Stogo šiltinimas: didžiausios ir dažniausiai pasitaikančios klaidos

Stogas yra viena jautriausių namo vietų šalčiui. Tinkamai jo neapšiltinus ir neužsandarinus galima patirti didelių šilumos nuostolių. Stogo įrengimas daro didelę įtaką viso namo energijos suvartojimui, dėl netinkamai apšiltinto stogo, išnaudojamas šilumos kiekis gali siekti daugiau nei 30 procentų. Pristatome kelias, dažnai pasitaikančias stogo šiltinimo klaidas, iš kurių verta pasimokyti.

Stogo konstrukcijos neįvertinimas


Stogo šiltinimas – statybų etapas, kurį reikia apgalvoti dar kuriant namo projektą, nes stogo konstrukcija (konkrečiau – gegnės) įtakoja tai, kokias šiltinimo medžiagas reikia rinktis. Renkantis šiltinimo medžiagas, svarbus yra gegnių plotis bei atstumas tarp jų. Jeigu atstumas tarp gegnių yra standartinis – 60 cm (standartinis atstumas tarp gegnių daromas pagal labiausiai paplitusios stogų šiltinamosios medžiagos – mineralinės vatos plotį), tada šiltinimo medžiagų pasirinkimas yra gan platus, tinka: poliuretano putos, ekovata, mineralinė vata. Jeigu atstumas tarp gegnių yra nestandartinis, tinkamų mineralinės vatos plokščių gali ir nebūti. Gegnių plotis įtakoja šiltinimo medžiagų apimtį. Pavyzdžiui, jei gegnės plotis yra nedidelis, reikia rinktis geresnę varžą tačiau mažesnį sluoksnį sudarančias medžiagas.


Netinkamas medžiagų naudojimas


Kiekviena stogo šiltinimui skirta medžiaga turi savų ypatybių, kurias būtina išmanyti prieš imantis darbų. Pavyzdžiui, dirbant su mineraline vata, jokiu būdu negalima jos suspausti, nes suspausta ši medžiaga praranda savo savybes.


Rekomenduojama rinktis mineralinės vatos plokštes, kurios būtų ne daugiau kaip 1-2 centimetrais platesnės negu tarpas tarp gegnių (tokios plokštės idealiai priglus ir užpildys tarpus). Jeigu šiltinimui yra naudojama akmens vata, patariama klijais ištepti visą plokštę, arba bent jau gerai ištepti jos kraštus (ne atskirus taškus joje), nes po blogai priklijuota vata lengvai cirkuliuos oras. Šiltinimui poliuretano putomis ir ekovata yra reikalinga speciali įranga, tad be specialistų pagalbos nepavyks apsieiti.


Neteisingai įrengta plėvelė ir oro tarpas


Stogo šiltinimas apima ne tik apšiltinimo medžiagų pasirinkimą ir montavimą. Taip pat labai svarbūs yra plėvelės saugančios nuo vėjo ir užtikrinančios hidroizoliaciją įrengimas bei vėdinimo oro tarpo įrengimas. Renkantis vandens garams laidžią plėvelę reikia atkreipti dėmesį į jos storį, plėvele neturėtų būti storesnė kaip 0,02 m. Virš šios plėvelės, turi būti įrengtas ne mažesnis kaip 50 mm vėdinimo oro tarpas. Įrengiant oro tarpą, reikia pasirūpinti, kad oras laisvai judėtų nuo apačios iki viršaus (angos orui įeiti įrengiamos stogo karnize, o jam išeiti – stogo viršuje, ties kraigu).

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis