Dekoratorės patarimai, kaip papuošti stalą Valentino dienai

Artėja Valentino diena, ar jau žinote, kaip ją praleisite? Jei laukia romantiška vakarienė namuose, greičiausiai neapsieisite be šventiškų puošmenų. Stalo dekoravimo žinovė Rima Paukštė pasakoja, kaip susikurti nepamirštamą ir jaukią šventę.

R. Paukštė yra menininkė, dekoratorė ir dailininkė. Beveik 20 metų ji organizavo, režisavo renginius, kūrė dekoracijas, dekorus, o vienu mieliausių širdžiai užsiėmimų tapo stalo dekoravimas. Ilgą laiką puošusi stalus, R. Paukštė parašė ir knygą „Stalo dekoravimas. Idėjos jūsų šventėms“, kurioje dalinasi savo patirtimi ir idėjomis, ne tik, kaip dekoruoti stalą, bet ir kaip organizuoti šventes. Šį kartą Rima dalinasi mintimis apie Valentino dienos puošmenas.

– Kas yra svarbiausia dekoruojant stalą?

– Dekoruojant stalą svarbu, visų pirma, idėja ir visumos harmonija. Viskas turi derėti: staltiesė, servetėlės, indai, stiklas, įrankiai, detalės (gėlės, vazelės ir pan.).

– Kokiais elementais patartumėte dekoruoti stalą romantiškai Valentino vakarienei?

– Naudokite tai, kas jums asocijuojasi su romantika, o galite praturtinti ir linksmais elementais. Jei švęsite dviese ir norite prabangos, galite susikurti dviejų dalių romantišką vakarą. Pirmoje dalyje nueikite į operą, o kita lai būna vakarienė namuose.

Stalą serviruokite operą primenančiais akcentais: staltiese iš prabangaus barchato, gali būti dviejų atspalvių, pavyzdžiui, vienspalvė bordo, o kita dalis siuvinėta aukso gėlėmis. Per centrą pastatykite klasikinę žvakidę ant sidabrinio padėklo. Aplink žvakidę (joje įstatykite bordinės spalvos žvakes) ant padėklo pridėkite raudonųjų ir žaliųjų vynuogių, granatų, porą iš jų perpjaukite – tegul jų sėklos žaismingai pabyra. Šalia padėkite teatrinių kaukių (galbūt turite atsivežtų iš kelionių), pabarstykite gėlių stambiais žiedais, kelis žiedus įdėkite tarp vaisių.

Rinkitės klasikinių formų krištolo taures, klasikinius sidabro įrankius. Lėkštės tegul būna baltos, pavyzdžiui, su auksiniais krašteliais, tiks auksinės ar bordinės spalvos servetėlės, perrištos kutosais. Galite prie lėkščių padėti po dovanėlę, perrištą auksiniu kaspinėliu. Kas joje? Gali būti maža įrėminta nuotraukėlė, kur jūs kartu su mylimuoju. Gali būti bilietas į poilsinę kelionę. Gali būti jūsų pačių pagaminti šokolado saldainiai ar užuomina apie miegamojo intrigą.

Atmosferą papildykite jausminga muzika, gali būti klasikinė, pratęsianti operos temą. Maistą paruoškite iš anksto. Jei valgysite karštą patiekalą, negaminkite nieko sudėtingo. Jei tai žuvis ar mėsa, pašaukite ją į orkaitę, o tuo metu turėkite mažų užkandžių prie taurės vyno ar šampano. Laukdami karštojo patiekalo pasišnekučiuokite, pasvajokite.

Desertui, galite pasigaminti vaisių asorti ar savo ruoštą tortą. Jei nenorite sukinėtis virtuvėje, galite pasinaudoti šefo paslaugomis, kuris jūsų lauks namuose su paruošta vakariene. Su šefu iš anksto aptarkite vakarienės meniu.

– Kaip patartumėte puošti stalą, jei Valentino diena bus švenčiama šeimos rate?

– Jei švęsite šeimos rate, su vaikais, iš popieriaus prikarpykite įvairaus dydžio širdelių: raudonų, baltų, violetinių, auksinių ar margaspalvių, pavyzdžiui, iš tapetų. Širdelių pripilkite stalo viduryje, jų gausa sudarys ne tik įspūdį, bet ir suteiks žaismingumo. Tarp širdelių pastatykite daug stiklinaičių su žvakelėmis (apie 20), kad būtų efektinga, kad stalas „degtų“ iš meilės visai šeimai. Jei virš stalo yra sietynas, įvairiame aukštyje priraišiokite širdeles ant kaspinėlių, galite kompoziciją papildyti smulkiomis gėlytėmis (dirbtinėmis ar gyvomis). Jei turite, ištraukite šeimos servizą, po kiekviena lėkšte padėkite perlenktą servetėlę. Per servetėlės centrą perkiškite juostelę ir pririškite širdelę, tegul širdelė nusvyra nuo stalo krašto žemyn. Staltiesės nedėkite, pakaks servetėlių, jos gali būti panašaus atspalvio kaip ir širdelės.

– Į ką galima išmainyti standartines Valentino puošmenas – širdeles, raudonus akcentus?

– Romantišką vakarą dviese galite praleisti prie perlais ir plunksnomis puošto stalo. Jei namie turite perlų karolius, panaudokite juos dekorui. Ilga (2,5-3 m) dramblio kaulo spalvos staltiese perriškite stalą, per centrą, kaip dovaną, užriškite kaspiną – stalo centras atrodys efektingai. Įkomponuokite perlus, kurie nusidriektų ant stalo paviršiaus. Plunksneles (galite įsigyti floristikos prekių parduotuvėse) suraišiokite po 3 ar 2, jas įkomponuokite į stalo centrą.

Padėkite lėkštes, per jų centrą pastatykite po taurę. Į taurę įdėkite plunksnelių, įberkite perlų – tai bus puošmena. Servetėles lengvai susukite (maždaug trikampio forma) ir perriškite juostele su perliukais, galite prikabinti ir plunksnelę. Rinkitės sidabrinius įrankius, lygaus stiklo apvalios formos taures, vandeniui tiks balto matinio stiklo taurės.

– O ką patartumėte, jei Valentino diena bus švenčiama su draugais?

– Jei švęsite su draugais linksmoje kompanijoje, siūlau pasilinksminti ir pralinksminti kitus: galite suorganizuoti smagų dovanų dalinimą vaikštinėdami miesto gatvelėmis. Susiorganizuokite karutį, pridėkite į jį krepšių su saldainiais, ledinukais, obuoliais, granatais, apelsinais – įvairių smulkių dovanėlių. Gali būti ir vėjo malūnėliai, balionėliai, žvakelės, žaisliukai ir t.t. Vaikščiodami gatvelėmis dalinkite dovanėles praeiviams: mažiems, seniems, jauniems – bus smagu, visi jausis šventiškai. Tegul Šv. Valentinas būna dosnus ir džiaugsmingas.

– Kas suteiktų jaukumo Valentino dienos stalui?

– Jaukumo stalui suteiktų žvakių šviesa ir detalės. Stalą užklokite staltiese, papuoškite medžiaginėmis detalėmis ir įvairiomis žvakelėmis.

– Į ką verta investuoti puošiant stalą?

– Jei turite didesnį biudžetą, investuokite į gėles, indus, nusipirkite kokybišką, prabangią staltiesę. Jei biudžetas mažas, investuokite į maistą, o puošmenas kurkite iš namuose esančių daiktų. Visada galima didesnį akcentą sukurti iš servetėlių. Išlankstykite jas įdomiau, tai suteiks stalui puošnumo. Stalo dekorui galite neišleisti ir nei cento (jei namuose turite bent servetėlių), tiesiog serviravimui naudokite savo geriausius turimus indus.

– Kokias klaidas puošdami stalą daro žmonės?

– Nedarykite bet kaip, įdėkite širdį ir pamatysite, ką jūs sugebate. Visa paslaptis – kai žmogus, nori nudžiuginti, jis tai padarys. Nemaišykite per daug spalvų, apgalvokite, ką dėsite stalo centre. Gal tai bus tiesiog jūsų įrėmintos šeimos ar judviejų nuotraukos, tegul stalo viduryje išsirikiuoja daug įvairių rėmelių: nuotraukose dažniausiai užfiksuotos laimingiausios gyvenimo akimirkos, kartais stovėdamos ant komodų įrėmintos nuotraukos pasimiršta, o sudėtos ant stalo, jos vėl atgims.

Nedekoruokite stalo purvinais indais, nešvariomis ar neišlygintomis staltiesėmis. Puoškite su nuotaika, tuomet fantazija liesis laisvai ir stalas iš tiesų atrodys gražiai.

– Kaip galima integruoti į stalo dekorą apšvietimą?

– Jei turite lempučių girliandas, panaudokite jas. Galite įdėti į vazą arba nudriekti per stalo vidurį. Jei jūsų stalas lauke (nors ir šaltukas), pastatykite kepsninę, paverskite ją laužu, kurio šviesa suteiks šilumos ir jaukumo. Stalus statykite apie laužą (tegul jis būna centre), tuomet visi drauge, apsikloję pledais, galėsite skanauti kepsnį.

Jaukumo Valentino vakarui suteiks ir židinys, šalia jo ant žemės galite pasidaryti improvizuotą stalą su pagalvėlėmis.

– Kokį maistą galima naudoti kaip stalo puošybą?

– Stalą galite puošti vaisiais, uogomis, saldumynais, kokteiliais ir t.t.

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 6 mėnesių žurnalo „Mano Namai“ prenumeratą.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis