Statybą leidžiantis dokumentas privalomas ir sodo namo atstatymui

„Nusipirkome sodo namelį, pritaikytą gyventi nuolat, o vėliau jame kilo gaisras. Planuojamas šio 62 kv.m statinio atstatymas, bet ant buvusių pamatų planuojama statyti vieno aukšto pastatą, be buvusios mansardos. Darbus atliktų šeimos nariai. Kokių dokumentų reikia?“ – klausia skaitytojas.

„Sodo sklype Statybos įstatymo nustatyta tvarka galima statyti ar rekonstruoti vieną vienbutį gyvenamąjį namą ir jo priklausinius arba vieną sodo namą ir jo priklausinius. Sodo namas – tai nesudėtingas poilsiui skirtas statinys (kitos (sodų) paskirties), kurio visų aukštų, antstatų, pastogės patalpų ir naudojimo paskirtimi susietų priestatų plotų suma yra ne didesnė kaip 80 kv. m, o didžiausias galimas aukštis – 8,5 m, ir priskirtinas I grupės nesudėtingiesiems statiniams“, – aiškina Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos specialistė Toma Kaveckienė.

Pagal statybos techninio reglamento STR 1.01.08:2002 „Statinio statybos rūšys" nuostatas, teisėtai pastatyto ir Nekilnojamojo turto registre įregistruoto statinio atstatymas, keičiant jo išorės matmenis (pvz.: aukštį), būtų priskirtinas statinio rekonstravimui.

Pirmos grupės nesudėtingojo statinio rekonstravimui statybą leidžiantis dokumentas, kurį išduoda savivaldybės administracija, privalomas tik išskirtinais atvejais, kai statinio statybos vieta patenka į kultūros paveldo objekto teritoriją, kultūros paveldo objekto apsaugos zoną, kultūros paveldo vietovę, Kuršių neriją, upę ar jos dalį, kuri, įgyvendinant Vandens įstatymą, įtraukta į ekologiniu ir kultūriniu požiūriu vertingų upių ar jų ruožų sąrašą, ar magistralinio dujotiekio vietovės klasių teritoriją, esančią 200 metrų atstumu abipus magistralinio dujotiekio vamzdyno ašies. Taip pat statybą leidžiantis dokumentas būtų privalomas, kai rekonstruojant sodo namą, jo paskirtis būtų keičiama į gyvenamąją.

Tais atvejais, kada statybą leidžiantis dokumentas neprivalomas, statinio projektas rengiamas statytojo pageidavimu.

Ši konsultacija pateikiama pagal jos pasirašymo dieną galiojusius teisės aktus ir negali būti traktuojama kaip Inspekcijos sprendimas konkrečioje situacijoje.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis