13 stereotipus ignoruojančių prieškambario idėjų

Nors dažnai teigiama, kad svarbiausias prieškambario dizaino principas – racionalumas, kad šiame kambaryje visi daiktai turi būti tikslingai parinkti, šia tiesa siūlome šiek tiek suabejoti.

1. Aukščiau žemės

Funkcionalumo prasme tarsi nėra skirtumo, ar spintelės statomos ant žemės, ar kabinamos neaukštai ant sienos – juk grindų plotas abiem atvejais niekaip nepanaudojamas. Tačiau laisvos grindys – puikus būdas vizualiai padidinti patalpą. Net pažemiui pakabinta batų dėžė ar kitos daiktų talpyklos puikiai šiam tikslui pasitarnauja. (Interjero autorė – Goda Litinskienė.)

Dėžutės ar kabliukai, skirti smulkiems daiktams patogiai surūšiuoti, ir gražūs, ir funkcionalūs, bet nieko nestebina. Ir tik atsiribojus nuo įprasto požiūrio gali kilti originalių minčių. Prieškambaryje kabyklą atstoja širma, sumontuota iš senų durų. Šalia nuo rankenos likusios skylės išgręžta jų ir daugiau. Tai ne tik originaliai atrodo, bet taip pat praverčia pirštinėms susidėti. (Interjerą kūrė Dalia Bastienė.)

Prieškambaris
Prieškambaris
Žurnalas

Yra įvairių galimybių į prieškambarį be langų įleisti daugiau dienos šviesos – kad namai nepasirodytų niūrūs, ji būtina ne mažiau nei oras. Durys su stiklais yra paprasčiausias būdas tai pasiekti, tačiau architektai siūlo ir įdomesnių sprendimų. Prieškambario pertvaroje suformuoti „langai“ ne tik praleidžia šviesą, išsklaido plokščios sienos monotoniją ir suteikia interjerui intrigos dozę, bet ir tarnauja kaip patogios lentynos. (Interjerą projektavo architektas Dalius Regelskis ir dekoratorė Greta Motiejūnienė.)

Prieškambaris
Prieškambaris
Žurnalas


Kad prieškambario interjeras atrodytų stilingai, ant kabyklos paprastai kabiname ne tą paltą, kurį rytoj ruošiamės vilktis (jis tebekabo drabužinėje), o pagal spalvinę gamą priderintą drabužėlį, dar užmetame skarelę, suteikiančią jaukumo. Kasdienė rankinė grįžus namo taip pat dažniausia keliauja į savo vietą spintoje, o ant suolelio atsainiai guli ta, kurios svarbiausia paskirtis – tapti ryškiaspalviu prieškambario akcentu. Visada atminkime – net tikslingai įkalta į sieną vinis apgalvotame interjere atrodo kūrybingas sprendimas.

Prieškambaris
Prieškambaris
Shutterstock nuotr.

Kabykla galėtų būti skirta ne tiek tvarkingo prieškambario įvaizdžiui sukurti, kiek jo puošybai. Kambariuose, kur praleidžiame gerokai daugiau laiko, itin ryškūs daiktai anksčiau ar vėliau ima erzinti, todėl prieškambaris tinkamiausias tokiems eksperimentams.

Prieškambaris
Prieškambaris
I.Budzeikaitės nuotr.


Atrodytų, kad nedidelei patalpai užtenka vieno lubų šviestuvo, bet pabandykime tuo suabejoti. Šešėlių ir atspindžių žaismas gali būti įdomesnis už gerokai labiau apčiuopiamus dalykus. Kryptingai ant sienos pakabintą paveikslą, veidrodį, lentyną ar kitą dekoro elementą apšviečiantis papildomas šviestuvėlis suteikia interjerui individualumo, dinamiškumo. O išsklaidytą šviesą skleidžianti stalinė lempa ar toršeras maloni akiai, jauki, spinduliuoja ramybę.

Prieškambaris
Prieškambaris
Shutterstock nuotr.

Ne tik sveikas protas, bet ir feng shui gyvensenos menas tvirtina, kad nedidelis prieškambaris neturėtų būti perkrautas daiktais. Mat šie trukdo sklisti teigiamai energijai. Baldų nereikėtų statyti priešais lauko duris, nes jie sukuria nereikalingą barjerą, o lentyna, kabykla ar skėčių stovas turėtų atsidurti tik dešinėje durų pusėje.

Prieškambaris
Prieškambaris
Fotolia nuotr.

Nereikėtų nuvertinti pirmojo įspūdžio, kuris sukuriamas vos įžengus į namus. Geriausiai šeimininkų individualumą ir pomėgius atspindi paveikslai, nuotraukos ar kiti meno kūriniai. Eksponuojami prieškambaryje jie sulaukia didžiausio dėmesio, nes čia paprastai nėra konkurentų – tarkim, išskirtinio dizaino baldų ar itin originalių architektūrinių sprendimų. (Projektą kūrė interjero dizainerė Laimutė Degutienė.)

Prieškambaris
Prieškambaris
Žurnalas


Ar būtina, kad prieškambaris idealiai atitiktų viso būsto spalvinę gamą? Kaip yra pastebėjusi architektė Asta Puolienė, prieškambaris mus pasitinka ir išlydi, todėl jis turi sukurti pakylėtą nuotaiką. O tam tinka sodrios, drąsios spalvos, kurių kitose erdvėse galbūt vengiama. Tad spalvų gama nebūtinai turi tiksliai atkartoti kitų erdvių spalvinį sprendimą. (Interjero autorė – architektė Asta Puolienė.)

Prieškambaris
Prieškambaris
Žurnalas


Jei tik įmanoma, prieškambaryje tradiciškai stengiamasi įrengti didelę sieninę spintą, ir net nebandoma ieškoti alternatyvių sprendimų. Tačiau kartais jai tikrai galima rasti kitą vietą, o prieškambaryje sukurti reprezentacinę erdvę. Vietoj sieninės spintos suprojektavus nedidelę spintutę batams susidėti šalia įkomponuotas stilingas ažūrinis medinis suoliukas, o virš jo liko vietos paveikslui, atspindinčiam šeimininkų nuotaikas. (Interjero autorė – dizainerė Aikiko Tutlys.)

Prieškambaris
Prieškambaris
Žurnalas


Nors prieškambaryje užtrunkame trumpai, jame vyraujančią nuotaiką visada spėjame pajusti. Minimalistinis ir labai apgalvotai lakoniškas baldų, aksesuarų pasirinkimas sustiprina stabilumo pojūtį. (Daugybė reikalingų ir nelabai daiktų įtrauktų į chaotiško skubėjimo verpetą.) Tačiau ir minimalistinio stiliaus interjeras nėra monotoniškas, jei dekoruojamas išskirtiniais baldais. Prieškambaryje įkomponuota praėjusio amžiaus viduryje sukurta garsi įmantrios formos kėdė „Panton“ į interjerą įlieja retro nuotaikos – kaip ir įrėmintos garsių praėjusio amžiaus fotografų nuotraukų kopijos. (Interjero autorė – Monika Juknienė.)

Prieškambaris
Prieškambaris
Žurnalas

Pokyčiams ne visada reikia skirti daug laiko ar pinigų (arba ir tų, ir tų...). Kartais užtenka originalaus požiūrio į pakabos vietą ir įdomaus šio aksesuaro dizaino, kad prieškambaris būtų ne toks, kaip visi...

Prieškambaris
Prieškambaris
Shutterstock nuotr.

Dėžės nepakeičiamos tvarkos sergėtojos. Sustatytos ant žemės ar sudėliotos antresolėse, jos paprastai išrikiuojamos darnia eilute. Gal taip ir praktiškiau, bet monotoniška. O skirtingo dydžio dėžių „piramidė“ suteikia interjerui ekspresyvumo – juk ne visi jose laikomi daiktai vienodai dažnai reikalingi, tad gali būti ir prasčiau pasiekiami.

Prieškambaris
Prieškambaris

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir spalio mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo „Mano Namai prenumeratą.

_loadQuiz(13362);

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis