Daikto istorija: ką Europa ilgus metus kopijavo nuo Kinijos?

Arbata kartu su arbatinuku į Europą pateko šešioliktajame amžiuje. Nedidelis puodelis, skirtas tik vienai arbatos porcijai, vadinosi „vossago“ (portugališkai –„didelė burna“). Daugelis mano, kad būtent „didelė burna“ tapo dabartinio arbatinuko prototipu.

Kiniški tamsiai raudono molio arbatinukai žinomi visame pasaulyje. Šiuos unikalius indus daugelį amžių žmonės naudoja ir kolekcionuoja ne tik dėl gražios formos, bet ir dėl ypatingų savybių: jie nekeičia arbatos spalvos ir kvapo, neskyla nuo karšto vandens, turi porėtą struktūrą, kuri leidžia arbatai „kvėpuoti“ ir išsaugoti temperatūrą. Pagaliau, sendami jie darosi lygesnės faktūros ir ima blizgėti. Šių arbatinukų istorijai – jau penkeri amžiai. Kaip ir arbata, pirmieji arbatinukai atėjo taip pat iš Kinijos. Pasaulyje garsi japonų arbatos gėrimo ceremonija, tačiau iš tikrųjų Kinijoje šis ritualas labiau tobulas ir subtilus.

Fotolia nuotr.

Porcelianas Kinijoje atsirado 851 metais. Netoli Šanchajaus buvo atrastas kaolinas –molis, iš kurio ir buvo daroma ilgai dar europiečiams neprieinama medžiaga – porcelianas. Europa jo gamybos paslaptį atskleidė dar negreitai. 1710 metais europietiškas porcelianas buvo parodytas Leipcigo mugėje. Kiniškos formos tebebuvo kopijuojamos. Arbatinukams buvo suteikiami namukų, žvėrelių (kupranugarių, voveraičių) pavidalai, o jų nosims – drakonų galvų formos. Ovalūs, apvalūs, cilindro formos rungėsi tarpusavyje – fantazija meistrus taip toli nuvesdavo, kad indai nebegalėdavo atlikti savo tiesioginės funkcijos.

Šiandien neabejojama, kad užplikyti arbatą geriausia porcelianiniuose arba fajansiniuose induose, tačiau ne metaliniuose. Porcelianas dar geriau už fajansą, nes greičiau įkaista, o ši savybė turi principinę įtaką užpilant arbatą. Visiškai negalima užpilti arbatą aliumininiame inde, nes aliuminyje ir arbatoje esančių medžiagų junginys labai sugadina arbatos skonį. Stiklinis arbatinukas nėra blogai, tačiau jis greičiau ataušta. Specialistai tvirtina, kad kuo aukščiau arbatinuko nosis, tuo skanesnė arbata.

Tradicinis, paprastas ir teisingas arbatos užpylimas

Į arbatinuką keletą kartų įpilkite ir išpilkite verdantį vandenį, suberkite arbatžoles (po vieną šaukštelį kiekvienam puodeliui ir dar vieną papildomą). Arbatinuką užpilkite 1/3, uždenkite dangteliu ir uždenkite rankšluosčiu. Po 2–4 minučių pripilkite pilną arbatinuką, palikę 1-1/5 cm iki dangtelio. Vėl uždenkite rankšluosčiu ir laikykite priklausomai nuo arbatos rūšies. Putas išmaišykite šaukšteliu arba įpilkite arbatos į vieną puoduką ir supilkite jį atgal į arbatinuką.

XVIII amžiaus pradžioje vokiečių, o paskui ir anglų meistrai išmoko gaminti porcelianą, pagal kokybę nenusileidžiantį kinų. Kiek vėliau Europoje pradėti gaminti iš sidabro. Unikalūs stalo įrankiai iš šio metalo buvo aukšto socialinio statuso simbolis. Tapo madingi ir sidabriniai arbatos indai. Įdomu, kad arbatinukas šiuose servizuose neturėjo pastovios formos – iš pradžių apvalus, paskui stačiakampis, dar vėliau – ovalus. Sidabrinių arbatinukų trūkumas tas, kad jis ir jo rankena smarkiai įkaisdavo. Tai atsiliepė ir arbatos skoniui. Tačiau šio amžiaus pabaigoje arbatinukas įgavo savo pagrindinius bruožus, kurie išliko iki dabar.

Aštuntajame praeito amžiaus dešimtmetyje ima vystytis ir nauja karta funkcionalių arbatinukų kasdieniam naudojimui. Porcelianas kaip ir seniau lieka brangus, todėl populiariausi tampa fajansiniai arbatinukai. Nerūdijančio plieno arbatinukai skirti neekskliuzyvinei arbatai pakeliuose. Stiklo arbatinukai gaminami iš karščiui atsparios medžiagos. Būtent stikliniuose arbatinukuose dažnai naudojama konstrukcija, kai arbatžolės ne laisvai plaukioja verdančiame vandenyje, o yra specialiame piltuvėlyje–filtre, per kurį į arbatinį pripilamas vanduo. Piltuvėlis būti stiklinis su angelėmis arba kaip metalinis tinklelis, kartais paauksuotas. Arbatinuke arbata būna idealiai skaidri. Panaši konstrukcija arbatinukuose iš kitų medžiagų naudojama retai.

Fotolia nuotr.

Porcelianiniai arbatinukai geresni už fajansinius, nes greičiau įkaista, o ši savybė turi principinę įtaką užpilant arbatą.

Rytuose tikima, kad dovanojant arbatinuką, kartu dovanojama ir laimę, nes arbata – stebuklingas laikas, kai pildosi svajonės.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis