Interjero dizaino tendencijos 2014 metams

Nors iki 2014 metų liko dar geras mėnesis, interjero dizaineriai jau dėlioja galimas tendencijas kitiems metams. Jeigu nenorite atsilikti nuo pasaulinių interjero dizaino sprendimų, sužinokite, ką interjero kolekcijose galėsite išvysti kitais metais, kokios medžiagos, spalvos ar tekstūros, vartant interjero žurnalus, ar žiūrint fotografijas internete trauks akį kitais metais.

2014 metų spalva – mėlyna. Kompanijai „Pantone“ tradiciškai paskelbus metų spalvą – ja tapo akinančiai mėlyna (angl. dazzled blue) – mėlyna ir jos atspalviai nuo šiol vis dažniau minimi interjero spaudoje ir tinklaraščiuose kaip būsimų metų spalva. Galbūt atrodytų keista, kaip tokie sprendimai veikia interjero rinką, tačiau tai, kiek įtakinga ir dizaino sprendimuose aktuali yra metų spalva, asmeniškai gali įvertinti kiekvienas, prisimindamas, ką matė šiais metais – 2013 metų spalva buvo smaragdinė. Kita vertus, kai kurie interjero dizaineriai yra užtikrinti, kad dominuojančia 2014 metų spalva taps geltona. Kad ir kaip būtų, kone visi sutinka – kiti metai yra ryškių spalvų metai.

Shutterstock nuotr.

Faktūros. Panašu, kad kitais metais išaugs bei sustiprės medžiagos ir lytėjimo svarba. Daugelis interjerą vertiname akimis, tačiau interjero sprendimuose galima panaudoti daug sprendimų, kurie suteiks malonumą ne tik akims, tačiau ir sensorikai. 2014 m., taps metais, kai lytėjimas pradės savo kelią link pripažinimo – vilnoniai kilimai, zomša dengtos fotelio atkaltės ir netgi šilko užuolaidos, įves dar vieną ryškų kriterijų interjero vertinime. Jums neužteks jo nužvelgti akimis – norėsis panardinti pirštus, priglausti nugarą ar švelniai perbraukti audinį pirštų galiukais.  

Fotolia nuotr.

Šaknys. 2014-aisiais žada ir etno detalių atgimimą. Prognozuojama, kad vienas iš ryškesnių tendencijų aksesuarų srityje bus liaudies raštai ir tradicinės detalės. Tiesa, kaip visada nereikia pamiršti saiko – ant sienos pakabinti spragilai ar vežimo ratai tiks tik labai retu atveju, tačiau kodėl neįvedus į savo interjerą kažko pagoniško? Odos, kailių fragmentai, vario netgi minimalistiniai sidabro dirbiniai tam puikiai tiks. Pasaulinės tendencijos žada afrikietiškų motyvų atgimimą, tad galite nupūsti dulkes nuo senos afrikietiškų raštų vazos – kitais metais ji ras sau vietą.

Originalumas. Autentiški produktai ir aksesuarai – tai neabejotinai sustiprėsianti tendencija pasauliniame 2014-ųjų interjere. Rankų darbo rytietiški kilimai, originalių formų baldai bei keraminiai dirbiniai su egzotikos prieskoniu bus tikrai populiarūs. Tačiau ši tendencija kartu yra ir puikus paskatinimas pradėti kurti patiems, jei to dar nedarėte, o galbūt į kitų metų Kaziuko mugės asortimentą pažvelgti pro dizaino prizmę – galbūt šis tas iš rankomis gamintų prekių gausos tiktų ir jūsų namams papuošti. Tiesa, derėtų būti atsargesniems su nėriniais ir mezginiais – ne kiekviena nerta servetėlė tinka prie interjero. Nebijokite improvizuoti, naudoti naujų sprendimų, medžiagų, siūlų.

Aukso karštligė. Gerėjant ekonominei situacijai, auksas žengia į interjerą. Tiesa, jis nėra nei kičinis, nei vulgarus – nors šią detale yra sunkoka tiksliai suderinti ir atsispirti pagundai ja piktnaudžiauti, kai kurie galbūt apskritai jos neįsivaizduoja moderniame interjere – tačiau net ir geriausi interjero dizaineriai pastaruoju metu šią spalvą įtraukia į savo interjerus. Ja dengiamos sofos, pagalvėlės, o ypač patraukliai atrodo metaliniai paviršiai. Prognozuojama, jog aukso karštligė nesiruošia nuslūgti ir 2014 m. 

Shutterstock nuotr.

Jaukiau. Modernumas, šalti paviršiai, griežtos linijos pradės užleisti vietą jaukesnėms detalėms. Ypatingai atkreipkite dėmesį į kitų metų virtuvių interjerus – beveik neabejojama, kad jie bus ne tokie griežti, juose bus daugiau natūralių medžiagų, reljefinio paviršiaus sprendimų, natūralių grindų, šiltų atspalvių stiklo. Bendras įvaizdis siūlys didesnį atsipalaidavimą, formos bus linkę apvalėti ir laisvėti.

Shutterstock nuotr.

Raštai. Gana sunkoka aiškiai apibrėžti, kokie raštai dominuos kitais metais. 2013 m. pasauliniame interjere buvo ryškus gėlių, ornamentų, gyvūnijos (ypatingai paukščių) motyvas, tačiau panašu, kad 2014 metai bus pereinamieji, grįžtant prie geometrinių raštų, tik nėra iki galo aišku, kaip greitai ši tendencija kis.

Shutterstock nuotr.

Menas. Prognozuojama, kad kitais metais kaligrafijos menas ar eskizai bus ypatingai populiarūs. Tai geras ženklas jums, jei turite nors kiek išlavintą ranką, galite patys susikurti sau interjero detales. Galite netgi įsirėminti savo seną mokyklos laikų eilėraštį, galbūt tokį gavote iš savo simpatijos ar rašėte pats. Autentiška rašysena, kurios apraiškų vis mažiau pasitaiko šiandien, storomis rašalo linijomis rašyti tekstai, suteiks jūsų gyvenamajai aplinkai išskirtinumo.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis