, dideli šildymo kaštai. Apžvelkime populiarių pigesnių variantų priežiūros ypatybes.

Kaip žinia, daugiausia priežiūros reikia kieto kuro katilams, kiek mažiau – granuliniams (priklausomai nuo automatizavimo lygio), o mažiausiai – skysto kuro ir dujiniams katilams. Vis dėlto, kiekvienam jų reikės skirti dėmesio – tik vieniems dažniau, kitiems – gerokai rečiau.

Kietojo kuro katilai

Šiuos katilus reikia dažnai valyti, nepamirštant ir dūmtraukio, nes degdamos malkos, ypač jei jos nepakankamai išdžiovintos, išskiria dervas ir vandens garus, kurie teršia degimo kamerą ir kaminą. Bet kuriuo atveju ilgainiui ant kamino sienelių nusėda suodžiai ir kreozoto liekanos, kurie netgi gali sukelti gaisrą. Taip nenutiks, jei pasirūpinsite kamino valymu – patys arba su šia veikla užsiimančios įmonės pagalba.

Kietuoju kuru kūrenamų katilų dūmtraukius reikia išvalyti prieš sezono pradžią ir jam pasibaigus, ir mažiausiai kas tris mėnesius valyti šildymo sezono metu.

Shutterstock nuotr.

Be to, reikės skirti laiko malkoms ar kitoms kietojo kuro rūšims įsigyti ir atsivežti, numatyti vietą joms laikyti, o kur dar poreikis dažnai (2-4 kartus per dieną) pildyti katilą kuru, išnešti pelenus ir pan.

Tiesa, darbą kūrenant katilą galima palengvinti, įrengus akumuliacinį boilerį, kuriame kaupiamas šilumos perteklius, kuris prireikus atiduodamas, taigi, katilą tenka rečiau kūrenti.

Daugiau apie malkinius katilus skaitykite čia.

Granuliniai katilai

Patogesnis kietojo kuro katilo variantas – pusiau automatinis granulinis katilas. Vargo čia bus mažiau, nes medienos granulėmis talpyklą pildysite gerokai rečiau, nei kūrenant malkomis ir briketais – 1–4 kartus per savaitę (priklausomai nuo automatizavimo lygio). Žinoma, nuo reguliaraus katilo ir dūmtraukio valymo neišsisuksite.

Jei įsigysite visiškai automatizuotą katilą, būsite dar laisvesni: šį katilą patogiau uždegti, nes nereikia to daryti rankiniu būdu, tačiau negalima atmestinai žiūrėti į tokio katilo įrengimą: norint išvengti nuostolių, būtina tartis su specialistais dėl jų galios ir automatikos, o pastatytą katilą turi sureguliuoti gamintojo atstovas, kad katilas sudegintų tik tiek granulių, kiek reikia.

Daugiau apie granulinius katilus skaitykite čia.

Dujiniai ir skysto kuro katilai

Įsirengus katilinę, kūrenamą dujomis arba skystuoju kuru, patalpas galima šildyti atsižvelgiant į temperatūros pokyčius. Tokius katilus reikia profilaktiškai apžiūrėti ne rečiau nei kas metus.

Shutterstock nuotr.

Skysto kuro katilai

Šios rūšies katilai yra visiškai automatizuoti: kuras imamas iš talpyklos, kuri gali būti įvairaus dydžio – net iki kelių tūkstančių litrų. Kuo talpykla didesnė, tuo rečiau ją reikės pildyti. Taigi, skysto kuro katilo priežiūra apsiriboja temperatūros nustatymu ir kuro papildymu, kai jo pritrūksta.

Daugiau apie skysto kuro katilus skaitykite čia.

Dujiniai katilai

Šiems katilams nereikės beveik jokios priežiūros – jie patogūs, švarūs, visiškai automatiniai. Tačiau profilaktiška priežiūra ir valymas jiems būtini – tai daryti reikėtų kasmet. Geriausia, kad katilą apžiūrėtų specialistas, turintis specialų leidimą ir mokantis dirbti su dujiniais įrenginiais. Taip pat galima pasirašyti sutartį su katilų remonto ir aptarnavimo įmone, kuri kasmet už nedidelį mokestį apžiūrės katilą, prireikus, jį nemokamai suremontuos.

Apžiūrėjęs dujinį katilą meistras nustatys, ar viskas tvarkoje, ar nereikia pakeisti kokių nors detalių, ar degikliai gerai veikia, ar netrūkę vamzdeliai, ar dujų kamera švari. Kartais tenka išvalyti šilumokaičius, ant kurių kaupiasi apnašos. Jei jų prisikaupia labai daug ir jos nevalomos, įrenginys gali nustoti veikti. Laiku keičiant susidėvėjusias dalis, katilas gali veikti ilgą laiką.

Shutterstock nuotr.

Daugiau apie dujinių katilų priežiūrą skaitykite čia.

Valdymo automatika

Šiuolaikiniai katilai pasižymi daugybe naudingų funkcijų, lengvinančių ir efektyvinančių kūrenimą. Dėl automatinio valdymo galima sutaupyti tiek laiko, tiek išlaidų. Galima įsigyti ir universalų valdiklį, kurie tinka senesniems katilams.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis