Paroda „Menas namams“: idėjos, kaip nupūsti kasdienybės dulkes

Vilniuje trečiąkart atidaryta kasmetinė paroda „Menas namams“. Joje savo darbus eksponavo daugiau nei 90 Lietuvos menininkų: tapytojų, grafikų, skulptorių, juvelyrų, tekstilės darbų ir vitražo kūrėjų.

„Lietuvoje gausu profesionalių, tarptautinio pripažinimo sulaukusių menininkų. Norėtųsi, kad jie būtų gerai žinomi ne tik meno bendruomenėje, bet ir platesnėje visuomenėje“, – atidaryme teigė parodos „Menas namams“ kuratorė Ramutė Rachlevičiūtė.

Anot jos, iš pirmo žvilgsnio mūsų šalyje pilna tokių parodų, juk yra „Šiuolaikinis meno centras“, daugybė privačių erdvių, galerijų. Tačiau būtent dėl šios priežasties, bet vienąkart per metus viską reikia sutelkti.

Parodoje dalyvavusi Ramunė Zabulėnienė pristatyta kaip naujai atrasta kolekcionierė. Jos nuomone, menas gali labai lengvai užkrėsti ir įvilioti į savo žabangus, juk būtent jis nubraukia kasdienybės dulkes.

Tekstilės tradicija

„Vienas Lietuvos dailės išskirtinumų, kuriuo visada didžiuojamasi, tai meninės tekstilės tradicija, rankų darbo tekstilės kūriniai. Todėl pristatydama parodą pirmiausia pasakoju apie joje dalyvaujančias tekstilininkes Miną Levitan-Babenskienę ir Danguolę Brogienę“, – sako R. Rachlevičiūtė.

Anot jos, šios kūrėjos pasižymi labai skirtinga technika – M. Levitan-Babenskienės darbuose naudojamas stambesnis audimas, grubesnės medžiagos, primenančios net jūrines virves, priešingai – D. Brogienės kūriniai, išsiskiriantys precizika, subtiliais geometriniais raštais.

Visa menininkų šeima vienoje parodoje

Dar vienas parodos akcentų – menininkų Inčirauskų šeima. R. Rachlevičiūtės teigimu, vienoje parodoje pamatyti skirtinga technika kuriančių Zitos ir Romualdo Inčirauskų ir jų dukros Severijos Inčirauskaitės-Kriaunevičienės darbus yra labai reta proga Lietuvos kultūriniame gyvenime.

Parodoje „Menas namams“ R. Inčirauskas pristatys dekoratyvines metalo kompozicijas, Z. Inčirauskienė – tekstilės, mišria technika sukurtus darbus, o S. Inčirauskaitė-Kriaunevičienė eksponuos itin originalios technikos – siuvinėjimo ant metalo kūrinius – interjero akcentus, šviestuvus.

R. Rachlevičiūtė teigia, kad paroda bus gera proga meno žiūrovams ar jo pirkėjams vienoje vietoje susipažinti su labai plačiu Lietuvos dailės kūrėju spektru, nes bus pristatomi pagrindinių dailės šakų atstovai.

Taip pat parodoje daug dėmesio skirta jaunajai kartai, galima išvysti netikėtų dizaino sprendimų.

Paroda veiks iki balandžio 27 d. „Domus Galerijoje“ Vilniuje. Visus eksponuojamus kūrinius galima įsigyti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis