Kaip planuoti mažo buto interjero dizainą

Kai kalbame apie interjero dizainą, mažai erdvės turinčiuose namuose svarbiausias yra planavimas, nes erdvės trūkumas gali riboti šeimininko ir dizainerio troškimus.

Norėdami iš mažo buto išspausti maksimumą, gyventojai turi suteikti prioritetą tam tikroms erdvėms (priklausomai nuo savo poreikių). Pavyzdžiui, jei planuojate dirbti namuose, bus reikalingas mini biuras ar bent jau gerai suorganizuota darbo erdvė. Tad buto plano (gal net kelių) braižymo tikslas – optimizuoti erdves, kad butas atliktų visas būtinas funkcijas.

Paslėpkite lovą

Nepatikėsite, tačiau mažame bute galima paslėpti lovą. Sukurkite „palėpę“ arba skiriantį elementą, kuris miegamajam suteiks privatumo. Pavyzdžiui, paprastą užuolaidą pritvirtinkite prie sienos. Tai padaryti galima skirtingai, tačiau viskas priklauso nuo buto architektūrinio stiliaus. Taip mažame bute galite sukurti privačią erdvę miegojimui ar darbui. 

Baldus išdėstykite rūpestingai

Braižydami buto planą, pagalvokite apie tai, kokie baldai bus būtini kambariuose ir kaip juos protingai išdėstyti. Transformuojami baldai – sumanus būdas padalinti kambarį į zonas. Pavyzdžiui, kambario viduryje stovinti sofa gali jį padalinti į dvi zonas, kurios gali būti naudojamos skirtingais tikslais. Norėdami atskirti miegamąjį nuo atviros virtuvės, rinkitės pastatomas knygų lentynas arba barą. Taip atskirsite dvi zonas ir suteiksite joms skirtingas funkcijas.

Sujunkite zonas

Braižydami buto planą, nebijokite jungti tam tikras zonas, nes kartais dėl pertvarų kambarys atrodo ankštas. Sujungę zonas, mėgausitės atvira erdve, kuri galės atlikti kelias funkcijas. Norėdami vizualiai atskirti skirtingas zonas, joms apipavidalinti rinkitės skirtingas spalvas, medžiagas ir apdailą. Taip jos atrodys atskirtos, tačiau erdvė bus atvira.

Išnaudokite kampus

Planuodama savo mažo buto dizainą, išnaudokite visas įmanomas erdves. Išnaudokite nepatogius kampus kaip saugyklas, biurus, skaityklas – taip padidinsite galimų mažame bute zonų kiekį. Ant palangių ir balkonuose sukurkite valgymo zonas, spintose – namų biurą arba miegamąjį, paslėpkite nereikalingus daiktus kampinėje saugykloje ir mėgaukitės atviru, erdviu kambariu.

Architektūrinės detalės

Ne visi maži butai yra vienodi, todėl individualus buto planas (ar net keli jo variantai) padės geriausiai išnaudoti jūsų butą. Kruopščiai apmąstytas ir jūsų ar profesionalo nubraižytas buto planas suteiks idėjų, kaip panaudoti visus buto architektūrinius ypatumus, kad maksimaliai išnaudotumėte ir optimizuotumėte svetainę. Pavyzdžiui, palėpėje esančio buto lubos bus skliautinės, tad jas galima išnaudoti sukuriant skirtingus jaukius kampelius, o įprasto buto lygios lubos puikiai tiks atviroms erdvėms.

Taip pat pagalvokite apie kilnojamas pertvaras, kurios yra lengvos ir gal net gi sulankstomos. Tokiu būdu mažo buto dizainas bus lankstus. Pasitarę su profesionalu, gausite daug naudingų įžvalgų bei patarimų, kurie padės nubraižyti tobulą jūsų mažo buto planą, kuris atitiks visus būtinus reikalavimus.

Ir dar kelios gudrybės, kurios pravers kuriant mažo buto interjerą:

1. Rinkitės lovą su pakilimais, tuomet galėsite po ja paslėpti dėžes.
2. Nėra vietos staliukams prie lovos? Ant sienų kabančios naktinės lempos – gudrus sprendimas.
3. Jeigu mažai vietos virtuvėje, galite įsigyti kriauklės uždangą – taip bus tikrai patogiau ruošti maistą.
4. Lentynas galite statyti per visą kambario aukštį – taip sutaupysite papildomų centimetrų.
5. Nusipirkite sulankstomų kėdžių arba stalų – taip galėsite atlaisvinti vietos, kai prireiks.
6. Sienos turėtų būti nudažytos taip, kad sudarytų didesnės erdvės iliuziją. Visuomet geras pasirinkimas yra balta spalva.
7. Dviratis turi būti laikomas kambario kampe, balkone, o ne ir taip miniatiūriniame koridoriuje.

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo „Mano Namai“ prenumeratą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis